MOLNÁR DOROTTYA (MINDSET PSZICHOLÓGIA) 2016.06.22 13:52 Frissítve: 2016.06.23 19:20

Válogatott: miért ünneplünk a körúton? Az „Eb-őrület” pszichológiája

A magyar válogatott Európa-bajnoki szereplése különös hangulatot teremt az országban. Minden mérkőzésre megtelnek a kocsmák és a kivetítőkkel felszerelt terek, a lefújást követően pedig egy emberként ünnepel mindenki. Nem számít, hogy megbénul a tömegközlekedés, hogy utakat zárnak le a hömpölygő tömeg miatt, mert az öröm és az eufória mindent felülír. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mik lehetnek a jelenség mögött húzódó pszichológiai folyamatok.

Együtt jó megélni a sikereket (Fotó: Veres Viktor)

 

HOGYAN ALAKUL EGYSÉGGÉ TÖBB EZER, EGYMÁSTÓL FÜGGETLEN EMBER?

Az NSO szakmai partnere a
Mindset pszichológia

Egy szociálpszichológiai kutatásban írták le a minimális csoportközi helyzet jelenségét. Ez egy olyan szituációt jelent, amelyben az emberek önkényes vagy jelentéktelen alapon kategorizálják magukat olyan csoportokba, amelyeknek nincs történetük, érdekkonfliktusaik vagy sztereotípiáik, és már megjelenik a saját csoportra vonatkozó pozitív ítélet. Eszerint pusztán az a közös jellemző, hogy a válogatott mérkőzést nézzük, alapját adja annak, hogy egy csoport tagjaként kategorizáljuk magunkat.

Ezt a jelenséget a társas identitás elméletével magyarázták. A társas identitás az énfogalom azon része, amely a csoporttagságról való tudásunk és az azzal kapcsolatos érzelmeinkből táplálkozik. Jelen esetben a válogatott iránti érdeklődés képezi a csoporttagság alapját, amihez pozitív érzelmek társulnak: együtt örülünk a válogatott jó játékának, góljainak, győzelmeinek. Azzal, hogy egy társas csoport tagjaként kategorizáljuk magunkat, megváltozik az én minősége: az „én”-ből „mi” lesz, az egyéni és a csoportérdek közötti különbség eltűnik, a csoporttársakat hasonlónak látjuk.

A társas identitás elméletének másik fontos eleme, hogy feltételezi, az emberekben létezik egy arra irányuló motiváció, hogy csoporttagságuk alapján pozitív önértékelést alakítsanak ki. Ez a jelenség a BIRG (basking in reflected glory) tendencia, vagyis az, hogy hajlamosak vagyunk hangsúlyozni a másokkal való sikeres kapcsolatunkat, ami által növekedhet az önértékelésünk és a jó hangulatunk.

Vagyis a sikeres magyar csapattal való azonosulás, az irántuk érzett elkötelezettség hangsúlyozása, és a szurkolói csoporttagság pozitív hatásai felerősíthetik a közös ünneplés jelentőségét.

A nagy sportesemények növelik a szociális interakciók számát (Fotó: Veres Viktor)

HOGYAN HATNAK RÁNK A NAGY SPORTESEMÉNYEK?

Több kutatás irányult annak feltárására, hogy milyen pszichológiai hatásai lehetnek a nagy sporteseményeknek. A kutatók feltételezik, hogy az egyénekben a szórakozás és az élmények által kialakulhat a jóllét és az én teljességének érzése, sőt, a sikerek révén a teljesítmény érzését is felerősítheti. A társas szempontot vizsgálva pedig növelheti a szociális interakciók számát, és erősítheti a csoporton belüli kohéziót.

Az említett folyamatok és hatások eredményezhetik egyrészt azt, hogy olyanok is követik az Eb-t, és együtt élnek az eseményekkel, akik egyébként kevésbé érdeklődnek a labdarúgás iránt és kevésbé elkötelezett szurkolók, másrészt pedig azt, hogy mindenki egy emberként szurkol a válogatottnak, örül a sikereinek, és büszke arra, hogy a csapatát játszani látja.

FELHASZNÁLT IRODALOM

Malfas, M., Theodoraki, E. & Houlihan, B. (2004). Impacts of the Olympic Games as mega-events. Municipal Engineer, 157 (3), 209-220.

Smith, E. R. & Mackie, D. (2004). Szociálpszichológia. Budapest: Osiris Kiadó.

 

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.

2021.01.11 09:56:13

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

„Isten hozta! Isten tartsa! Isten vezérelje Nagyméltóságodat, a magyar kultúra legfőbb őrét és a magyar sport hivatott vezérét!”

2021.01.10 21:11:11

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Amikor ismeretlenek állítanak meg az utcán, hogy köszönik az élményt, az bizony jó érzés.”

2021.01.02 21:44:58

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Szoboszlai Dominik és Gulácsi Péter egyaránt méltó a dobogóra.