Válogatott: Sokan játszottak tudásuk alatt – Rossi

Vágólapra másolva!
2023.06.17. 22:03
null
Fotó: Szabó Miklós
Marco Rossi szövetségi kapitány elégedetlen volt az egyéni teljesítményekkel, hiányolta a kapura lövéseket csapatától, az Eb-kijutásért zajló versenyfutásban azonban pozitívumként tekint a Montenegróban szerzett egy pontra, mert akár ki is kaphatott volna a válogatott. Miodrag Radulovics: Az első félidő egyértelműen a miénk volt.

– Ezzel a végeredménnyel még harcban maradtunk az első helyért?
– Persze, hiszen ez csak a második selejtezős meccsünk volt, van még hátra hat – nyilatkozta a stadion sajtótermében Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Megvan a lehetőségünk, hogy révbe érjünk, ahogyan a többi válogatottnak is. Szerbia erős csapatot alkot, tele topjátékossal, de még nem hiszem, hogy elkönyvelhetnénk az elsőségét.

– Milyen öltözői hangulat fogadta a lefújás után?
– Lehangoló. Csalódottságot láttam mindenki arcán. El kell ismernünk, egyénileg túl keveset nyújtottunk. Nem akarok neveket mondani, de sokan játszottak tudásuk alatt. Nem vagyok elégedett a végeredménnyel, mert három pontért érkeztünk. Több kapura lövést vártam a társaságtól – ez nagyon hiányzott, pláne, hogy vannak fantasztikus labdarúgóim, akik tudtak volna lőni, főleg a mélyen védekező csapat ellen. Ez lett volna az érvényesülés módja, ehelyett beadásokkal próbálkoztunk, aminek nem sok értelme volt a százkilencven centiméter magas védőkkel, pláne Sztefan Szaviccsal szemben. Gyakran elmondom, az edző találja ki a taktikát, de a játékosok képessége döntheti el a meccset – hozzáteszem, az edzők legjobbjára, Josep Guardiolára is igaz ez, neki is a játékosok dolgoznak a keze alá.

– Miért volt ekkora különbség a két félidő között?
– Az elsőben nem tudtuk megkaparintani az úgynevezett második labdákat, mindig az ellenfél játékosai szerezték meg, a fordulás után összeszedettebbek voltunk. Emellett az első félidőben percben két-három nagy hibát elkövettek a középpályásaink, de ez persze a játék része. Túl vagyunk ezen az mérkőzésen, van három napunk, hogy mentálisan felfrissüljünk és gyorsabban játsszunk.

– Meglepte bármivel Montenegró?
– Pontosan arra a rendszerre, illetve stílusra számítottunk, amit kaptunk. Azt hittük, Szead Haksabanovics a kezdő tizenegyben kap helyet, de a többi játékost eltaláltuk, ahogyan a taktikájukat is. Szeretném a félreértések elkerülése végett tisztázni, hogy egyetlen árva szóval sem mondtam olyat, hogy a hazaiak provokálhatnak minket, ezzel szemben kifejeztem tiszteletemet a válogatott iránt. Többször elmondtam, az erőteljes játékuk, illetve a jó képességű labdarúgóik okozhatnak nehézséget nekünk, s ez így is történt. Abban biztosak lehettünk, hogy mindent megtesznek a siker érdekében, de piszkos eszközökről szó sem volt!

– Ez volt az egymást követő harmadik mérkőzés, amelyen a válogatott nem kapott gólt. Van-e még emellett bármilyen pozitívum?
– Az eredmény mindenképpen az, mert egy pont jár érte. Nem ez volt a legjobb napunk, egyénileg nem hoztuk azt, ami elvárható lett volna. Taktikailag jól menedzseltük a meccset, erre a stílusra készültünk, de az első félidőben szenvedtünk. A második játékrész sokkal jobb volt, szervezettebben és összeszedettebben futballoztunk, a rögzített helyzeteket is koncentráltabban kezeltük, de Montenegró mélyen védekezett, nem tudtuk feltörni, ez a stratégia pedig kifizetődő volt számára. Ha a szebbik arcunkat mutatjuk, és mindenki kihozza magából tudása legalább hetven százalékát, megnyerhettük volna az összecsapást, így azonban örülhetünk az egy pontnak, mert akár el is bukhattuk volna a mérkőzést. Nem vagyunk topcsapat, lépésről lépésre kell haladnunk és fejlődnünk, valamint tanulnunk kell a hibákból. A napi forma sokat számít, van, hogy minden az ölünkbe hullik, máskor pedig minden nagyon nehéznek tűnik – most az utóbbi történt.

Miodrag Radulovics: Az első félidő egyértelműen a miénk volt

Miodrag Radulovics, Montenegró szövetségi kapitánya gratulált játékosainak a pályán nyújtott teljesítményükért, ugyanakkor elismerte, erőnléti állapotuk miatt döntött úgy, hogy együttese visszaáll a fordulást követően.

Félig inkább üres a pohár – így értékelt Miodrag Radulovics montenegrói szövetségi kapitány, szerinte ugyanis taktikailag szinte tökéletesen felépített mérkőzést játszott együttese a gól nélküli döntetlen ellenére.

„Főleg az első játékrészben látottakkal lehetek elégedett, hiszen uraltuk a meccset, egyértelműen a mi félidőnk volt, sok helyzetet kialakítottunk, ám nem fejeztünk be egyet sem góllal – nyilatkozta a hazaiak szakvezetője. – Jó néhány lehetőségünk volt, köztük a kapufával, de a lábunkban maradt a gól és nem értük el azt, amiért küzdöttünk az egyik csoportfavorit ellen. Nagy volt az iram, és meg kell hagyni, júniusban nehezen elvárható, hogy játékosaim megfelelő erőállapotban legyenek, hiszen húsz-huszonöt napja befejezték a bajnokságot – azért álltunk vissza a fordulás után, hogy bírjuk a kihívást, ám hozzáteszem, még ezzel a teljesítménnyel is veszélyesebbek voltunk a vendégeknél.”

Az 55 éves szakember gratulált játékosainak a szombati teljesítményükért.

„Megmutatták, milyen szintet tudnak megütni egy olyan ellenféllel szemben, amely a Nemzetek Ligájában Németországot és Angliát is legyőzte, illetve felvette a versenyt Olaszországgal. Ugyanúgy felépítettük ezt a meccset, mint a szerbek ellenit. Karakteres futballt és agresszivitást kértem labdarúgóimtól, és ezt megkaptam. Védekezésben ragyogóak voltunk, a középpályán szükségünk lett volna egy kis pluszra, és persze a befejezéseknél is, mert gólszerzés nélkül nem tudjuk elérni a céljainkat. A három pontért küzdöttünk, de az egy is sokat jelent nekünk a szeptemberi meccsek előtt, amelyek sokat nyomnak majd a latban. Az eddig lejátszott három selejtezőn összességében jobban játszottunk annál, mint amit a pontszámunk sugall.”

ÁDÁM MARTIN: PRÓBÁLKOZTUNK, LÁTTÁK, AZÉRT VOLTAK HELYZETEINK

DIBUSZ DÉNES ÉRTÉKELÉSE

LANG: A TELJESÍTMÉNYÜNK ALAPJÁN LEHET A DÖNTETLENNEK ÖRÜLNI

NAGY ÁDÁM: AZÉRT KELL BOLDOGNAK LENNEM, HOGY NEM FEJELTEM ÖNGÓLT

A mérkőzésről ide kattintva olvashat bővebben.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, G-CSOPORT
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 0–0
Podgorica,
Városi Stadion, 8000 néző. Vezette: Gil Manzano (spanyol)
MONTENEGRÓ:
M. Mijatovics – Vujacsics, Szavics, Tomasevics – Vesovics (M. Vukcsevics, 72.), Scsekics (Raicskovics, 61.), V. Szavicsevics (Sz. Loncsar, 82.), Jankovics, A. Vukcsevics – Krsztovics (Oszmajics, 72.), Jovetics (Haksabanovics, 82.). Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Bolla (Botka, 88.), Nagy Á., Styles (Kalmár Zs., 72.), Kerkez – Szoboszlai, Ádám M. (Varga Barnabás, 59.), Sallai R. (Csoboth, 58.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szerbia 2 2 4–0 +4 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–0 +3 4
3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1 4
4. Bulgária 3 1 2 1–5 –4 1
5. Litvánia 2 1 1 1–3 –2 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik