Orániai Vilmos és Walfrid atya – a Rangers–Celtic rangadók története

Vágólapra másolva!
2008.12.27. 07:18
Magyar ésszel nem könnyű megérteni, hogy egy labdarúgó-mérkőzésnek mi köze lehet a valláshoz, több száz éves történelmi eseményekhez, királyokhoz, szerzetesekhez vagy éppen a két világháború közötti gazdasági világválsághoz. A szombati Rangers–Celtic rangadó, vagyis az Old Firm előtt felelevenítjük a két csapat rivalizálásának történetét.
Lendületben a Rangers drukkerei
Fotó: Imago
Lendületben a Rangers drukkerei
Lendületben a Rangers drukkerei
Fotó: Imago
Lendületben a Rangers drukkerei

A holland származású Orániai Vilmos (holland nevén: Willem van Oranje) 1689-ben lett Anglia, Írország és Skócia királya. A protestáns uralkodó trónra lépésével véget vetett a katolikus monarchiának. Hogy ennek mi köze van a Rangers–Celtic glasgow-i derbihez?

SKÓT PREMIER LEAGUE

A 20. forduló programja
december 27., 13:30 Rangers–Celtic
december 27., 16:00 Aberdeen–Hearts; Dundee U.–Falkirk; Hibernian–Kilmarnock; Motherwell–Inverness; St. Mirren–Hamilton
január 3., 13:30 Hearts–Hibernian
Nagyon is sok! A Rangers-hívek a mai napig kultikus személyként tisztelik Orániai Vilmost, vagy ahogy ők nevezik: „Billy királyt”, a katolikusok legyőzőjét. Az ő tiszteletére viselnek narancssárga pólót, lengetnek narancssárga zászlót, sőt a Rangers egyik szurkolócsoportja őrá utalva viseli a Billy Boys nevet. És persze a klub hivatalos színeiben is fellelhető a narancssárga a brit birodalmat jelképező kék és fehér mellett.

A Rangers és a Celtic szembenállása ugyanis nemcsak vallási, hanem politikai eredetű is. A monarchiába és a brit egységbe vetett hit egyaránt jellemzi a Rangers-szurkolókat, ami együtt jár azzal, hogy lenézik a skóciai katolikusok ragaszkodását az írekhez, míg a Celticet éppen katolikus ír bevándorlók (ezt jelképezi a zöld-fehér szerelés) hozták létre 1888-ban.

A klubot a Walfrid atya nevű szerzetes alapította azzal a céllal, hogy lekösse a katolikus fiatalok szabadidejét, így megtartsa őket a kisebbségben lévő katolikus közösség mellett. Abban reménykedett, hogy egy virágzó futballklub eltörölhetné a katolikusok alsóbbrendűségének mítoszát.

A JELEN

A két csapat összesített mérlegét tekintve a Rangers a sikeresebb, hiszen a bajnoki, a kupa- és a ligakupameccseket tekintve 382-szer találkozott egymással a két csapat, és ezek közül 152-szer a protestánsok győztek, míg a katolikusok „csak” 138-szor nyertek. Ám az utóbbi években a Celtic szerepel jobban. A zöld-fehérek az elmúlt három szezonban bajnoki címet ünnepeltek, míg a Rangersszel 2006-ban az a csúfság is megesett, hogy a bajnoki dobogó második fokáról is leszorult (azt megelőzően 1988-ban történt ilyen utoljára). A jelenlegi szezonban is a Celtic vezeti a tabellát négy ponttal a Rangers előtt, bár a két csapat augusztusi meccsét a Rangers nyerte meg 4–2-re a Celtic Parkban.
A „vállalkozást” pedig siker koronázta, ugyanis a klub öt évvel megalapítását követően már skót bajnoki címet ünnepelhetett (azóta 42-szeres bajnok, 34-szeres kupagyőztes és 1967-ben BEK-et is nyert).

A Rangers 1873-ban mindenféle vallási vagy politikai célzat nélkül alakult, de a Celtic sikereit látva a protestáns Skócia vallási és politikai törekvéseket erőszakolt a klubra. Irányelve lett a „protestáns klub protestáns embereknek” jelmondat. (A két klub közül hazai porondon az 51-szeres bajnok és 31-szeres kupagyőztes Rangers a sikeresebb, de a protestánsok nem nyertek BEK-et, igaz, 1972-ben KEK-győztes lett a csapat.)

Ezért a Rangers az I. világháború idején azt az utat választotta, hogy csak és kizárólag protestánsokat foglalkoztat. A Celtic ugyanakkor nem korlátozta játékosai körét.

A két csapat rivalizálása az 1920-as évek végén mérgesedett el. Amikor a nagy gazdasági világválság idején a katolikusok vallási alapon bűnbakokká váltak, a Rangers és a Celtic hívei gyakran estek egymásnak puskákkal, késekkel felfegyverkezve. Sőt még 1999-ben is előfordult, hogy közvetlenül a derbi után nyílpuskával mellkason lőttek egy Celtic-drukkert.

Ez a párharc mindig is többet jelentett „egyszerű” glasgow-i városi rangadónál. A katolikusok és a protestánsok küzdelmének szimbólumává vált, ezért a mai napig jellemző, hogy a két csapat mérkőzésére tömegével érkeznek Angliából és Észak-Írországból is a különböző meggyőződésű szurkolók.

Walfrid atya szobra
Walfrid atya szobra
Persze manapság, amikor többek között algériai (Brahim Hemdani, Madjid Bougherra – Rangers), bosnyák (Saša Papac – Rangers), amerikai (DaMarcus Beasle, Maurice Edu), guineai (Bobo Baldé – Celtic), ausztrál (Scott McDonald, Chris Killen – Celtic), görög (Jorgosz Szamarasz – Celtic) és japán (Nakamura Sunszuke, Mizuno Koki – Celtic) labdarúgók lépnek pályára a két csapat szerelésében, már közel sem ugyanazt jelenti a protestáns–katolikus rangadó, mint évtizedekkel ezelőtt.

Ma már nem elsősorban a felek vallási meggyőződése miatt számítanak rangadónak a Rangers–Celtic meccsek, hanem a hagyományok tisztelete, a történelem folytonosságához való ragaszkodás és a két csapat mindenkori jó szereplése miatt.

A kluboknak pedig az az érdekük, hogy fenntartsák ezt az „ősi” rivalizálást, mert amíg a két csapat meccsein megtelik a 60 ezres Celtic Park vagy a Rangers találkozóinak otthont adó 51 ezres Ibrox, amíg szerte Nagy-Britanniában nyomon követik az összecsapásokat, addig megy a bolt, a Régi Cég, vagyis az Old Firm. Hiszen nyilvánvaló, hogy mint minden más nagy hagyományú sportesemény, így a glasgow-i örökrangadó is most már elsősorban üzlet.

AZ ELSŐ FECSKE

Azt követően, hogy a Rangers az 1910-es években úgy határozott, hogy csak protestáns játékosokat szerződtet, Maurice Johnston volt az első olyan játékos a csapatban, aki korábban a Celticben is játszott. 1989-ben Johnston igazolásával David Murray elnök jelezte, szakítani kíván a (szinte) kizárólagosan protestáns csapat-összeállítással (Johnston előtt is játszott néhány katolikus a Rangersben, de ők nem voltak hasonló képességűek, és nem is az ősellenségtől jöttek). Ahogy az várható is volt, ezt nagyon nehezen fogadták el a szurkolók, akik az Ibrox elé gyűltek, hogy elégessék Rangers-sáljaikat és -bérleteiket, koszorúkkal gyászolták a klub protestáns identitásának halálát. Észak-Írországban a különböző szurkolói klubok határozatokban tiltották meg a Rangers-fanatikusoknak, hogy Glasgow-ba utazzanak csapatuk meccseire, bojkottálták a Rangers termékeit, és Belfast utcáin Graeme Souness menedzser képmásai égtek, ugyanis az ő kérésére szerződtette a csapat Johnstont. Persze a csatár Rangershöz szerződését a Celtic-hívők sem nézték jó szemmel: egy hónappal azelőtt, hogy Johnston csatlakozott volna új csapatához, a rendőrség őrizetbe vett néhány szurkolót, akik merényletet terveztek ellene. A Rangers vezetősége pedig különrepülőgépet bérelt a támadónak, hogy a mérkőzések után ne eshessen bántódása, és hazautazhasson londoni otthonába. A támadó meghálálta a törődést: 1989 és 1991 között 100 bajnoki meccsen lépett pályára a Rangers színeiben, és összesen 46 gólt szerzett.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA

1 Celtic 19 15 2 2 44–18 47
2 Rangers 19 13 4 2 45–16 43
3 Dundee U. 19 8 7 4 27–20 31
4 Hearts 18 9 4 5 20–20 31
5 Hibernian 19 7 5 7 24–24 26
6 Aberdeen 17 7 3 7 19–19 24
7 Kilmarnock 18 7 1 10 16–23 22
8 St. Mirren 19 6 3 10 15–22 21
9 Falkirk 19 4 5 10 21–29 17
10 Inverness 18 5 2 11 18–28 17
11 Motherwell 18 5 2 11 17–29 17
12 Hamilton 19 5 2 12 17–35 17

Kommentár nem szükséges
Fotó: Imago
Kommentár nem szükséges
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik