UEFA: megvan az új szabályozás – így változik a pénzügyi fair play

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.04.07. 15:12
null
Illusztráció: AFP
Megreformálta a Pénzügyi Fair Playt (FFP – Financial Fair Play) az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA). Ez az első jelentős változtatás az FFP 2010-es bevezetése óta – írja a szervezet honlapja.


A cél a pénzügyi fenntarthatóság elérése, ezt három pilléren keresztül próbálják elérni.

Az első a lejárt tartozásokra vonatkozik, ez biztosítja a hitelezők védelmét. Ennek ellenőrzését negyedévente végzik majd, a késedelmes fizetőkkel pedig kevésbe lesznek toleránsak.

Nagyobb mozgásteret is biztosítanak a kluboknak, a megengedett veszteségeket 30-ról 60 millió euróra duplázzák meg a hároméves periódus alatt.

Az új szabályozás legnagyobb újítása, hogy 70 százalékban korlátozzák a bérekre, átigazolási díjakra és ügynöki díjakra fordítható kiadásokat. A szabályszegések előre meghatározott pénzügyi szankciókat és további intézkedéseket vonnak maguk után.

A rendelkezések 2022 júniusában lépnek életbe, bevezetésük fokozatosan, három év alatt történik, hogy a kluboknak elegendő idejük legyen alkalmazkodni az új modellhez.

„Az UEFA az európai labdarúgásban érdekelt felekkel együtt dolgozta ki ezeket az új intézkedéseket, hogy segítse a klubokat az új kihívások kezelésében” – mondta el Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik