Gyász: elhunyt Otto Baric, aki három ország kapitánya is volt

K. Zs., H. Á.K. Zs., H. Á.
Vágólapra másolva!
2020.12.13. 20:44
null
Otto Baric horvát szövetségi kapitányként Jerko Lekónak ad tanácsot a 2004-es Eb-n (Fotó: AFP)
Nyolcvanhét éves korában elhunyt Otto Baric, az osztrák, a horvát és az albán labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya. A tréner vasárnap egy zágrábi kórházban halt meg, sajtóértesülések szerint koronavírus-fertőzés következtében – írja az MTI.

 

Az Ausztriában született, horvát nemzetiségű Otto Baric 1999 és 2001 között az osztrák, majd 2002 és 2004 között a horvát nemzeti csapatot irányította – utóbbival részt vett a portugáliai Európa-bajnokságon, a franciák és az angolok mögötti csoportharmadik hely után nem hosszabbítottak vele szerződést.

Az osztrák ligában a Wacker Innsbruckkal, az SK Rapiddal és az SV Salzburggal összesen hét bajnoki címet gyűjtött, utóbbi két együttessel két európai kupadöntőben is szerepelt: a Rapiddal 1985-ben a KEK-ben, a Salzburggal 1994-ben az UEFA-kupában vesztette el a finálét.

Bajnoki címet Horvátországban is nyert, a Dinamo (akkori nevén Croatia) Zagrebbel 1997-ben.

Utolsó megbízatásaként rövid ideig albán szövetségi kapitányként dolgozott (2006–2007).

Baric hosszú edzői pályafutása során mindössze három mérkőzésen irányította aktuális csapatát magyar ellenféllel szemben. Először még az Intertoto-kupa 1991-es nyári kiírásában a Vác ellen dirigálta a Casino Salzburgot (1–1 Ausztriában, majd 2–1-es osztrák győzelem Vácott a csoportkörben). Legközelebb – és utolsó alkalommal – 2000 augusztusában találkozott magyar ellenféllel: a Bicskei Bertalan által irányított magyar válogatott ellen játszott 1–1-et osztrák kapitányként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik