Válogatott: Időnként meg is csípem magam, nem álmodom-e – Sigér

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.27. 09:29
null
Sigér Dávid reméli, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány keretszűkítését követően is lesz oka mosolyogni (Fotó: Török Attila)
A mindenért becsülettel megdolgozó Sigér Dávid a magyar válogatott erejéről, a balmazújvárosiak visszajelzéséről és a megtett útjáról is beszélt lapunknak.

– Most nem lennénk itt, ha nincs az a gólpassz Izland ellen.
– Vagy inkább: ha nincs az a gól – indította a rá jellemző mosollyal a Nemzeti Sportnak a nemzeti együttes saalfeldeni edzőtáborában adott interjúját Sigér Dávid, akinek nemcsak 12 válogatottság fűződik a nevéhez, hanem az is, hogy az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtező (2–1) 92. percében ő indította a győztes gólt lövő Szoboszlai Dominikot. – De továbbmegyek: nem lennénk itt, ha nincs az a csapat, amely az elmúlt időszakban folyamatosan jól teljesítve élt az adódó lehetőségekkel, így a Bulgária, majd az Izland elleni pótselejtezőjét is megnyerte.

– Belegondolt, honnan hova jutott, hogy volt idő, amikor a megyei bajnokságban szereplő Téglási VSE-t erősítette?
– Időnként meg is csípem magam, nem álmodom-e. Igen, szoktam azon gondolkodni, milyen utat jártam be – ebből is erőt tudok meríteni. Ráadásul mindenért becsülettel megdolgoztam, semmi sem hullott az ölembe. Ami a válogatottat illeti, karrierem során nem először kerültem olyan szituációba, hogy magas szinten kell jól teljesítenem. Mindig megtettem, ami tőlem telt, ezért is válhatott valóra a legtöbb álmom. A következő cél pedig a pályára lépés az Eb-n.

– Ha egyvalamit kellene kiemelnie, aminek köszönhetően joggal reménykedhet ebben, mi lenne az?
– A kitartás. Jóllehet ez önmagában aligha lett volna elég, szükség volt arra is, hogy a kezdetektől fogva figyeltem rá, mit tehetek még a fejlődésem érdekében. A pályán kívül is ügyeltem mindenre, az lebegett a szemem előtt, hogy jól működjön a testem.

TÖKÉLETES KÖRÜLMÉNYEK VÁRTÁK A MAGYAR CSAPATOT AUSZTRIÁBAN

Ha a Liverpoolnak jó volt, a magyar válogatottnak is megfelel. Saalfelden am Steinernen Meerben, ismertebb és rövidebb nevén Saalfeldenben járunk, azon belül is a Hotel Gut Brandlhofban. Abban a szállodában, amelynek vendégszeretetét tavaly augusztusban Jürgen Klopp csapata élvezte. A mieink hétfőn tették át a székhelyüket Telkiből Saalfeldenbe. A főbejárat előtti MLSZ-, illetve a magyarok lakta szárny teraszát és a hotelhez tartozó, kitűnő állapotban lévő edzőpályát díszítő piros-fehér-zöld zászló is arról árulkodik, hogy jövő szerdáig ez válogatottunk otthona. A részletekben e helyütt nem merülnénk el, de annyit leszögezhetünk, a csodás táj mellett minden adva van a nyugodt felkészüléshez. Még amiatt sem kell aggódni, hogy valaki netán rátüsszent a mieinkre: Szalai Ádámék hermetikusan el vannak zárva a többi vendégtől, a már említett edzőpályát is csak ők használhatják.

Kedden csak egy, szerdán már két edzést vezényelt Marco Rossi és stábja. A délutáni foglalkozás első negyedórájába lapunk is betekintést nyerhetett, és annyit megállapíthattunk, hogy a lapos és erős passzok kifejezetten jól mentek – igaz, a gyepen nem fedeztünk fel egyetlen portugál, francia vagy német labdarúgót sem...

A tervek szerint a keret csütörtökön lesz teljes, Holender Filip mellett befut a lipcsei trió, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik. Nem zárható ki, hogy miattuk Tóth Balázs családja is újra felkerekedik: az innen nyolcvan kilométerre élő apuka szerda reggel olvasott arról, hová „költözött” a magyar válogatott, ennyi elég is volt neki, hogy feleségét és kisfiát autóba ültesse, és meg se álljanak Saalfeldenig. Az előírások miatt ugyan még a címeres mezbe bújt családfő sem mehetett a játékosok közvetlen közelébe, mint elmondta, neki még úgy is megérte eljönni, hogy a távolból láthatta a csapatot…

– A régi társak mit szólnak hozzá, hogy válogatott, magyar bajnok, sőt BL-csoportkört megjáró futballista lett?
– Főleg azokkal tartom a kapcsolatot, akikkel Balmazújvárosban játszottunk együtt. A visszajelzések arról tanúskodnak, amit elértem, legalább annyira boldoggá teszi őket, mint engem, talán még büszkék is rám. Én pedig örülök, ha jó példával szolgálhatok.

– Úgy tűnik, Marco Rossi bizalmát is kivívta, a válogatott legutóbbi tizenegy meccséből mindössze egyet hagyott ki.
– Talán ez is mutatja az elmúlt években elért fejlődést. Örülök, ha egyre több próbatétellel szembesülök, kiváltképp ha olyan akadály jön velem szemben, amilyet korábban még nem ugrottam át. Egy-egy új kihívás mindig motivál, bizonyítani akarom, hogy annak leküzdésére is képes vagyok.

– Helye lesz a szűk keretben?
– Bármi megtörténhet, de… Éppen az imént beszéltünk róla, hogy élvezem a szövetségi kapitány bizalmát, ha ezt veszem alapul, talán nem ok nélkül bízom abban, hogy az Európa-bajnokságon is számol velem. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy hátradőlve várom a kerethirdetést, ellenkezőleg: újra és újra meg kell győznöm, hogy számíthat rám.

– Emlékszik rá, öt évvel ezelőtt hogyan követte a franciaországi Európa-bajnokság eseményeit?
– Hogyne. Nemrégiben beszéltünk is erről a srácokkal, jó néhányuknak testközeli élményeik vannak… Én megszállott szurkolóként ültem a televízió előtt, nagyon szorítottam a csapatnak. Felemelő volt tapasztalni még kívülről is, hogy a fantasztikus szereplés mit váltott ki a drukkerekből, mekkora boldogsággal töltötte el őket. Nem tagadom, most arra vágyom, hogy a külső szemlélőből belsővé váljak: én is szeretnék tenni érte, hogy a szurkolók ünnepelhessenek a mérkőzéseink után.

– Tizenkét válogatott fellépésnél jár. Vajon mit hoz a tizenharmadik?
– Nem félek a tizenhármastól, az a szerencseszámom. Balmazújvárosban még a mezszámom is ez volt. Amikor a Ferencvárosba igazoltam, foglalt volt, Böde Dánieltől pedig nem illett elkérnem…

– Az FTC-ben és a nemzeti együttesben is többször játszott már világsztárok ellen. Meg lehet ezt szokni?
– Mondjuk úgy, jó lenne megszokni, hiszen ez azt jelentené, hogy a klubommal és a válogatottal is sűrűn méretünk meg topszinten. Nekünk, játékosoknak az a mázlink, hogy vannak edzőink, akik igyekeznek kitalálni, miként fékezhetők meg a legjobbak. Más kérdés, hogy – vegyük csak az első csoportellenfelünket, Portugáliát – készülhetünk mi külön Cristiano Ronaldóból, ám van mellette hat-nyolc ugyancsak kiváló képességű futballista. Akkor lehet némi esélyünk, ha csapatként küzdünk ellenük is, ha elszántak leszünk, no és ha bátran megyünk bele a párharcokba. Ha ez a jó ideje ránk jellemző egységgel párosul, megszorongathatjuk a legerősebb válogatottakat is.

– Ha öt évvel ezelőtt valaki azzal áll ön elé, hogy két héttel a részben hazai rendezésű Eb előtt a várakozásairól beszélhet, egy mosoly megjelent volna az arcán?
– Még az is nevetett volna ezen, aki mondja… Öt éve messze voltam ettől, de az álmaimat sohasem adtam fel. Az út, amelyet azóta megtettem, hosszúnak tűnt – de ettől még ott volt előttem, és csak végig kellett mennem rajta.

A Nemzeti Sportot Ausztriából Pietsch Tibor, Pór Károly, Nagy-Pál Tamás (videó) és Török Attila (fotó) tudósítja.

AZ EB-RE KÉSZÜLŐ BŐ KERET
Kapusok:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Tóth Balázs(Puskás Akadémia)
Védők:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár),Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Spandler Csaba(Puskás Akadémia),Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros),Szoboszlai Dominik(RB Leipzig – Németország)
Támadók:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár),Sallai Roland(Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik