Tessék utánozni!

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2008.09.14. 00:58
A minap a győri első csapat öltözőjében jártam, és az egyik fogas fölött Puskás Ferenc képe függött. Ugyanezzel a jelenséggel találkoztam Pakson is, az NB I-es csapat egyik menőjének helyén is Öcsi bácsi arcképe van a falon. Aztán ha az ember magyar játékosok adatlapjait böngészi az interneten, példaképként sokan jelölik meg Puskást (az egészen fiatalok közül például Németh Krisztián), és kézzelfogható a Puskás Akadémia növendékeinek érdeklődése és rajongása intézményük névadója iránt.

Azon lehet vitatkozni, hogy Puskás óta miért nincs túl sok, minden szempontból követésre érdemes alakja a magyar focinak, meg arról is, hogy az említett példákban szereplőknek mennyi esélyük van Öcsi bácsi sikereit megismételni, ám az tény: ha létezik a mai magyar futballisták számára tökéletes idol, az éppen a Real Madrid legendás 10-ese.

Azért nem a Honvéd vagy a válogatott csapatkapitányaként emlegetem itt Puskást, mert pályafutásának első szakaszában még „csak” zseniális játékos volt, a spanyol időszakban vált igazi profivá. Karrierje és a Real kedvéért képes volt életmódját, sőt egész karakterét megváltoztatni. Lefogyott, évekig nem ivott alkoholt, minden erejét megfeszítve tanulta a nyelvet, s főleg: alkalmazkodott az új közeghez, kultúrához, taktikához, a társakhoz. Így aztán megannyi szupertehetséges, mégis elkallódó honfitársával szemben ő lett az – bár róla gondolták volna a legkevésbé –, aki a vérbeli profi mintapéldája lett az egész világon.

A legsikeresebb külföldi pályafutás az övé, amelyet magyar sportoló valaha befutott. Kilenc évet játszott a világ legjobb klubcsapatában, elképesztő sikerekkel. Manapság, amikor egyre több fiatal magyar futballista kerül külföldre, de nagyon kevesen képesek igazán sikeressé válni új közegükben, mindennél aktuálisabb Puskás Ferenc példája. Puskásé, aki éppen ma ötven esztendeje mutatkozott be tétmeccsen a Real Madridban.

Ha megilletődött volt is kezdetben, hamar levetkőzte elfogódottságát: egy héttel később, az első hazai meccsen már mesterhármassal nyitotta meg madridi góljainak végtelen sorát...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik