Válogatott: ebben fejlődött a legtöbbet Rossi csapata!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.16. 12:01
null
Voltak meleg pillanatok a kapunk előtt, de Dibusz Dénes és a magyar védelem a meccs hajrájában is ura volt a helyzetnek (Fotó: Szabó Miklós)
A Magyarország–Szerbia (2–1) Eb-selejtező részletes statisztikái is megmutatják, miben fejlődött a magyar válogatott az elmúlt években, minek köszönhető, hogy a hajrában is meg tudjuk őrizni a kapunkat a góltól.

 

 

Ha futballszakmailag boncolgatjuk a magyar válogatott Eb-szereplős teljesítményét, akkor az egyik legszembetűnőbb előrelépés a csapat játékában a két évvel ezelőtti mérkőzésekhez képest, hogy kiegyensúlyozottá vált. Két évvel ezelőtt, 2021-ben úgy játszott le sorozatban 12 mérkőzést a válogatottunk – erről anno külön elemzést is készítettünk –, hogy az első félidőben egy gólt sem kaptunk, a másodikban viszont 17-et, közülük nyolcat a meccs hajrájában, az utolsó tíz percben.

A leggyakoribb passzutak a mieinknél: 
a legtöbbször (15-ször)  Szalai Attila (4) passzolt Callim Styleshoz 
(Styles volt 93 százalékkal a legpontosabban passzoló játékosunk, 
30 átadásából 28 volt jó). 
Egyébként, több játékost nézve a legtöbbet
a Dibusz, Szalai, Kerkez, Szoboszlai, Sallai útvonalon 
juttattuk előre a labdát Vargához.  (Forrás: SportsBase)
A leggyakoribb passzutak a mieinknél: a legtöbbször (15-ször)  Szalai Attila (4) passzolt Callim Styleshoz (Styles volt 93 százalékkal a legpontosabban passzoló játékosunk, 30 átadásából 28 volt jó). Egyébként, több játékost nézve a legtöbbet a Dibusz, Szalai, Kerkez, Szoboszlai, Sallai útvonalon juttattuk előre a labdát Vargához.  (Forrás: SportsBase)

Ehhez képest a jelenlegi selejtezősorozatban eleve csak két gólt kaptunk öt meccsen, de egyiket sem a második félidőben. A szerbek elleni mérkőzés részletes statisztikái is azt mutatják, hogy végig kiegyensúlyozott volt a magyar csapat játéka, nem volt jelentős eltérés az egyes szakaszok között.

A SportsBase 15 perces szakaszokra bontott adataiból kiolvasható például hogy labdabirtoklás szempontjából a szerbek elleni meccs utolsó, hatodik periódusában volt a második leghosszabb ideig nálunk a labda, összesen 4:14 percig, aminél csak az első szakaszban értünk el magasabb számot, 4:47-et, a többi 15 perces periódusban négy perc alatt maradtunk. Persze az is látszik, hogy az utolsó 15 percben a szerbek fokozták nyomást, mert 7 perc 26 másodpercig ők birtokolták a labdát (náluk is ez volt a 2. legjobb periódus), de sokra nem mentek vele.

Pedig négy lövéssel is próbálkoztak ekkor (ennél többször csak az első félidő hajrájában, akkor ötször), de csak egy találta el a kaput, ám Nikola Milenkovics közeli fejesénél Dibusz nagyot védett. Ezzel szemben mi két olyan ellentámadást is vezettünk az utolsó 15 percben, amelyeket kaput eltaláló próbálkozással zártunk: Varga Barnabás fejesénél és Kata Mihály lövésénél is védett Vanja Milinkovics-Szavics. Nem fogyott ki tehát az üzemanyag a tankból, volt energiánk kontrára is.

Persze azért fáradt a csapat, amit mutat, hogy ebben az időben volt a legalacsonyabb a megnyert párharcaink aránya (32/10, 31 százalék) és a 2. legalacsonyabb a pontos passzaink aránya (68/51, 75 százalék), de így is álltuk a sarat köszönhetően például annak, hogy eben az időszakban volt a legmagasabb a szereléseink, labdaszerzéseink száma, 17.

Marco Rossi a szombati meccs után azt mondta, nincsenek itt titkok, csak alázat és óriási szív – nos, ehhez hozzátehetjük még a tartást, illetve a kitartást is, ugyanis egyértelműen ennek is köszönhető, hogy a meccs hajrájában meg tudtuk őrizni az eredményt, nem omlott össze a csapat, nem jött az „úgynevezett” balsors és ahogy Belgrádban, úgy Budapesten is győztünk, így három ponttal vezetjük a csoportunkat.

Kedden Litvániában jöhet a folytatás, és egy újabb győzelemmel a továbbjutás a csoportból a jövő évi Eb-re…

Részletes statisztikák a meccs 15 perces periódusai szerint (balra a mieink, jobbra a szerbek számai): labdabirtoklás, támadás, lövések, passzok,szerelések, labdaszerzések (Forrás: SportsBase) – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
Részletes statisztikák a meccs 15 perces periódusai szerint (balra a mieink, jobbra a szerbek számai): labdabirtoklás, támadás, lövések, passzok,szerelések, labdaszerzések (Forrás: SportsBase) – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
7. FORDULÓ
G-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–SZERBIA 2–1 (2–1)
Budapest,
Puskás Aréna, 58 215 néző. Vezette: Francois Letexier (Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni) – franciák
MAGYARORSZÁG:Dibusz – Fiola (Botka, 74.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, 63.), Nagy Á., Styles (Kalmár Zs., 63.), Kerkez – Sallai (Kata, 74.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 84.)Szövetségi kapitány:Marco Rossi
SZERBIA:V. Milinkovics-Szavics – Erakovics (Tadics, a szünetben), Milenkovics, Pavlovics – Zsivkovics (Radonjics, 74.), Gudelj, Sz. Milinkovics-Szavics, Terzics (Kosztics, a szünetben) – Lukics (Ratkov, 84.), A. Mitrovics, Gacsinovics (Djuricsics, 67.).Szövetségi kapitány:Dragan Sztojkovics
Gólszerző: Varga B. (20.), Sallai (34.), ill. Pavlovics (33.)
Kiállítva: Kalmár (a lefújást követően)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 5 4 1 9–2 +7 13
2. Szerbia 6 3 1 2 10–6 +4 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Litvánia 6 1 2 3 6–10 –4 5
5. Bulgária 6 2 4 3–10 –7 2

Október 17., kedd
20.45:
Litvánia–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Szerbia–Montenegró – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik