A másodosztályú Guingamp történetének legnagyobb sikerét érte el

Vágólapra másolva!
2009.05.09. 23:04
A másodosztályú Guingamp hódította el a Francia Kupát, miután a szombat este Párizsban megrendezett döntőben 2–1-re megverte az élvonalbeli Rennes-t. Bocanegra találatával még az előzetesen esélyesebbnek vélt Rennes került előnybe, de Eduardo duplája végül a Guingamp javára döntötte el a bretagne-i házi rangadót. A másodosztályú csapat története során először nyerte meg a Francia Kupát.
A duplázó Eduardo elhomályosította az osztálykülönbséget
Fotó: Reuters
A duplázó Eduardo elhomályosította az osztálykülönbséget
A duplázó Eduardo elhomályosította az osztálykülönbséget
Fotó: Reuters
A duplázó Eduardo elhomályosította az osztálykülönbséget

Szombat este a párizsi Stade de France-ban játszották a Francia Kupa döntőjét, amelyben a Rennes és a Guingamp találkozott egymással. Előzetesen a Rennes számított esélyesebbnek – és nem csupán az osztálykülönbség, hanem a két csapat kupamúltja is az élvonalbeli gárda mellett szólt.

A Rennes ugyanis 1901 óta íródó története során ezt megelőzően négyszer szerepelt a kupadöntőben, és ötvenszázalékos mérleget tud felmutatni: 1922-ben és 1935-ben kikapott, 1965-ben és 1971-ben hazavitte a kupát.

Ezzel szemben a 11 évvel „fiatalabb” és a másodosztályban szereplő Guingamp eddig csak egyszer, 1997-ben jutott el a sorozat fináléjába, de akkor tizenegyesrúgásokkal alulmaradt a Nice csapatával szemben.

Ráadásul a két csapat szezonbeli teljesítménye is a Rennes felé billentette a mérleg nyelvét, hiszen míg Bölöni László egykori csapata a Ligue 1 hetedik helyén áll, addig a Guingamp nagyon szerencsétlen esetben akár a másodosztályból is kieshet.

A két klub közti különbség azonban sokáig nem mutatkozott meg a pályán, ugyanis egészen a 69. percig 0–0-ra állt a találkozó. Akkor érkezett az amerikai válogatott Carlos Bocanegra, és megszerezte a vezetést a Rennes-nek.

Az élvonalbeliek öröme nem tartott túl soká, hiszen alig három perccel később Eduardo Dos Santos egalizált, így kezdődhetett minden elölről… Már ekkor is látható volt, hogy a Guingamp nem adja fel, hát még a hajrában!

A 83. percben ugyanis ismét betalált a brazil támadó, 2–1-re alakítva a találkozó állását. Mivel újabb gól már nem esett, így a Guingamp története során először hódította el a kupát, megszerezve ezzel a klub történetének első jelentős trófeáját.

50 SZŰK ESZTENDŐ

A Guingamp sikerével hosszú sorozatot szakított meg: ötven szűk esztendő után sikerült ismét egy másodosztályú csapatnak elhódítania a Francia Kupát. Ezt megelőzően 1959-ben a Le Havre tudott hasonló bravúrt végrehajtani.

FRANCIA KUPA

DÖNTŐ
Rennes (I.)–Guingamp (II.) 1–2 (Bocanegra 69., ill. Eduardo 72., 83.)

A Guingamp-drukkerek csapatuk kupagyőzelmét ünneplik
Fotó: Reuters
A Guingamp-drukkerek csapatuk kupagyőzelmét ünneplik
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik