B. A. B. 2020.08.18 21:19

Válogatott: „Nagyon barátságosan fogadtak a magyar csapatnál”

Tizenhat évesen már a belga U21-es bajnokságban játszik a magyar édesanyától és holland apától származó Vic Van Osselaer, aki hétfőtől szerdáig az U18-as válogatottunkkal készül.

Vic Van Osselaer szép jövő előtt áll és talán magyar válogatott is lesz

 

A Belgiumból érkező segítségnek köszönhetően hétfőn új arc tűnt fel az U18-as magyar válogatott összetartásán. Eddig vélhetően kevesen hallották a 16 esztendős Vic Van Osselaer nevét, ám meglehet, a belga Waasland-Beveren U21-es csapatában edződő fiatal középső védő egyre gyakrabban utazik majd Magyarországra.

A Belgiumban született tehetség flamand apa és magyar anya gyermekeként jött a világra 2003 szeptemberében, hatévesen kezdett futballozni, édesanyja, Andrea pedig az év elején kereste fel a Békeffy Gábor által vezetett belga-magyar menedzserirodát.

„Rendszeresen járom az utánpótlásmeccseket, felírom a tehetségesebb játékosok nevét, Vicet is többször láttam már játszani, mielőtt az édesanyja felkeresett minket  – mondta lapunknak Békeffy Gábor, a játékos menedzsere. – Elsősorban fiatal magyar tehetségek felkutatásával foglalkozunk Magyarországon, és európai topligákba próbáljuk eljuttatni őket. Vic véletlen felfedezése a belgiumi kapcsolatrendszerünknek köszönhető. Bár korábban felfigyeltünk rá, a neve alapján nem tudtuk, hogy vannak magyar gyökerei, ám miután kiderült, azonnal értesítettük a Magyar Labdarúgó-szövetséget. Korát meghazudtoló érettséggel futballozik, nem véletlen, hogy tizenhat esztendősen már rendszeresen pályára lép klubja U21-es csapatában, sőt, utánpótlásszinten bajnokságot nyert. Már most csaknem százkilencven centiméter magas, erős játékos, minden adottsága megvan, hogy jó futballista váljon belőle. Miután a télen értesítettük az MLSZ-t, felvették velünk a kapcsolatot, ám a koronavírus miatt megállt a sportélet, utazni nem lehetett, és mivel Belgiumban a mai napig zárt kapuk mögött kell játszani, eddig nem tudták személyesen megnézni Vicet. Szerencsére most ez is megtörtént, múlt héten csütörtökön érkezett Magyarországra, a péntek hajnali tesztje negatív lett, így vasárnap este már ott lehetett a korosztályos válogatottal. Az életútja kicsit Willi Orbánéhoz hasonló. Mindkettejükre igaz, hogy az egyik szülő magyar, külföldön kapták a képzést, és ha a nyelvet egyelőre nem is beszélik, a szívükben ott él a magyarság.”

Az angolul és franciául egyaránt beszélő Vic Van Osselaer nem először járt Magyarországon, a Miskolcon élő nagymamáját többször meglátogatta az utóbbi években, ám a mostani az első alkalom, hogy a futball miatt érkezett.

„Nagyon barátságosan fogadtak a válogatottnál, és bár angolul nehezebb megértetni magam a többiekkel, mindenki segítőkész volt – felelte lapunknak a fiatal hátvéd, akinek még két év van hátra az érettségiig Belgiumban. – Az összetartás szerdán zárul, addig igyekszem bizonyítani, hogy nem érdemtelenül kaptam meghívót. Belgiumban négy-öt évvel idősebbek között játszom, emiatt erősnek kell lennem, az egy egy elleni párharcoknál nem nyomhatnak el, a levegőben és a földön egyaránt határozottan kell fellépnem. A példaképem Sergio Ramos, nagyon tetszik a spanyol világbajnok játéka, a nagy álmom pedig a Premier League. A jelenről csak annyit mondhatok, hogy jól érzem magam a magyar válogatottnál, szívesen jövök vissza, ha később is kapok meghívót, ám a felnőttválogatottságról még korai beszélni. Megeshet, hogy előbb-utóbb választanom kell Belgium és Magyarország között, de még nem tudom, hogyan döntenék.”    

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.

2021.09.13 15:06:13

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

VIDEÓS ELEMZÉS. Válogatott tanulságok és az előrelépés lehetőségei a szeptemberi vb-selejtezők fényében.

2021.09.10 09:15:11

Magyar válogatott SZABÓ GÁBOR

Közeledett az olaszországi világbajnokság, és küszöbön állt az angolok elleni budapesti mérkőzés, amelyet okkal illethetünk a hiánypótló jelzővel.

2021.09.08 23:28:49

Magyar válogatott S. T. J.