„Kaptam az Austriától egy nagy lehetőséget, igyekszem élni vele”

M.G. M.G.M.G. M.G.
Vágólapra másolva!
2008.11.18. 16:24
Harminchárom válogatottság, magyar csúcsot jelentő huszonkét Bajnokok Ligája-mérkőzés, 128 magyar és kis híján 200 osztrák élvonalbeli találkozó. Elismerésre méltó játékosmúlt. Sokáig úgy tűnt, hogy Korsós György karriertörténete nem íródik tovább, de hosszabb kihagyás után a rutinos futballista a nyáron visszatért – csapatkapitányként és mentorként segíti az Austria Wien másodosztályú amatőrcsapatát, és kapott egy nagy lehetőséget arra, hogy ismét érezze: számítanak rá. Igyekszik élni vele.
Ismét örülhet a pályán: Korsós György kulcsszerepet kapott az Austria Wien amatőrcsapatánál
Fotó: FK Austria Wien
Ismét örülhet a pályán: Korsós György kulcsszerepet kapott az Austria Wien amatőrcsapatánál
Ismét örülhet a pályán: Korsós György kulcsszerepet kapott az Austria Wien amatőrcsapatánál
Fotó: FK Austria Wien
Ismét örülhet a pályán: Korsós György kulcsszerepet kapott az Austria Wien amatőrcsapatánál

KORSÓS GYÖRGY BAJNOKI MÚLTJA

1993–99 Győri ETO FC 128/17
1999–2004 Sturm Graz 134/12
2004–06 Rapid Wien 53/2
2006–07 Skoda Xanthi 6/0
2008– Austria Wien II 16/3
„Az égvilágon semmi nem köt a futballhoz, és egyelőre ez biztosan így is marad.”

Korsós György szavai 2008 februárjából. A 32 esztendős középpályás ekkor egy meglehetősen keserű hangvételű interjút adott, de fél évvel később az Austria Wien hivatalos honlapjának már azt nyilatkozta: régen élvezte ennyire a játékot. Hogy mi történt a két véleményformálása között, és hogyan tért vissza Korsós az ideiglenes visszavonulásból?

„Tulajdonképpen a véletlennek köszönhetően kerültem az Austriához. A bécsiek a volt menedzseremnél érdeklődtek, hogy mi van velem, és ő mondta, hogy már lemondtam mindenről, ami a labdarúgással kapcsolatos” – nyilatkozta a „kis violák” csapatkapitánya az NSO-nak.

„Kifejezetten olyan játékost kerestek, aki példaként szolgálhat a fiataloknak, és azt ajánlották, hogy menjek ki egy fizikai felmérésre, aztán maradjak ott két-három napig a gyakorlásokon. Nem voltam rossz állapotban, hiszen edzettem a foci nélküli időszak alatt is, és a 6. helyen végeztem a teszten. Persze a csapattársaim a szabadságuk után nagyon le voltak eresztve… Az edzőm az első tréningek után mondta, hogy látják: nem felejtettem el focizni, így aztán aláírtam a profi szerződést.”

SIMA VÁLTÁS A RAPIDBÓL AZ AUSTRIÁBA

„A Rapid-szurkolók részéről semmilyen inzultus nem ért. Ha közvetlenül a Rapidból mentem volna az Austriába, biztosan nagy hullámokat vert volna, de így nem történt semmi különös. Szoktam találkozni nagy Rapid-drukkerekkel, és inkább csak azt emlegetik, hogy sajnálják annak az együttesnek a szétesését, amelyben voltam” – mondta Korsós, aki most már elmondhatja magáról, hogy mindkét bécsi nagycsapat színeit viselhette.
Az Austria honlapja a nyár egyik legnagyobb igazolásaként tekintett Korsósra, és a középpályás rutinja nagyon sokat segített a lila-fehéreknek. Az első meccsen máris győztes gólt szerzett a hajrában, és fontos szerepet kapott az Amateure-ben.

„Örültem a feladatnak, számomra is új volt, hogy mentor lehetek a fiatalok mellett. Gyorsan beilleszkedtem, de hát egyetlen klubomnál sem volt probléma ezzel. Tizennyolc hónapon keresztül nem játszottam, ezért vissza kellett szoknom egy csapatba. Csapatkapitány lettem és az edző meghosszabbított jobbkeze. A pályán és az öltözőben egyaránt döntéseket kell hoznom, és a vezetőség felé is én képviselem az együttest.”

Amely kifejezetten jól szerepel. Az Austria Amateure sokáig az őszi bajnoki címért is harcban volt, de utolsó három bajnokijából kettőt is elvesztett. A kupában viszont a negyeddöntőt várhatja Korsós alakulata, miután bravúrral megverte a Red Bull Salzburgot egy olyan meccsen, amelyen a játékos szavaival élve „a fiatalok megmutathatták, hogy mit tudnak”.

„Sajnos az őszi idény végét kicsit elrontottuk, hiszen az élen is állhatnánk. A kupában viszont a nyolc között vagyunk, és nekünk a legjobb a sorsolásunk: a Rapid harmadosztályú amatőrjeivel játszunk, és ha nyerünk, már csak egy lépés a döntő. A csapat játékerőben az élvonal utolsó harmadába tartozna, a sereghajtó Kapfenberget például az előző szezonban háromból háromszor megverte az Austria Amateure.”

Az amatőrök között a hatos mezt megkapó Korsósnak a nagycsapatnál is van lehetősége megmutatnia magát – bármikor felhívhatják, bár nem könnyű bejutni az A-keretbe.

„Felkerülhetek az első keretbe, mezszámom is van, és az UEFA-kupába is neveztek – sajnos nem sikerült a csoportkörig eljutni. Nem egyszerű felkerülni: a 18-as keretben 6 külföldi lehet, és eleve heten vannak légiósok az A-csapatban. Ráadásul minél több osztrák szerepel a gárdában, annál több pénzt juttat vissza a liga az Austriának – ezzel például a Salzburgnál nem törődnek, mivel nagyon tehetős klubnál van szó, de nálunk odafigyelnek erre.”

Korsós György tehát rossz időszaka és ideiglenes visszavonulása után ismét olyan helyre került, ahol megbecsülik és számítanak rá. Ahogy ő mondja: „Kaptam egy nagy lehetőséget, igyekszem élni vele.”

És hogy mit javasolna egy honfitársának, ha az a bécsi violákhoz kerülne?

„Hogy mit tennék, ha jönne egy fiatal magyar az Austriához? Egyrészt nagyon örülnék, másrészt azt tanácsolnám, hogy próbálja meg felvenni az osztrákok ritmusát és mentalitását, dolgozzon úgy, mint ők – és a siker nem fogja elkerülni.”

AZ OSZTRÁK MÁSODOSZTÁLY ÁLLÁSA

1. Wiener Neustadt 17 10 3 4 31–14 33
2. Admira 17 10 2 5 30–19 32
3. St. Pölten 17 8 5 4 32–19 29
4. Austria Wien II 17 8 3 6 23–23 27
5. Wacker Innsbruck 17 7 5 5 32–27 26
6. Red Bull Salzburg II 17 6 4 7 22–31 22
7. Gratkorn 17 6 3 8 22–26 21
8. Vöcklabruck 17 5 5 7 19–21 20
9. Austria Lustenau 17 6 2 9 21–27 20
10. Grödig 17 4 6 7 18–24 18
11. Leoben 17 4 6 7 19–31 18
12. FC Lustenau 17 3 6 8 16–23 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik