Durbanban 16 órakor kezdődik a 2010-es vb selejtezőinek sorsolása

Vágólapra másolva!
2007.11.25. 13:22
Magyar idő szerint vasárnap délután négy órakor kezdődik a dél-afrikai Durbanban a 2010-es labdarúgó-világbajnokság selejtező-sorozatának sorsolása. Eldől a többi között az is, hogy Magyarország válogatottja milyen ellenfelekkel kerül egy csoportba az európai kvalifikációs sorozatban. A vb-re több mint 150 ország szeretne kijutni.

Szavazás

Ön szerint mennyi az esélye a magyar válogatottnak, hogy kijut a 2010-es vb-re?

Írja be az itt látható számot!
Összesen 156 ország futballvezetői számára ma válik világossá, hogyan, milyen riválisok „testén keresztül” kvalifikálhatják magukat a 2010-es, dél-afrikai rendezésű világbajnokságra.

A dél-amerikai és az óceániai térségben sorsolásra nincs szükség, ott már elkezdődtek a selejtezők.

Bár a Dél-Afrikai Köztársaság válogatottja automatikusan kijut házigazdaként a tornára, a sorsoláson ők is részt vesznek, hiszen az Afrikai Nemzetek Kupájának selejtező sorozatát összekombinálták a kontinentális vb-előselejtezővel.

A selejtező-sorozat világszerte 861 mérkőzést jelent majd, a széria 2009 novemberében zárul. A világbajnokság csoportbeosztását ezt követően, 2009 decemberében sorsolják ki Fokvárosban.

A vasárnapi „ceremóniát” Jerome Valcke, a FIFA új főtitkára vezeti le, de közreműködik majd számos világhírű játékos, így az aranylabdás, libériai George Weah, az iráni Ali Daei, a francia Marcel Desailly, a ghánia Adebi Pelé.

Szokás szerint hat kontinentális selejtező-sorozat lesz (zárójelben a rendező futball-konföderáció): Afrika (CAF), Ázsia (AFC), Európa (UEFA), Észak- és Közép Amerika és a karibi térség (CONCACAF), Óceánia (OFC), Dél-Amerika (CONMEBOL).

Az európai válogatottak számára 13 hely van a 2010-es világbajnokságon, a selejtezők 2008 szeptemberében, az Európa-bajnokság után kezdődnek.

Nyolc hatos és egy ötös csoport összetételét kell meghatározni a vasárnapi sorsoláson, a kilenc csoportelső kijut a vb-re, a kilenc csoport legjobb nyolc második helyezettje két mérkőzésből álló pótselejtezőn küzd meg a fennmaradó négy kvótáért.

A cikk alján láthatják, melyik válogatott melyik kalapba került. Először az F jelű kalapból húznak majd, ebből töltik fel a csoportok 6-os sorszámú helyeit, majd folytatják tovább az E-vel, az D-val, és így tovább, egészen az A-ig.

Magyarország a D jelű kalapba került Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Wales, Macedónia, Fehéroroszország, Litvánia és Ciprus társaságában.

Természetesen aki vb-részvétzelről álmodik, annak az első három kalapba sorolt csapatokat kell majd figyelnie.

A 2010-es világbajnokságon tehát Európából 13, Afrikából 6, Ázsiából 4 vagy 5, a CONCACAF-zónából 3 vagy 4, Óceániából 1 vagy egy sem, míg Dél-Amerikából 4 vagy 5 csapat vesz részt.

A Dél-Amerikai csoport ötödik helyezettje a CONCACAF-térség pótselejtezőre kényszerűlő együttesével játszik a kijutásért, míg Ázsia „pótselejtezőse” a legjobb óceániai válogatottal találkozik majd.

A KALAPOK AZ EURÓPAI CSOPORTOK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

A B C D E F
Olaszország
Spanyolország
Németország
Csehország
Franciaország
Portugália
Hollandia
Horvátország
Görögország
Anglia
Románia
Skócia
Törökország
Bulgária
Oroszország
Lengyelország
Svédország
Izrael
Norvégia
Ukrajna
Szerbia
Dánia
Észak-Írország
Írország
Finnország
Svájc
Belgium
Szlovákia
Bosznia-Hercegovina
Magyarország
Moldova
Wales
Macedónia
Fehérorszország
Litvánia
Ciprus
Grúzia
Albánia
Szlovénia
Lettország
Izland
Örményország
Ausztria
Kazahsztán
Azerbajdzsán
Liechtenstein
Észtország
Málta
Luxemburg
Montenegró
Andorra
Feröer-szigetek
San Marino

A KVÓTÁK ELOSZTÁSA SELEJTEZŐZÓNÁNKÉNT

EURÓPA AFRIKA ÁZSIA CONCACAF ÓCEÁNIA DÉL-AMERIKA
13 6 4 v. 5 3 v. 4 0 v. 1 4 v. 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik