Válogatott: mit érhet az angliai győzelem? Első kalapot az Eb-selejtezőn!

Vágólapra másolva!
2022.06.15. 08:16
null
Az Eb-selejtező sorsolása szempontjából is sokat érhet a hihetetlen angliai diadal (Fotó: Árvai Károly)
A szenzációs magyar sikert hozó, Anglia–Magyarország (0–4) Nemzetek Ligája-mérkőzés kapcsán több olvasónk is feltette a kérdést kommentekben: mit jelenthet a tegnapi győzelem, illetve egy esetleges csoportelsőség a magyar válogatott számára a 2024-es, németországi Eb-re jutás szempontjából. Az alábbi válasz a Nemzetek Ligája-adatbankunkból is kiolvasható.

 

 

A 2024-es Európa-bajnokságra is lehet selejtezni a Nemzetek Ligáján keresztül. Három csapat jut ki a németországi tornára a 2024 márciusában esedékes NL-pótselejtezőn keresztül, a hét csapatból álló D-ligának nem lesz külön selejtezője. Az A-, a B- és a C-liga négy-négy legjobb csapata, amely a klasszikus selejtezősorozatban nem kerül a 20 kvótaszerző közé, rájátszásban dönt az egy-egy kijutó kilétéről. Ha egy csoportgyőztes már kijutott az Eb-re, akkor helyette az ugyanabban a ligában legmagasabban rangsorolt csapat kapja a selejtezős kvótát.

Amelyik ligában négynél kevesebb csapat marad Eb-kvóta nélkül, oda először a D-liga jobbik csoportelsője kerül (feltéve, hogy a klasszikus selejtezőn keresztül nem jut ki az Eb-re, a többi D-ligás nem jut ilyen esélyhez, a másik csoportelső sem). A maradék selejtezős kvótákat a Nemzetek Ligája összesített rangsorában soron következő legmagasabban rangsorolt csapatok kapják. A B- és C-liga csoportelsői nem kerülhetnek azonos ágra magasabb osztályból érkező csapattal.

Tehát az NL végeredményének megfelelően ezúttal is kialakul egy rangsor az összes válogatott között, ligánként az 1–4. helyezett a négy csoportelső, az 5–8. a négy csoportmásodik, a 9–12. a négy csoportharmadik, a 13–16. a négy csoportnegyedik lesz. (A sorrend meghatározásában a következő a súlyozás: pontszám, gólkülönbség, több szerzett gól, idegenben szerzett több gól, győzelmek száma, idegenben aratott győzelmek száma, fair play-lista.) Ez határozza meg az Eb-selejtezősorozat kalapbeosztását is – ami a mi szempontunkból különösen fontos lehet.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy az A-liga csoportelsői és csoportmásodikjai, valamint a két legjobb 3. is kiemelt lesz az Eb-selejtező kalapbeosztásánál. Vagyis a magyar válogatott a tegnapi győzelemmel, illetve azzal, hogy négy forduló után hét ponttal vezeti a csoportját, jó eséllyel legalább az egyik legjobb 3. helyet elcsípi (a másik három csoport harmadikjai, az osztrákok, a csehek és a lengyelek jelenleg négy ponttal állnak), és az első kalapból várhatja a selejtező sorsolását. Persze jelen állás szerint az 1. hely megtartása sem tűnik reménytelennek, hiszen a hátralévő két fordulóban egyszer még itthon játszunk az olaszok ellen, a másik meccsen pedig utazunk a németekhez – az első hely azt jelentené, hogy mérkőzhetnénk jövő júniusban, egy négyes döntő keretében a Nemzetek Ligája megnyeréséért!

Egyébként ha az Eb-selejtező nem úgy alakul, ahogy szeretnénk és nem végzünk a selejtezőcsoport 1.–2. helyének valamelyikén, akkor a Nemzetek Ligája összesített rangsora alapján szinte biztos, hogy pótselejtezős helyet kapunk majd. Persze, ahogy Blabla nevű kommentelőnk írta: „aki az A-ligában a németek meg olaszok, angolok előtt nyerni tud a csoportban, annak sok gondja nem lehet az Eb-selejtezőből egyenes ágon kijutni.” Neki legyen mondva…

Az NL-rájátszás mérkőzéseire 2024. márciusában kerül sor. Az Eb-selejtező sorsolását az őszi Nemzetek-ligája-fordulók után, 2022. október 9-én tartják Frankfurtban.

EMLÉKEZTETŐ

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA,
3. CSOPORT
4. FORDULÓ
ANGLIA–MAGYARORSZÁG 0–4 (0–1)
Wolverhampton, Molineux Stadion, 28 839 néző. Vezette: Turpin (francia)
ANGLIA: Ramsdale – K. Walker, M. Guéhi, Stones, R. James – Saka (Maguire, 85.), K. Phillips, Bellingham (Foden, 68.), Gallagher (Mount, 56.) – Bowen (Sterling, a szünetben), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles (Nagy Á., 55.), Schäfer, Nagy Zs. – Sallai R. (Nego, 78.), Szoboszlai (Gazdag, 55.) – Szalai Á. (Ádám, 68.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Sallai R. (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.)
Kiállítva: Stones (82.)

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7–3 +4 7
2. Németország 4 1 3 8–5 +3 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5–7 –2 5
4. Anglia4221–6–52

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik