CSELŐTEI MÁRK
2023.11.20 09:42 Frissítve: 2023.11.20 10:50

Világklasszis játékos, világklasszis szurkolók, veretlen válogatott

Az Eb-selejtezőt lezáró Magyarország–Montenegró (3–1) mérkőzést követően ismét jelentkezünk szubjektív értékelőnkkel, ahogy mi láttuk...  

Az öröm pillanatai (Fotó: Szabó Miklós)

 

Erős felütés – illene ezzel kezdeni egy szubjektív írást, de őszintén, annyi dolgot lehet és kell is kiemelni a vasárnapi mérkőzés kapcsán, hogy nem lehet közülük egyet választani. A magyar válogatott nemcsak egyenes ágon jutott ki a 2024-es németországi Európa-bajnokságra, de csoportgyőztesként, veretlenül tette mindezt, ráadásul az i-re a pontot egy telt házas, Puskás Arénában rendezett győztes meccsel tette fel, amelyen fordított, legnagyobb sztárja, világklasszisa vezérletével. 

 
Szoboszlai duplázott, Dibusz parádézott: megvan a csoportelsőség! 

Természetesen a hangulat is felejthetetlen volt, pedig lehetett volna másképp. Egyrészt ez a meccs a nagy egészt nézve csak formalitás volt számunkra – hiszen az egyenes ági kijutás már a bolgárok elleni csütörtöki 2–2-es döntetlennel biztossá vált –, másrészt az időjárás sem a futballrajongók kegyeiért dolgozott, Budapesten jó, ha 5 fokot mutatott a hőmérő nem sokkal 13.00 után, két órával a kezdőrúgás előtt, amikor útnak indultam. Mindez cseppet sem zavarta a szurkolókat, akik jóval a meccs kezdete előtt hatalmas tömegekben vonultak a Puskás Arénához – javarészt mezben, a válogatott szerelésében –, majd a stadionban is pazar hangulatot teremtettek. Ki kell emelni, hogy utóbbi korántsem csak a B-középnek volt köszönhető, sokszor épp az aréna túlsó oldala tűnt hangosabbnak. Az igazi hangorkán azonban nem egy-egy dalnál, rigmusnál érkezett meg, hanem Szoboszlai Dominik szólójánál... 

Merthogy a félidőben még a montenegróiak vezettek, időközben az eső is eleredt, a hideg nem tágított, a zsivaj pedig már helyenként tűnőben volt, amikor jött a magyar válogatott csapatkapitánya, hogy elkápráztassa a stadiont, az országot, sőt – nem túlzás –, az egész világot. A szólóval indult: egy kötény, egy újabb csel, majd a tökéletes lövés a hosszúba, pazar jelenet, egyenlítés. A hangosbemondó kiabálta: SZOBOSZLAI, a szurkolók utána: DOMINIK, mindenki ünnepelt, de ezzel még nem volt vége a show-nak, hiszen pár másodperccel később már azt láthattuk, ahogy a válogatott csapatkapitánya egy Ádám Martin-kényszerítő után a rövid sarkot lövi ki. Ekkor robbant fel igazán a stadion!   

Azt, amit akkor éreztem, lehetetlen leírni, mert nem láttam még ilyet: egy magyar válogatott játékos klasszisával – és természetesen csapattársai segítségével – másfél perc alatt változtatta meg az eredményt, a hangulatot, mindent. Libabőr. Onnantól úgy éreztem, ezt a meccset már megnyertük, s így is lett, még ha kellett is hozzá jó pár Dibusz Dénes-bravúr a továbbiakban. A Liverpool sztárja aztán a hosszabbításban állt oda egy szabadrúgáshoz jó 17 méterről, tökéletes szögben, a mesterhármas ígéretével, a stadionban szétnézve pedig alig láttam olyan kezet, amely nem egy telefont szorongatott, hogy megörökítse a pillanatot. Nos, a vége gól lett, de ezúttal nem Szoboszlai talált be, hiszen a kipattanót az a Nagy Ádám helyezte a hálóba, aki az utóbbi hónapok bírálatai ellenére a szerbek elleni két meccsen és ezen a találkozón is fantasztikus teljesítményt nyújtott, s aki már a harmadik Európa-bajnokságára készülhet – méghozzá úgy, hogy ha Németországban pályára lép, akkor magyar Eb-rekorder lesz.   

Alig több mint egy perc múlva jött a hármas sípszó, s kezdetét vette a féktelen ünneplés. A játékosok ezúttal is a szurkolókkal énekelték a Himnuszt, Szoboszlai a B-középből mondott felemelő beszédet, még egy pálinka is belefért... A lefújással gyakorlatilag kezdetét is vette az Európa-bajnoki felkészülés, ám az Eb-selejtező lezárása egy út végét is jelentette. 

Egy csoportelsőséggel, veretlen meneteléssel záruló út végét. 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT, 10. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 3–1 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna, 65 ezer néző. V: Makkelie (holland)
MAGYARORSZÁG: 
Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 90+4.), Styles (Horváth K., 63.), Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár, a szünetben) – Ádám Martin (Németh A., 78.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
MONTENEGRÓ: Mijatovics (Djukics, 58.) – Rubezsics (Raicskovics, 76.), Szavics, Vujacsics – Vesovics (M. Vukcsevics, 55.), M. Jankovics (A. Radulovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics – Oszmajics, Jovetics. Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics
Gólszerző: Szoboszlai (66., 68.), Nagy Á. (90+3.), ill. Rubezsics (36.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Szerbia–Bulgária 2–2 (Veljkovics 17., Babics 82., ill. Ruszev 59., Deszpodov 69.)
Szabadnapos: Litvánia

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE 
1. MAGYARORSZÁG85316–7+9 18
2. Szerbia842215–9+6 14
3. Montenegró83239–11–2 11
4. Litvánia81348–14–6 6
5. Bulgária8447–14–7 4

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!   

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.

2023.11.27 21:40:40

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.11.26 20:33:59

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Egy nevezetes eseményt hogyan aktualizálunk? Kell-e aktualizálnunk? A szívünkhöz közel álló nemzeti ünnepeinkkel, az 1848-as és az 1956-os forradalommal kapcsolatban rendre előhozakodunk – helyesen –, miként lehet a dicső múlt a remélt szép jövő alappillére. Nem egyszerű feladat, a 6:3-hoz fűződően különösen nem az, a fiatal generációk némiképpen értetlenül állhattak az esemény előtt.

2023.11.25 23:28:10

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Aki a futballt nem ismeri és nem érti, az nemcsak az emberiség legnépszerűbb játéka iránt intakt, de nem ismeri és nem érti azt a hazájában többmilliós, nagyobb országok esetében tízmilliós, a földön többmilliárdos tömeget sem, amely a labdarúgás feltétlen vagy feltételezett, győzelmekhez kötött híve.