Lovassport: a hazai szövetség bemutatta az olimpiára épülő programját

LUTER MÁRKLUTER MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.05.20. 15:53
null
Lázár Vilmos (Fotó: Árvai Károly, archív)
Címkék
A Magyar Lovassportszövetség a Nemzeti Lovardában tartott sajtótájékoztatót, amelyen az újonnan létrejött Magyar Lovassport- és Lótenyésztés Fejlesztési Program (NLSF) mellett a hétvégi Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Világkupa is szóba került.


A sajtótájékoztatón beszédet mondott Lázár Vilmos, a Magyar Lovassportszövetség elnöke kiemelte, az olimpiai gondolat jegyében született meg a Magyar Lovassport Szövetség új programja, a Magyar Lovassport- és Lótenyésztés Fejlesztési Programja, amelynek két fő célja, hogy a négy olimpiai szakágban (díjlovaglás, díjugratás, lovastusa, para-díjlovaglás) közel három évtized után újra legyenek magyar lovason az olimpián, továbbá segítse a ló- és a lovas utánpótlást a későbbi ötkarikás ciklusokban is.

A nagy hagyományra visszatekintő sportágat utoljára 1996-ban, Atlantában képviselte magyar sportoló az olimpián, ahol a lovastusa válogatott indulhatott.

A magyar kormány 2020 decemberében céltámogatásként a hazai lovassportban soha nem látott mennyiségű összeget, mintegy 3 milliárd forintot biztosított a program létrejöttére. A bizottság tagjai az olimpiai szintű felkészítésben nagy tapasztalattal rendelkező német Schockemöhle Sportpferde GmbH-t bízta meg a lovak biztosításával. A program tíz fiatal lovat vásárolt, amelyek közül ketten akár már a párizsi olimpiára is kikerülhetnek lovasával, ezen kívül alapvető célja, hogy a 2028-as olimpiára készítse fel a magyar lovasokat és lovakat, de arra is mutatkozik némi esély, hogy már a jövő évi párizsi olimpiára is sikerült kijutni.

Az olimpiai szakágak helyzetét Dr. Jármy Miklós, a Magyar Lovassport Szövetség és az NLSF Bizottság tagja vázolta fel. Díjugratásban a rövidtávú cél a 2024-es csapatkvóta megszerzése, amelyre a július végi prágai versenyen van lehetőség. Díjlovaglásban is a csapatkvóta megszerzése a rövid távú cél, amelyet a Nemzetközi Lovasszövetség döntése értelmében hazai környezetben, Pilisjászfalun harcolhat ki a magyar csapat, mégpedig június 17-18-án. A verseny megrendezését a nemrégiben létrejött olimpiai program támogatja.

Lovastusában az egyéni vagy csapat kvótaszerzés a cél, ebben a szakágban ezen a hétvégén Lengyelországban száll harcba a válogatott, amely a viadal első napja után az előkelő második helyet foglalja el.

A szombat kora délutáni sajtóeseményen a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Világkupáról is említésre került, amelyen 22 nemzet százhetvennégy lovasát és 270 lovat láthat a közönség a helyszínen, valamint a televíziós közvetítéseknek köszönhetően világszerte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik