Válogatott: Álomszerű, ami velem történik – Kata Mihály

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.09.13. 07:29
null
Kata Mihály (piros felsőben) a szerbiai Eb-selejtező után a csehek elleni felkészülési meccsen is lehetőséget kapott a magyar válogatott szakmai stábjától (Fotó: Szabó Miklós)
Kata Mihály, az MTK Budapest középpályása beszélt bemutatkozásáról a válogatottban, valamint arról, hogy a hét végén Belgrád és Budapest után Gesztelyen kell helytállnia.

 

Az is elképesztő, ha valakivel egész pályafutása során történik annyi minden, mint Kata Mihállyal néhány hét alatt, de így…

Az MTK Budapest 21 éves középpályása az előző, még NB II-es idény után az élvonalban is alapember maradt, sőt több rutinos futballista, Futács Márkó, Németh Krisztián és Stieber Zoltán kezdeményezésére – s természetesen a szakmai stáb rábólintása után – csapatkapitánynak választották. Ráadásul másfél hete, a Diósgyőri VTK elleni bajnokin (2–1) lejátszotta ötvenedik NB I-es összecsapását – és góllal ünnepelt. És a történetnek nincs vége: a múlt héten bemutatkozott a magyar válogatottban a Szerbia ellen idegenben 2–1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn, majd a Csehország elleni felkészülési mérkőzésen (1–1) is lehetőséget kapott, szintén csereként.

„Valóban, álomszerű, ami velem történik, de jól kezelem a helyzetet  – mondta lapunknak az MTK Budapest kétszeres válogatott középpályása. – Meg is kell birkóznom ezzel, fel kell nőnöm a feladatokhoz. A nyár elején nem gondoltam volna, hogy ennyi minden történik velem ilyen rövid idő alatt. Még emésztgetnem kell, hogy bemutatkozhattam a válogatottban, sőt már kétszeres válogatottnak vallhatom magam. Éretten gondolkodom, nem szállok el magamtól, nem is lenne miért. Őszintén: nem hittem, hogy Szerbia ellen beállhatok csereként. Lássuk be, arra sokkal nagyobb volt az esély, hogy felkészülési mérkőzésen állít be Marco Rossi, de mindenképpen jó visszajelzés, hogy a szövetségi kapitány éles szituációban, fontos meccsen szánt nekem csaknem húsz percet. Nem féltem egy pillanatig sem, próbáltam bátran futballozni, örülök, hogy kihúztuk. Fontos győzelmet arattunk Belgrádban.”

A középpályás rengeteg üzenetet kapott a belgrádi, majd a budapesti, Csehország elleni találkozó után is.

„Azért is gratuláltak sokan a vasárnapi meccs után, mert idehaza is bemutatkoztam. Kétségtelen, elképesztő volt majdnem hatvanezer ember előtt pályára lépni! Úgy tíz percet lehettem a pályán, hihetetlen hatással volt rám az atmoszféra. Amúgy sem úgy álltam a mérkőzéshez, hogy felkészülési, azután még annyira sem, amikor tapasztalni lehetett, a csehek ütnek-vágnak minket. Sajnálom, hogy nem nyertünk, de biztos vagyok benne, előzetesen ezt a forgatókönyvet elfogadta volna el mindenki: győzelem Szerbiában, idehaza iksz a csehek ellen. Hatalmas lépést tett a válogatott az Európa-bajnoki kijutás felé, de októberben érkezik Szerbia, akkor, ha még matematikailag nem is, de gyakorlatilag egy győzelemmel kint érezhetnénk magunkat az Eb-n. Ám ez még messze van…”

Belgrád, Budapest, Gesztely.

Éles váltás, de miután az MTK Budapest vasárnap a Miskolctól úgy tizenöt kilométerre fekvő Gesztely megyei I. osztályú együttese ellen lép pályára a Mol Magyar Kupában, Kata Mihálynak ezúttal más környezetben kell helytállnia.

„Nyilván hatalmas különbség, azonban ne feledjük, sokkal többet játszottam NB III-as vagy megye egyes csapatok ellen, mint a válogatottban. Persze nem lehet összehasonlítani ezeket a meccseket, de én vagyok a csapatkapitány, nekem kell a legkomolyabban vennem a mérkőzést. Így is lesz, ez nem kérdés.”

Jövő héten pedig folytatódik az NB I, az MTK kemény sorozat elé néz: játszik az Újpesttel és a Ferencvárossal, majd következik a hónapok óta szenvedő Fehérvár FC, azután pedig a felcsútiakat fogadja.

„Kemény menetrend, ám abból is jöttünk: legyőztük az előző idény két dobogósát, a Kecskemétet és a Debrecent, majd a jó formában lévő Diósgyőr ellen szereztünk három pontot. Bízom benne, hogy a válogatott szünet nem zökkentett ki minket, s ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT 2023-AS PROGRAMJA

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 23.:
Magyarország–Észtország 1–0

EB-SELEJTEZŐK
Március 27.:
Magyarország–Bulgária 3–0
Június 17.: Montenegró–Magyarország 0–0
Június 20.: Magyarország–Litvánia 2–0
Szeptember 7.: Szerbia–Magyarország 1–2


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Szeptember 10.: Magyarország–Csehország 1–1


EB-SELEJTEZŐK
Október 14., 20.45: Magyarország–Szerbia
Október 17., 20.45: Litvánia–Magyarország
November 16., 20.45: Bulgária–Magyarország
November 19., 15.00: Magyarország–Montenegró

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik