Liga 2: kikapott az idénynyitón a Csíkszereda

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.08.06. 13:25
null
Désen szenvedett vereséget a Csíkszereda (Fotó: Riti József Attila)
Bár vezetést szerzett Désen, végül vereséggel kezdte negyedik idényét a román másodosztályban az FK Csíkszereda. Pedig a székelyföldi csapat immár nemcsak a felsőházba, azaz a legjobb hat közé jutást, hanem Szondi Zoltán klubelnök elmondása szerint immár a feljutást is célként fogalmazta meg a 2022–2023-as idény előtt.

 

„Erdély román föld” molinó fogadta a csíkiakat a Kolozs megyei kisváros stadionjában, ahol a szombat délelőtti kánikulában mintegy 400 néző volt kíváncsi az új szezon első mérkőzésére. A szurkolás viszont jóval inkább egy román-magyar összecsapást, mint egy klubok közötti bajnoki idézett, bár a nyílt magyarellenességet kerülte a hazai tábor, az első félidő közepén azért kifeszített egy „Székelyföld nem létezik” feliratot is.

A pályán viszont a hőség ellenére jó iramú foci zajlott, amelyben az Unirea inkább egyéni megindulásokra, az FK pedig jóval szervezettebb csapatjátékára épített. Az első helyzetek csupán negyedóra után jöttek, előbb a hazai kapus, a moldovai válogatott Dorian Railean ütötte ki Peter Gál-Andrezly jobb alsóra sarkot célzó átlövését, majd Gyenge Szilárd védte látványosan Gabriel Fulga bombáját. A félidő végén pedig már a tavalyi U19-es csíki bajnokcsapat hőse, a felnőtteknél először kezdő Omar El-Sawy is háromszor helyzetbe került, de előbb a fekvő kapusba lőtt, majd mellé fejelt, végül pedig nem tudta kicselezni Raileant.

A szünet utáni percek eseménytelenül teltek, de aztán a jobb szélen labdát szerző El-Sawyt az alapvonalnál buktatta Denis Ros, a tizenegyesből pedig Kovács Lóránt a kapu közepébe lőtte a labdát. Innen kezdve Robert Avram játékvezető minden ítéletét vitatták a hazai játékosok és szurkolók, aki szórta is a sárgákat a felpaprikázott désieknek. De nemcsak a hangulat, hanem az Unirea támadójátéka is megélénkült, a centerezésekre váltó együttes tette a labdákat a kapu elé, Alexandru Pop fejére vagy Ionut Frasineanu lábára. Elsőre még mindketten centikkel célt tévesztettek, de Pop második fejese már a bal alsó sarokba küldte a labdát. Közben kétszer is büntetőt reklamáltak a désiek, majd Pop már csak a kapussal állt szemben, de Gyenge védett, a kipattanót pedig Frasineanu lőtte mellé. A csíki kapust végül Vlad Bogdan lepte meg egy tizenhatos sarkáról a kapura küldött labdával, a beadásra számító Gyenge pedig csak belekapni tudott a labdába, védeni nem. Az FK részéről erre már csak egyetlen, középre tartó Kovács-lövés volt a válasz, így a második félidőben aktívabb Désé lett mindhárom pont. Hosszasan meg is ünnepelték a sikert a hazai szurkolók, egy hét év körüli kisfiú pedig a hazainduláskor úgy fogalmazott: „Anyu, ilyen játékkal a Steauát is elverjük!”

ROMÁN LIGA 2.
1. FORDULÓ

Unirea Dej–FK Csíkszereda 2–1 (Al. Pop 73., Bogdan 83., ill. Kovács L. 62. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik