CAN-tiltakozás a 2500 méteres FIFA-korlátozás miatt

Vágólapra másolva!
2007.05.29. 12:22
Címkék
Az andokbeli nemzetek közössége (CAN) tiltakozását fejezte ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) friss döntésével kapcsolatban, melynek értelmében a jövőben a tengerszint felett 2500 méternél magasabban nem rendezhetnek nemzetközi mérkőzéseket.
Joseph Blatter FIFA-elnök hétfőn arról számolt be, hogy az általa vezetett szervezet az orvosi bizottság útmutatására döntött így, ugyanis a testület szerint nemcsak sportszerűtlen a vendégcsapattal szemben ilyen magasságban játszani egy találkozót, hanem a sportolók egészségét is veszélyezteti.

Freddy Ehlers, a CAN elnöke az érintett országok külügyminisztereinek tanácskozása után közleményben arra szólította fel Latin-Amerika nemzeteit, hogy szolidaritásukat kifejezve próbálják meg elérni a FIFA-döntés visszavonását. Az andokbeli országok közösségének Kolumbia, Peru, Ecuador és Bolívia a tagja.

Gerardo Martino, a paraguayi válogatott szövetségi kapitánya ugyanakkor máris ellentétes álláspontra helyezkedett, kijelentve, hogy a FIFA döntése jó hír.

"Nemcsak mi, de mások is profitálnak majd ebből. Egyszer s mindenkorra ki kell mondani, hogy a magaslati előnyök kihasználása helyett a csapatok fejlesztése a járható út" - jelentette ki.

A múltban leginkább Bolívia használta ki különleges helyzetét, amikor is a 3600 méter magasan fekvő fővárosában, La Pazban játszotta le világbajnoki selejtezőit. A riválisok játékosai ott rendre oxigénhiánnyal küszködtek, így a hazaiak a körülményeket tekintve jelentős előnnyel várhatták az összecsapásokat. Perunak szintén több 3000 méter magasan fekvő arénája van. (MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik