Világfutball: túl magasan van a pályája, megszűnik a csapat

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.06.16. 12:48
null
Ez vár az ellenfelek játékosaira Tibetben (Fotó: AFP, 2017)
Tibet egyetlen profi futballklubja, a Lhásza Csengtu (Lhasa Chengtou) visszalépett a kínai bajnokságtól, és három évvel a megalapítása után bejelentette a felnőttcsapat feloszlatását.

 

A Xinhua hírügynökség beszámolója szerint a döntésben szerepet játszott, hogy a Kínai Labdarúgó-szövetség nem járult hozzá a szponzorok csapatnévbeli feltüntetéséhez (a csapat neve hivatalosan – az egyik helyi, állami tulajdonú óriáscég nyomán – „Lhasa Urban Construction Investment”), a fő ok azonban más: nem sikerült megegyezésre jutni a kínai szövetséggel arról, hogy a harmadik ligás csapat a saját városában, Lhászában játszhassa le a hazai mérkőzéseit.

A Tibeti Autonóm Terület székhelyének tengerszint feletti magassága 3650 méter, és mivel a ritka magaslati levegő veszélyezteti a labdarúgók egészségét, a csapat 2017 óta csupán két mérkőzését rendezhette meg ott. Azokon is 15 percenként megszakították a játékot, hogy a futballisták az előkészített palackokból oxigént lélegezhessenek be.

Felröppent a hír, hogy az említett egyik mérkőzésen a vendég Sencsen Pengcseng játékosai közül hatan annyira rosszul lettek, hogy hordágyon kellett lehozni őket a játéktérről, de ezt a tibeti hatóságok határozottan cáfolták.

A legutóbbi idényben a csapat Szecsuan tartomány egyik nagyvárosában, a Lhászától 2400 kilométerre fekvő Tejangban edzett és játszotta le hazai mérkőzéseit, de az idén mindenképpen szeretett volna visszaköltözni Tibetbe, csakhogy a terület összes rendezésre alkalmas stadionja 3000 méter feletti magasságban található – ezért nem érkezett meg a játékengedély.

Emlékezetes: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2007-ben megtiltotta, hogy 2500 méterrel a tengerszint felett vagy annál magasabban válogatott mérkőzést rendezzenek, de három érintett dél-amerikai ország, Bolívia, Ecuador és Kolumbia nyomására előbb 3000 méterre emelte a határt, majd 2008-ban felfüggesztette a rendelkezést.

Kékben a Lásza Csengtu, pirosban a Zibo Sunday (Fotó: AFP)
Kékben a Lásza Csengtu, pirosban a Zibo Sunday (Fotó: AFP)

A Lhásza Csengtu – amelynek szélnek eresztett felnőttcsapatában hat tibeti játékos volt – a legutóbbi idényben a 26. helyen végzett a 32 csapatos kínai harmadosztályban.

A klub utánpótláskorú játékosainak jövője kérdéses, a több mint hetven 13–16 éves fiatal labdarúgó egyelőre edzésben van Lhászában.

A tibetiek már a 20. század elején, az ott állomásozó brit katonák jóvoltából megismerkedtek a labdarúgással. Bár a 2000-es évek elején megalakult, nem FIFA-tag tibeti válogatott száműzetésben működik – a 2018-as CONIFA-világbajnokságon három veresége egyikét a későbbi győztes Kárpátaljától szenvedte el (1–5) –, a sportág helyi népszerűsítését és bekapcsolását az országos rendszerbe a kínai illetékesek is a szívükön viselik.

Ha a döntés hivatalossá válik, a tibeti lesz a 17. profi csapat, amelyik az idén kilép a kínai profibajnoki-rendszerből emlékeztet a Global Times. A kínai klubok közül sok eddig is pénzügyi nehézségekkel küzdött, és a helyzetet súlyosbította a gazdaság koronavírus-járvány miatti megtorpanása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik