28 év után magyar segítséggel lett meg India első aranya

Vágólapra másolva!
2008.08.11. 18:49
1980, a moszkvai olimpia óta először örülhetett aranyéremnek India milliárdos lakossága: akkor a férfi gyeplabdacsapat vitte haza a legfényesebb medált, most a sportlövő Abhinav Bindra győzött – aki történetesen magyar edző, Szucsák László segítségével bontakoztatta ki rendkívüli tehetségét.
Aranyat érő koncentráció: Abhinav Bindra 28 év után szerzett elsőséget Indiának az olimpián
Fotó: Reuters
Aranyat érő koncentráció: Abhinav Bindra 28 év után szerzett elsőséget Indiának az olimpián
Aranyat érő koncentráció: Abhinav Bindra 28 év után szerzett elsőséget Indiának az olimpián
Fotó: Reuters
Aranyat érő koncentráció: Abhinav Bindra 28 év után szerzett elsőséget Indiának az olimpián

A férfi légpuskások 10 méteres számában aranyérmet szerző Bindra remek véleménnyel van a magyar trénerről, aki korábban már a sydneyi olimpia előtt is dolgozott vele. Az indiai lövő szerint Szucsáknak óriási szerepe van abban, hogy ki tudta bontakoztatni tehetségét.

„Rengeteg segítséget kaptam a magyar edzőtől, igazából ő juttatott el a nemzetközi élmezőnybe. Hatalmas fejlődést produkáltunk a kezei alatt” – írta egy olimpia előtti rajongói chatben.

A 25 éves Bindra csodagyerekként indult, 16 évesen már a Nemzetközösségi Játékokon versenyezhetett. Két év múlva, legfiatalabb indiai lövőként vehetett részt a sydneyi olimpián, később kétszer nyert Nemzetközösségi Játékokat és egyszer világbajnokságot.

A sportlövő karrierjét milliókkal segítették dúsgazdag szülei, a lehető legjobb körülményeket biztosítva neki. A kétezres évek elején sorozatos remek eredményei után már éremesélyesként kezelték az athéni olimpia előtt, de a görög fővárosban remek selejtező után a döntőben ellőtte magát, és csak hetedik lett.

„Addig nem nyugszok, amíg nem nyerek olimpiai érmet. Ez életem célja” – fogadkozott a pekingi játékok előtt Bindra.

A cél pedig teljesült, úgy, hogy a sors most visszaadta neki azt, amit Athénban elvett tőle. A döntőbe csak negyedikként bejutó Bindra fantasztikusan lőtt a fináléban, a végsőkig megőrizve higgadtságát, és az utolsó lövésével előzte meg a finn Häkkinent. A meglehetősen szótlan és visszafogott lövő az aranyérem után is higgadtan értékelt.

„Nem gondoltam bele, hogy történelmet írhatok, csak a lövésekre koncentráltam, hisz kétpontos hátrányban voltam. Rendkívüli boldogság, hogy eléretem a célomat. Remélem, hogy a győzelmem megváltoztatja azt, ahogy az olimpiai sportokat kezelik Indiában. Mostohagyermekek vagyunk a tradicionális sportok mellett, remélem, most már több figyelmet kapunk” – mondta.

A figyelmet mindenesetre már megkapta: a sportminiszter M.S. Gill meleg szavakkal méltatta Bindra teljesítményét, más vezető politikusokkal együtt.

„Bindra történelmet írt és büszkévé tett egy nemzetet. Ez az arany remélhetőleg csak a kezdet India számára, és még sok másik követi” – nyilatkozta Gill.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik