FIFA: élesben tesztelik a technológiát, ami segíthet jobban megítélni a leshelyzeteket

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.11.29. 13:03
null
Collina szerint fontos a kifejlesztett technológia (Fotó: AFP)
Élesben, a 2021-es Arab Nemzetek Kupáján tesztelik a korábban már Arsene Wenger által is beharangozott félautomata rendszert, amivel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szerint könnyebben és gyorsabban lehet megítélni a leshelyzeteket.

Nem burkolt célja a nemzetközi szövetségnek, hogy a 2022-es katari világbajnokságon már a forradalmi technológiát tudja alkalmazni. A félautomata rendszer lényege, hogy lehetővé teszi a videobírós (VAR) ellenőrzések időtartamának csökkentését, és a leshelyzetek pontosabb megítélését.

Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének olasz elnöke a szövetség hivatalos oldalán megjelent videójában beszélt a rendszer előnyeiről.

„Nagyon fontos ez a technológia a mérkőzések előtti felkészülés során és a döntési helyzetekbenis – mondta a korábbi legendás bíró. – Egy leshelyzet megítélése során nemcsak a játékosok pozícióit, hanem az akcióban való részvételüket is fel kell mérni. A mai rendszerrel meghúzhatók a vonalak, de a játékosok beavatkozásának mértékét a játékvezetőknek kell eldöntenie.”

A FIFA technológiai és innovációs igazgatója, Johannes Holzmüller beszélt a szerkezet működéséről.

„Minden stadion tetőszerkezete alá egy kamerarendszert telepítünk, amelyek a végtagokat felmérő adatokat rögzítik. Az operátor a pontosan kimért lesvonalakat, valamint az elrúgás pillanatát tartalmazó felvételt képes majdnem valós időben továbbítani a VAR-szobába, ahol a jelenlévők a játékvezető bevonása nélkül, szinte azonnal dönthetnek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik