Pepe és Meireles góljával brusztolták ki a portugálok a győzelmet

Vágólapra másolva!
2008.06.07. 20:50
A csordultig megtelt genfi Stade de Genève stadionban a portugálok győzelmi kényszer alatt játszottak a törökökkel, hiszen az A-csoport nyitómérkőzésén a csehek három pontot szereztek a házigazda svájciak ellen. Az már a kezdőrúgás előtt is nyilvánvalónak tűnt, hogy a törökök aligha most kezdik meg pontszerzési akciójukat, azonban sokkal nehezebben adták meg magukat, mint azt Scolariék remélték.
A roppant agilis Pepe harmadik próbálkozásra vette be Volkan kapuját.
Fotó: Reuters
A roppant agilis Pepe harmadik próbálkozásra vette be Volkan kapuját.
A roppant agilis Pepe harmadik próbálkozásra vette be Volkan kapuját.
Fotó: Reuters
A roppant agilis Pepe harmadik próbálkozásra vette be Volkan kapuját.


A mérkőzést a portugálok kezdték aktívabban, a jobbhátvéd Bosingwa két veszélyes elfutással mutatta meg, miért is adott érte a Chelsea 20.5 millió eurót. A törökök lányos zavarukban olykor egymást is faultolták, azonban szép lassan felvették a ritmust, sőt, a Terim-kedvenc Erdinc révén kétszer is felugrásra késztették a drukkereket.

Akik közül a luzitánoknak szorítók nemsokára örömtáncba kezdtek, azonban Pepe fejesgólját végül lesállás miatt nem adta meg Herbert Fandel. Nihat nem sokkal később még egy kötényt is kiosztott a védőnek, ám Pepe ezt nem vette a szívére, sőt, a félidő vége előtt kis híján gólt fejelt.

A pihenőig Decóék hétszer lőttek kapura (csak Ronaldo négyszer próbálkozott), a törökök mindössze háromszor; a játék képéről pedig sokat elárul, hogy a labdabirtoklási arány 61-39 volt a portugálok javára.

A félidőben Terim cserére szánta el magát: Erdinc helyére Sabri érkezett, hogy Hamit Altintop jobb oldali középpályásként adjon némi lendületet a lagymatag török támadójátéknak. Nuno Gomes a kapufáig jutott, így nem lépett előre az Eb-g góllövő örökranglistáján a harmadik helyre.

A második játékrész elején szétszakadt a középpálya, ráadásul a hátvédek is csínján bántak az emberfogással, így több veszélyes helyzet is kialakult a kapuk előtt, ám az utolsó passzok rendre pontatlanok voltak. Egészen a 61. percig: a középen sokadszor bátran előre törő Pepe ügyesen kényszerítőzött Nuno Gomessel, majd higgadtan helyezett a hálóba, a becsúszó Emre Asik aktív közreműködésével.

A gólpasszt jegyző Gomes négy perc múlva kapufát fejelt, ám a törököket ez sem ébresztette fel, legtöbbször tanácstalanul oldalra passzoltak. Az utolsó negyedórában kétségbeesetten támadtak Terim fiai, aminek kis híján meg is lett az eredménye, ám Emre Asik fejese elkerülte Ricardo kapuját. A végére maradt a csattanó: Moutinho tökéletes passza után a csereként beállt Meireles vette be Demirel kapuját.

A portugálok sokkal többet tettek a győzelemért, így megérdemelten zsebelték be a három pontot, a törököknek pedig sokat kell még javulniuk, ha tovább szeretnének jutni a csoportból.

A győztes gárda 16 alkalommal lőtt kapura, ebből nyolc ment a kapu felületére, míg a a törökök ugyanezen mutatója 6/1. Gökhan Zanék több mint kétszer annyit szabálytalankodtak, mint ellenfelük (23-10), a labdabirtoklási arányban viszont szépen felzárkóztak (47-53). Sovány vigasz...

EURO 2008, A–CSOPORT

1. FORDULÓ
PORTUGÁLIA–TÖRÖKORSZÁG 2–0 (0–0)
PORTUGÁLIA–TÖRÖKORSZÁG 2–0

Helyszín: Genf, Stade de Geneve
Nézőszám: 30 000
Játékvezető: Herbert Fandel
Asszisztensek: Carsten Kadach, Volker Wezel

A KEZDŐCSAPATOK
PORTUGÁLIA TÖRÖKORSZÁG
Ricardo Volkan Demirel
José Bosingwa Hamit Altintop
Ricardo Carvalho Gökhan Zan
Pepe Servet Cetin
Paulo Ferreira Hakan Balta
Petit Colin Kazim-Richards
Deco Mehmet Aurélio
Joao Moutinho Emre Belözoglu
Simao Sabrosa Tuncay Sanli
Cristiano Ronaldo Mevlüt Erdinc
Nuno Gomes Nihat Kahveci
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Felipe Scolari Fatih Terim

Gólszerző(k): Pepe (62.), Raul Meireles (93.)
Cserék: Simao Sabrosa h. Raul Meireles (83.), Nuno Gomes h. Nani (68.), Deco h. Fernando Meira (92.), Hamit Altintop h. Semih Sentürk (76.), Mevlüt Erdinc h. Sabri Sarioglu (46.), Gökhan Zan h. Emre Asik (55.)
Sárga lap: Colin Kazim-Richards (4.), Gökhan Zan (50.), Sabri Sarioglu (73.) Kiállítva

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA

CSAPAT M Gy D V Rg Kg P
Portugália 1 1 0 0 2 0 3
Csehország 1 1 0 0 1 0 3
Svájc 1 0 0 1 0 1 0
Törökország 1 0 0 1 0 2 0

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik