Olimpia 2036: a miniszterelnök szerint India készen áll a rendezésre

Vágólapra másolva!
2023.10.27. 13:39
null
Narendra Modi (Fotó: Getty Images)
Narendra Modi, India miniszterelnöke szerint országa készen áll a 2036-os olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére.

A legkisebb indiai állam, Goa öt városában, több mint tízezer sportoló részvételével zajló 37. Nemzeti Játékok megnyitóján mondott beszédében a kormányfő hangoztatta, hogy az ország minden téren, így a sportban is előre haladt a fejlődésben, és „2036-ra India az egyik legnagyobb gazdasági hatalom lesz a világon”.

„Ezért válik addigra az olimpiarendezés is könnyebbé számunkra. Megemeltük a sporttal kapcsolatos büdzsét, az idei központi sportköltségvetés háromszorosa a kilenc évvel ezelőttinek” – idézte Modit az insidethegames.biz portál. A miniszterelnök megemlítette, hogy India kész megszervezni a 2030-ban esedékes nyári ifjúsági olimpiát is.

A NOB októberi ülése előtt Thomas Bach elnök úgy fogalmazott: „erős érv” szól India mellett, hogy olimpiának adjon otthont.

Szeptember végén Andrzej Duda államfő jelentette be, hogy Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia rendezését, emellett Mexikó és Indonézia jelentkezése is várható. Az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

A NOB a 2032-es olimpiát már odaítélte az ausztráliai Brisbane-nek, míg jövőre Párizsban, 2028-ban pedig Los Angelesben lesz a világ legnagyobb nyári multisporteseménye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik