Ibra elmondta, szerinte mit jelent a zlatanozás

Vágólapra másolva!
2013.01.30. 19:19
null
Zlatan zlatanozik (Fotó: Action Images)
Zlatan Ibrahimovic, a nyár óta a francia élvonalbeli Paris Saint-Germaint erősítő svéd labdarúgó hosszú interjút adott a patinás francia politikai napilapnak, a Le Monde-nak. A beszélgetés a csütörtöki lapszámban jelenik meg, de néhány részlet már szerdán napvilágot látott.

Zlatan Ibrahimovic boldog, hogy a svéd újságíróval, David Lagercrantzcal közösen publikált önéletrajzi írása 700000 példányban elkelt – „ez a svéd populáció hét százaléka, nem számítottam ekkora sikerre!” –, ám a mennyiségnél fontosabb számára, hogy sokaknak tetszett. Különösképp, mert egyetlen sor erejéig sem vált belőle regényhős; „önmagamat adtam, és a szöveg nyelvezetében is ügyeltünk arra, hogy hitelesen adja vissza az én világomat”.

„Mindig Zlatan voltam, és az is maradok mindörökké. Ezen sem a temérdek pénzért megkötött szerződések, sem a gólok garmadája nem változtathat – szögezte le Ibra az interjúban. – Nagyon sokat dolgoztam azért, hogy az legyek, aki vagyok. Nem volt könnyű dolgom, noha minden nagyon gyorsan történt, és a sors a kegyeibe fogadott. Nem mindenkiből lehet Zlatan vagy híres profi futballista, viszont ahonnan én jöttem, mindenki előtt ott az érvényesülés lehetősége, függetlenül attól, hogy újságíró, jégkorongozó vagy éppen író akar lenni...”

S bár Svédországban, mint mindenkinek, neki is volt tere a karrierépítésre, bevándorló szülők gyermekeként keményen meg kellett dolgoznia az előrehaladásért.

„Malmőben, ahol felnőttem, igencsak érezni lehetett, hogy ki a svéd és ki a bevándorló. Ahhoz például, hogy az első csapatban játszhassak, tízszer jobbnak kellett lennem annál, mintha mondjuk Anderssonnak vagy Svenssonnak születek, és úgy próbálkozom. Engem Ibrahimovicnak hívnak, nem vagyok éppen tipikus svéd, tehát keményebben kellett dolgoznom.”

Zlatan szerint ugyanakkor nincs visszaút: mára a világ egy hatalmas olvasztótégellyé vált, ezt mindenkinek el kell fogadnia. Neki például megadatott, hogy a nevéből több nyelvben is igét származtassanak – el is hangzott a kérdés: az ő értelmezésében vajon mit jelent a franciában egyre gyakrabban használt „zlatanozni” kifejezés?

„Hallottam erről az igéről, már a svéd szókészletben is szerepel – válaszolta mosolyogva Ibra. – Szerintem valami olyasfélét jelent, hogy dominálni. Nagyon remélem, hogy pozitív értelemben használják. Az is benne van, hogy akrobatikus, különleges, a lehetetlent súroló mozdulattal elérni valamit. Olyan kifejezés, ami sok szó helyén állhat, több szinonimája van.”

Ibrahimovic hozzátette: Bruce Lee és Jackie Chan filmjein nőtt fel, következésképp imádja a magasra lendített lábbal bevitt rúgásokat, „noha ezzel a futballpályán vigyáznom kell, kaptam már piros lapot azért, mert túl magasra emelt lábbal támadtam a kapust”.

S hogy miként érzi magát Párizsban? Kiválóan, bár mint elmondta, nagy a nyomás a csapaton, hogy a tizennyolc éve hiába üldözött bajnoki címet végre megszerezze. Az esélye megvan rá, sőt versenyben van még a Bajnokok Ligájában és a Francia Kupában is.

„Párizsban lenni nagyon szórakoztató, mindennap szerzek valamilyen új tapasztalatot. Még csak hat hónapja vagyok itt, de pontosan érzékelem, milyen nagy építkezés folyik a klubnál. Az emberi kapcsolatok terén sok újdonságot tanultam mind a pályán, mind azon kívül. Remélem, amikor egyszer elhagyom Franciaországot, ugyanazt az örökséget hagyom hátra, amit eddig mindenhol: győzelmeket, trófeákat.”

A PSG – egyelőre jobb gólkülönbsége révén – vezeti a francia bajnokság tabelláját, 19 góljával pillanatnyilag Ibrahimovic a Ligue 1 legjobb gólszerzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik