Nicolas Anelka egyéni megmozdulása döntött, újra élen a franciák

Vágólapra másolva!
2007.03.24. 20:22
Idegenben egygólos győzelmet aratott Franciaország a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők B csoportjának szombat délutáni mérkőzésén Litvánia ellen. Az 1-0-ra megnyert találkozó hőse Nicolas Anelka volt, aki a 73. percben szerzett találatával döntötte el a három pont sorsát.
Anelka (képünkön) jól pótolta a sérülés miatt hiányzó Henryt
Anelka (képünkön) jól pótolta a sérülés miatt hiányzó Henryt
Anelka (képünkön) jól pótolta a sérülés miatt hiányzó Henryt
Anelka (képünkön) jól pótolta a sérülés miatt hiányzó Henryt

Craig Beattie egy perccel a rendes játékidő vége előtt szerzett góljának köszönhetően Skócia megverte Grúziát a csoport másik mérkőzésén, így a francia válogatottnak mindenképpen győznie kellett Litvániában, hogy tartsa a lépést az első helyért folytatott harcban riválisával.

Mégsem állítható, hogy fölényben játszott volna a vendégcsapat a mérkőzés első húsz percében. A litván gárda jól szűkítette le a területet, nem engedte kibontakozni technikásabb ellenfelét. Mezőnyben egyenrangú partnerek voltak a felek.

Az első említésre méltó eseményre a huszonharmadik percig kellett várni. Ekkor Nicolas Anelka került helyzetbe, de közeli próbálkozását Karcemarskas, a litvánok kapusa ujjheggyel szögletre tolta.

Alig negyedórával később a litvánok is megszerezhették volna a vezetést. A bátran játszó hazaiaknál Sembras kapott egy remek kiugratást a 16-os jobb oldalánál, de éles szögből leadott lövése a kapu fölé szállt.

Az első félidőben a franciák összesen kétszer találták el a kaput, míg a vendéglátók egyszer sem.

A második játékrész elején nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak Raymond Domenech tanítványai, de igazi nagy gólhelyzetet nem tudtak kialakítani. Ebben a periódusban a franciák főleg távolról próbálkoztak, sikertelenül.

A 73. percben aztán megtört a jég! Az egész mérkőzésen agilisan futballozó Anelka tört előre a szemmel láthatóan fáradó litván védők között, majd húsz méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. (0-1)

Három perccel később azonban majdnem semmivé foszlott a vendégek előnye. Morinas remek kapáslövése a kapuban kötött volna ki, de a jó helyen álló William Gallasról szögletre vágódott a labda. Ezzel az összes puskaporát ellőtte a hazai csapat.

Hozta a kötelezőt a francia válogatott: nem éppen szemet gyönyörködtető játékkal, de begyűjtötte a három pontot a helyenként ötletesen futballozó litván nemzeti tizenegy ellen.

Győzelmével Franciaország visszavette első helyét a B csoportban a délután Grúzia ellen otthon diadalmaskodó Skóciától.

EB-SELEJTEZŐK

B CSOPORT
LITVÁNIA-FRANCIAORSZÁG 0-1 ( Anelka 73.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik