A magyar első osztály is ad gólerős támadókat Európának

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.02.18. 09:13
null
Myrto Uzuni az NB I hírnevét is öregbíti, hiszen már Spanyolországban is tudják, érdemes Magyarországról játékost szerződtetni (FOTÓ: AFP)
Elvétve fordul elő, hogy az NB I-et megjáró külföldi támadó a magyarnál erősebb bajnokságban is ontja a gólokat, a most zajló idényben azonban három ilyen labdarúgót is találni: a Granadában brillírozó Myrto Uzuni, az Aberdeenben remeklő Bojan Miovszki és a Genk csapatába berobbanó Joseph Paintsil is kitűnően teljesít.

 

Gyakorta éri kritika az NB I-et, mondván, kevés a jó képességű külföldi futballista az élvonalban, a klubok elvétve igazolnak olyan labdarúgót, aki húzóemberré lép elő. Természetesen lehet kifogásolni, olykor milyen gyenge labdarúgókat szerződtetnek a magyar egyesületek. Nem megbántva senkit, jogos a kérdés, mi haszna származott például az Újpestnek Jack Lahne, a ­DVSC-nek Karim Lukili, a ZTE-nek Diego Carioca, a Mezőkövesdnek Philipp Schmiedl és Remzifaik Szelmani vagy a KTE-nek Uros Djuranovics szerződtetéséből, ugyanis a nyáron hazánkba érkező játékosok egytől egyik továbbálltak a téli átigazolási szezonban. Ugyanakkor azt is érdemes rögzíteni, hogy az utóbbi idények góllövőlistáinak élmezőnyében többségben voltak a légiósok.

A most zajló évad első nyolc helyezettje közül csak a listát tizenkét találattal vezető Varga Barnabás magyar, a paksi csatárt az amerikai Eduvie Ikoba, a mali Adama Traoré, a marokkói Ryan Mmaee, a szerb Nenad Lukics, a bosnyák Kenan Kodro, a szerb Sztefan Drazsics, valamint a macedón Dorian Babunszki követi, míg a 2021–2022-es évadban az első hatból négyen voltak külföldiek. Az viszont tény, hogy kevés az olyan csatár, aki Magyarországról dobbantva is szórta a gólokat. Bizton állítható, nem a magyar első osztály a nyugat-európai bajnokságok legjobb góllövőinek forrása, ám külföldön több olyan támadó is szárnyal, aki nemrég az OTP Bank Ligában szerepelt.

 

Myrto Uzuni góljai a győzelem kulcsai

A tavaly téli nemzetközi átigazolási időszak utolsó napján adta el a Ferencváros Myrto Uzunit a(z akkor még első osztályú) Granadának, a hírek szerint három és fél és négymillió euró közötti összegért. A 27 éves albán támadó saját elmondása szerint élete legjobb félévét tudhatta maga mögött, hiszen minden sorozatot figyelembe véve harminc mérkőzésen 21 gólt szerzett és nyolc gólpasszt adott az FTC-ben, ám ha ismét megkérdeznénk, melyik volt pályafutása szezonja, nem zárható ki, hogy a mostanit mondaná. Kiváló ferencvárosi teljesítményének köszönhetően (67 meccsen 36 gól és 14 gólpassz) a La Ligába szerződő válogatott támadó a spanyol élvonalban tizenöt mérkőzésen egy gólt szerzett és egy gólpasszt adott, együttesével kiesett a másodosztályba, ott azonban a bajnokság legjobb játékosainak egyikévé lépett elő – mindezt nem mi állítjuk, a helyi lapok írják. Az általában 4–4–2-es felállásban pályára lépő csapatban többnyire bal oldali támadóként szerepeltetett futballista 17 találattal vezeti a Segunda División góllövőlistáját, neve mellett ráadásul két gólpassz is díszeleg.

Lehetőségeivel remekül sáfárkodik, az InStat ­adatelemző-rendszer a helyzetek minőségéből levezetett várható gólok mutatója (xG) szerint ugyanis tizenkettőt kellett volna szereznie – lehengerlő adat, 29 kaput találó lövésből ért el 17 gólt, ebből ötöt lőtt tizenegyesből. A spanyol élvonalba visszavágyó együttes góljainak ő szerezte a felét, teljesítménye elismeréséül októberben új szerződést kapott, egy évvel hosszabbították meg 2025 nyarán lejáró megállapodását, ami az As szerint kivásárlási záradékot is tartalmaz: tizenkétmillió eurót kell fizetnie annak a klubnak, amelyik szerződtetné, és ha a Granada feljut, az összeg a duplájára emelkedik. Az Uzuni-gól szinte egyet jelent a győzelemmel, hiszen ha betalált a spanyol bajnokságok bármelyikében, csapata mindig nyert. Érdekesség, hogy idénybeli 17 gólja közül tizenhatot hazai pályán szerzett, nem csoda, hogy belopta magát a szurkolók szívébe – mint például a Villarreal B ellen szerzett mesterhármasával, Jorge Molina 2021. december 19-én lőtt triplája óta nem volt ugyanis olyan, aki hármat vágott volna a gárdában. Ennélfogva aligha meglepő, hogy a zuhanyhíradó szerint több klub érdeklődését is felkeltette, a spanyol sajtó a Sevillával, a Betisszel, a Brentforddal és a Leed­sszel is összeboronálta.

 

Gyakran paskolgathatják Bojan Miovszki fejét a társak, ugyanis az MTK-ból az Aberdeenhez szerződő támadó olyan akarattal és hatékonysággal küzd, mintha mindig is a harcos skót futballban edződött volna (FOTÓ: GETTY IMAGES)
Gyakran paskolgathatják Bojan Miovszki fejét a társak, ugyanis az MTK-ból az Aberdeenhez szerződő támadó olyan akarattal és hatékonysággal küzd, mintha mindig is a harcos skót futballban edződött volna (FOTÓ: GETTY IMAGES)

Márton Gábor kihagyta, az Aberdeen legjobbja lett

Nem volt minden zökkenőtől mentes Bojan Miovszki MTK-s időszaka. A 23 éves macedón középcsatár Michael Boris, illetve Giovanni Costantino vezetőedzőnél alapember volt, ám Márton Gábornál hat bajnokin szerzett két góljával „kijátszotta” magát a kezdőcsapatból, lényegesen kevesebb szerepet kapott az idény végén kieső MTK-ban. Beszédes, hogy a már bajnok Ferencváros elleni idegenbeli győztes bajnokin egy gólt szerzett és két gólpasszt adott akkor, amikor már Horváth Dávid irányított a kispadról – ki tudja, miként alakul a kék-fehérek sorsa, ha rá épül a csapat játéka. Az NB II-be alászálló klub skóciai értesülések szerint 650 ezer euróért értékesítette játékjogát a skót élvonalbeli Aberdeennek, amely Christian Ramirez távozásával elvesztette legeredményesebb játékosát. Az előző idény házi gólkirálya tízet szerzett az előző kiírásban – ezt a számot az új szerzemény tizenhárom bajnoki alatt elérte, s mostanra túl is szárnyalta, tizennégynél jár.

No, de mi állhat az eredményesség hátterében?

Az MTK-ban is szépen termelt, hatvan meccsen 19 gól és tíz gólpassz volt a mérlege, de a skót élvonalban felülmúlt minden várakozást, a Premiership góllövőlistáján harmadik helyen áll. Az Aberdeen Live szerint se nem ­túlzottan erős, se nem magas, márpedig ez két olyan tulajdonság, amely Skóciában az ­élvonalbeli csatárok legfőbb ismérve. Ő azonban egyedi, sok támadóval ellentétben képes a játékát az egyes támadási helyzetektől függően változtatni. Noha nem nevezhető villámgyorsnak, azzal, ahogyan a bemozgásait időzíti, megteremti a helyzetet, hogy a védője mögé kerüljön – akkor kapcsol sebességfokozatot, amikor éppen eléri a leshatárt, ezt az egészen különleges képességét pedig gyakorta kamatoztatja.

„Kelet-Európából érkezve új kultúrába csöppent, új futballstílushoz kellett alkalmazkodnia úgy, hogy nyelvi akadályokkal küzd – idézte az Aberdeen Live a január 28-án menesztett Jim Goodwin vezetőedzőt.  – Az, hogy ilyen gyorsan beilleszkedett, az ő és a klubnál kialakított környezet érdeme, amely lehetővé teszi, hogy jól érezze magát. Ragyogó játékos, aki őszintén hisz abban, hogy felveheti a versenyt azokkal a srácokkal a góllövőlistán, akik előtte állnak. Ez az a hozzáállás, amire szükségünk van.”

A ballábas támadó megállapodása 2026 nyaráig él a skót bajnokság hetedik helyezettjénél, ám ha így folytatja a gólgyártást, könnyen lehet, hogy nem tölti ki a szerződését. A francia és a skót sajtó szerint a Stade de Reims érdeklődött iránta, Olaszországban pedig a Lazio esetleges 2.5 millió eurós ajánlatáról szóltak a hírek – Skóciából érkező információink szerint utóbbi értesülésnek van alapja. Az ­Aberdeen elnöke azonban kijelentette, nincsenek lépéskényszerben, nem szorulnak rá arra, hogy értékesítsék a játékjogát, így valószínűleg csak magas áron adnának túl legeredményesebb futballistájukon.

Négy év után berobbant az FTC ghánai támadója

2018 nyarán viharos körülmények között távozott a Ferencvárostól Joseph Paintsil. A ghánai támadó kölcsönben szerepelt a zöld-fehéreknél, s bár az FTC szerint opciós joguk volt a játékos szerződtetésére, amivel élni is kívántak, a szélső a Genk labdarúgója lett, a belgák 2.5 millió dollárt fizettek a ghánai anyaklubjának. Az egyesületnél töltött első két idényében kiegészítő játékosként számoltak vele, hatvan tétmérkőzésen hat gólt szerzett és négy gólpasszt adott. A több játéklehetőség érdekében a török élvonalbeli Ankaragücünek adták kölcsön, amelynél 33 bajnokin 11 gólt szerzett, ám a Genkhez visszatérve, Bernd Storck irányítása alatt sem tudott gyökeret verni a kezdő tizenegyben. A genki áttörésére a most zajló idényig kellett várnia: 21 bajnokin tíz gólt és 12 gólpasszt jegyez, amivel a kanadai táblázat élén áll holtversenyben csapattársával, Mike Trésorral, ám a belga futballista néggyel több mérkőzésen hozta ezt a pontszámot.

Joseph Paintsilnek idő kellett ahhoz, hogy Belgiumban megmutassa, mit tud (FOTÓ: IMAGO IMAGES)
Joseph Paintsilnek idő kellett ahhoz, hogy Belgiumban megmutassa, mit tud (FOTÓ: IMAGO IMAGES)

 

A belga szaksajtó sokat foglalkozik a szeptemberben 2026 nyaráig szerződést hosszabbító Joseph Paintsillel. A Het Belang van Limburg szerint ebben az idényben MVP-üzemmódban teljesítő, villámléptű szélsőnek mindig is megvoltak a képességei ahhoz, hogy húzóembere legyen az együttesnek, ám szüksége volt valakire, hogy a legtöbbet hozza ki belőle. A Walfoot szakportál szerint Wouter Vrancken vezetőedzői kinevezésével hozható összefüggésbe a Ghána világbajnoki bő keretébe meghívott, ám a tornáról a keretszűkítés miatt lemaradó támadó teljesítményének javulása. Az évad második bajnokiján Luca Oyen sérülése és Ito Junya, illetve Théo Bongonda távozása miatt a kezdő tizenegyben kapott helyet, s gólpasszal hálálta meg a lehetőséget, míg a következő, Eupen elleni bajnokin tíz perc alatt duplázott, s ezzel megalapozta kiváló idényét – még a kisebb combhajlítóizom-sérülés sem vetette vissza a játékát. A belga lapok szerint a szárnyvédő Daniel Munozzal elképesztő párost alkot a jobb oldalon, kiváló az összhang a két játékos között, mellette Paul Onuachuval is jól megérti magát a pályán, az idényben négy gólpasszt adott a nigériai csatárnak.

Bár arról nem szól a fáma, hogy európai nagycsapatok csapnának le rá, ha ilyen ütemben szállítja a gólokat és a gólpasszokat, biztosan lesz lehetősége a szintlépésre. Igaz, korábban felvetődött a lehetősége annak, hogy klubot váltson, de a 25 éves cselgép maradni akart a Genknél. Utóbb kijelenthetjük: megérte kivárnia a sorát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik