Válogatott: Hosszú idő után vagyok itt, sokat tettem ezért – Kalmár Zsolt

Vágólapra másolva!
2022.11.14. 17:02
null
Kalmár Zsolt örül, hogy újra válogatott lehet (Fotó: Földi Imre)
A magyar válogatott két mérkőzéssel zárja a 2022-es esztendőt: csütörtökön Luxemburg vendége lesz, vasárnap pedig – Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén – Görögországot fogadja. Egy nagy is visszatérője lesz a nemzeti együttesnek: Kalmár Zsoltot több mint másfél év elteltével vetheti be újra Marco Rossi.

Ha Luxemburg ellen lehetőséget kap Marco Rossitól, Kalmár Zsolt 596 nap elteltével öltheti ismét magára a címeres mezt. A Dunaszerdahely 27 éves középpályása 2021. március 31-én, az Andorra elleni világbajnoki selejtezőn szenvedett súlyos térdsérülést, klubjában idén júliusban játszhatott megint tétmérkőzésen. A válogatottba csütörtökön térhet vissza, méghozzá remek formában: a legutóbbi három bajnoki meccsen három góllal és egy gólpasszal tűnt ki, az AS Trencín otthonában elért múlt pénteki 4–0-s sikerből éppenséggel két góllal vette ki a részét.

„Örülök annak, hogy itt lehetek, nagy megtiszteltetésnek veszem, hogy újra számol velem a szövetségi kapitány – fogalmazott a 27-szeres válogatott futballista a nemzeti együttes hétfő délutáni, a telki edzőközpontban megtartott edzését megelőző sajtótájékoztatón. – Hosszú idő után vagyok itt, de sokat tettem ezért. Aki ismer, aki látta, mennyit dolgoztam ennek érdekében az elmúlt másfél évben, tudja, mennyi munkám van ebben. Voltak nehéz periódusok, főleg az eleje viselt meg, amikor kiderült, hogy milyen sokat kell kihagynom, és miről maradok le. Ez azonban már a múlt, nem is akarok vele foglalkozni, a lényeg, hogy itt vagyok! Remek hangulat fogadott, a közösség ugyanolyan jó, mint volt. A társakkal gyakorlatilag ott folytattuk, ahol abbahagytuk, és remélem, ez igaz lesz a csapat teljesítményére is: amit a válogatott az elmúlt időszakban elért, fantasztikus volt – jó lenne a következő két mérkőzést is sikerrel venni.”

Vajon Kalmár Zsolt hogyan kalkulál, egy, esetleg két meccsen jut szóhoz? Csereként, netán kezdőként?

„Úgy érzem, készen állok a játékra – adta meg a választ a DAC-drukkerek egyik kedvence. – Akár kezdőként, akár csereként lépek pályára, szeretném bizonyítani, hogy jó formában vagyok. A játék nyilván gyorsabb és intenzívebb ezen a szinten, de az elmúlt hetekben jól ment a futball, gólokkal és gólpasszokkal tudtam segíteni a klubomat, ami az önbizalmamat is meghozta.”

Lapunk arról is érdeklődött Kalmár Zsoltnál, hogy a balszerencsés sérülését követően ragaszkodik-e a válogatott (is) viselt 13-as mezhez?

„Igen – vágta rá a jelek szerint cseppet sem babonás, a Dunaszerdahelyben is a 13-asban jeleskedő középpályás. – Miután megsérültem, jó barátom, Schäfer András megkérdezte, viselheti-e a tizenhármast, örömmel át is engedtem neki – akkor abban maradtunk, hogy amint visszatérek, visszaadja. Boldoggá tett, hogy remekül futballozott benne, azt ugyanakkor nagyon sajnálom, hogy most ő nem lehet itt sérülés miatt. Ezúton is mihamarabbi felépülést kívánok neki, én pedig ígérem, mindent tőlem telhetőt megteszek, hogy a tizenhármas nekem és a csapatnak is szerencsét hozzon!”

A NOVEMBERI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (ZTE FC), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce FK – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Debreceni VSC), Dárdai Pál (Mol Fehérvár), Csongvai Áron (Újpest FC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schön Szabolcs (Mol Fehérvár), Callum Styles (Millwall FC – Anglia), Vécsei Bálint (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs* (Debreceni VSC)
TÁMADÓK:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Németh András (Genk – Belgium), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)

*Dzsudzsák Balázs a Luxemburg elleni mérkőzés után, a görögök elleni hazai mérkőzésre csatlakozik a kerethez.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
November 17., csütörtök
20.00:
Luxemburg–Magyarország
November 20., vasárnap
20.15:
Magyarország–Görögország

TÖRÖKORSZÁGBAN JÁTSZIK AZ U21-ES VÁLOGATOTT

Hétfő délelőtt még Telkiben edzett, délután már Belekbe repült az U21-es válogatott. A Gera Zoltán vezette, nyáron korosztályváltáson átesett csapat egy hetet tölt Törökországban, persze nem afféle jutalomúton vesz részt, hanem edzőtáborban, melyben keretében két mérkőzést vív: november 17-én Azerbajdzsán, három nappal később Dánia lesz az ellenfele. A szeptemberben Bulgáriát és Litvániát egyaránt 1–0-ra legyőző együttesből ezúttal hiányzik az A-válogatottal készülő Németh András, míg Vancsa Zalán ezúttal az U21-es válogatottba kapott meghívót. A Lommel támadója nem először bizonyíthat ebben a csapatban, Szalay Szabolcs (ZTE), Mario Lucas Simut (Haladás), Kosznovszky Márk (Kozármisleny), Szabó Bálint (Újpest) és Alaxai Áron (Csákvár) viszont a következő napokban debütálhat.

Folytatjuk a csapatépítést, ennek részeként néhány új játékost is kipróbálunk az előttünk álló egy hétben – idezte az mlsz.hzu Gera Zoltánt. – Két különböző stílusú ellenfél vár ránk Törökországban, az azeriek is magas szintet képviselnek, fizikálisan erősek, a dán válogatott pedig egy igazi európai topcsapat, melynek tagjai közül jó néhányan már a Bajnokok Ligájában is szerepeltek. Ennek megfelelően a második meccs igazi erőfelmérő lesz számunkra, lemérhetjük, hogy tíz hónappal az első Eb-selejtezők előtt hol tartunk a kontinens egyik élcsapatához képest.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik