Marco Rossi: Nagyon fontos, hogy az edző bátran szavazzon bizalmat a fiataloknak

Vágólapra másolva!
2023.05.30. 10:17
A budapesti Európa-liga-döntő előtt egy nappal a Groupama Arénában rendezték meg a Football Forum 2023 Hungaryt, amelyen jelen volt többek között az aranylabdás bolgár Hriszto Sztoicskov is, de a kilátogatók világhírű edzőkkel, adatelemzőkkel, scouting szakemberekkel is találkozhattak. 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)

Élő közvetítésünk lentebb olvasható!

Legendák, edzők, visszavonult és aktív játékosok, valamint játékosmegfigyelők és sportigazgatók gyűltek össze a Groupama Arénában az Európa-liga budapesti döntőjét megelőző napon. A délelőtt tíztől este hatig tartó előadássorozaton három teremben váltották egymást az európai és amerikai labdarúgás neves szakemberei.

Csisztu Zsuzsa, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) alelnöke mondott köszöntőbeszédet, majd az átigazolási ügyekkel foglalkozó neves olasz újságíró, Fabrizio Romano videóüzenetben üdvözölte a résztvevőket – megígérve, hogy a következő eseményen ő is személyesen vesz részt.

Az előadások Szöllősi György, lapunk főszerkesztőjének beszédével kezdődött, amelyben a magyar futball 2010 és 2023 közötti talpraállásáról esett szó. A délelőtt folyamán a Bajnokcsapat-teremben többek között színpadra állt az El-döntőben érdekelt AS Roma sportmenedzsere és az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő San Jose Earthquakes vezető játékosmegfigyelője is.

Nem sokkal dél után megérkezett az aranylabdás, aranycipős, bolgár válogatott- és Barcelona-legenda, Hriszto Sztoicskov, aki egy pódiumbeszélgetésen vett részt. Mesélt a jelenlegi munkájáról, a barcelonai karrierjéről és Kubala Lászlóról, valamint korábbi edzőjéről, Johan Cruyffról is.

Az ebédszünetet követően három teremben párhuzamosan zajlottak az előadások. A Kupagyőztes-teremben Szöllősi György Varga Sándorral, Sztanyiszlav Csercseszov jelenlegi ügynökével beszélgetett, aki a pénz és a modern futball kapcsolatáról fejtette ki gondolatait, s mesélt karrierútjáról is. Az előadást kerekasztal-beszélgetés követte, amelyben az adatok fontosságáról, felhasználásáról és a mesterséges intelligencia szerepéről volt szó a labdarúgásban.

Ezzel egyidőben a Gólkirályok-teremben az angol Premier League-ben szereplő Brentford magyar játékosmegfigyelője, Balogh Tamás beszélt a munkájáról, míg a Bajnokcsapatok-teremben Orosz Pál, a Ferencváros sportigazgatója azt vázolta fel, hogy hogyan lehet az NB I-ből topligákba játékosokat eladni, s hogyan lehet ígéreteket idecsábítani.

Szalai Ádám, a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya is részt vett a Football Forum Hungaryn, a korábbi Bundesliga-játékost Szöllősi György kérdezte. Szalai a beszélgetés során elmondta, miben volt lemaradva pályafutása elején a külföldi társaihoz képest, valamint arról is szót ejtett, hogy vállalta volna a játékot, ha a válogatott bejut a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe.

A nap fő előadásán Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és Ioan Lupescu, a román válogatott legendája, valamint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi technikai igazgatója Csisztu Zsuzsával beszélgetett. Ennek során Lupescu a román futball fejlődéséről, míg Rossi a fiatalok felnőttválogatottba való beépítéséről és a klubokkal való egyeztetésről fejtette ki gondolatait.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik