Három perc alatt elintéztük Szerbiát, és félidőben 3 pont előnnyel vezetjük a csoportot

Vágólapra másolva!
2023.09.07. 20:25
null
Micsoda mérkőzés, micsoda fordítás, micsoda siker?! (Fotó: Szabó Miklós)<br /><strong><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/eb-selejtezo-szerbia-magyarorszag-1-2-fotok-szabo-miklos--7185" target="_blank">A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</a></strong>
A magyar válogatott 2–1-re nyert Szerbiában a labdarúgó Európa-bajnoki-selejtezősorozat 5. fordulójában, ezzel karnyújtásnyira van attól, hogy kijusson a 2024-es kontinenstornára.

 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, G-CSOPORT
SZERBIA–MAGYARORSZÁG 1–2 (1–2)
Belgrád,
Rajko Mitics Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Juan Martínez (spanyol)
SZERBIA: V. Milinkovics-Szavics – Veljkovics, Gudelj, Pavlovics – Radonjics (Zsivkovics, a szünetben), Makszimovics (Milenkovics, 64.), Sz. Milinkovics-Szavics, Kosztics (Mladenovics, a szünetben) – Tadics (L. Ilics, 87.), Vlahovics (Jovics, 87.) – A. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai Attila – Nego, Nagy Ádám (Kata, 77.), Styles, Kerkez (Fiola, 70.) – Sallai R. (Csoboth, 90+4.), Varga Barnabás (Ádám Martin, 77.), Szoboszlai D. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), Orbán (36.)

A csoport másik mérkőzésén
Litvánia–Montenegró 2–2 (Paulauskas 71., Cernych 90+4., ill. Krsztovics 78., Szavics 89.)

ROSSZ ELŐJELEK? – ezzel az érzéssel foglaltunk helyet a belgrádi Rajko Mitics Stadion lelátóján. Mint ismert, a Crvena zvezda otthona ezúttal felnőtt nézők, vagyis a híresen szenvedélyes hazai szurkolótábor nélkül látta vendégül a magyar válogatottat, és miközben másfél órával a kezdés előtt a mieink zöld melegítőben kisétáltak a gyepre megnézni, milyen minőségű fű várja őket, jött a hír – az U19-es korosztályban a szerb válogatott 3–1-re legyőzte a mieinket. De reméltük, ez nem afféle borús kilátás a távolabbi jövőt illetően… S persze az a hír is napvilágot látott nem sokkal a kezdés előtt, hogy a Honvéd vízilabdacsapata vereséget szenvedett – éppen a Crvena zvezdától.

Ami már a kezdés előtt is biztos volt: a mieink az előre megjósolható összeállításban vették fel a küzdelmet a hazaiakkal. Ezek szerint az összeszokott három belső védő kapott helyet Dibusz Dénes előtt, vagyis Gulácsi Péter meghívása azt jelentette, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány érthetően, természetesen a csapat részének tekinti a RB Leipzig kapusát, akinek a 2022 októberében elszenvedett súlyos sérülése után nem lehetett a belgrádi az első tétmérkőzése. Ám a meghívó azt jelenti, hogy a kapitány a pályán kívül a közösség rendkívül fontos láncszemeként számít Gulácsi Péterre. Nem volt meglepetés, hogy a bal oldalon Kerkez Milos kapott szerepet, és várható volt, hogy a jobb szélen Loic Nego került a kezdőbe, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és Varga Barnabás feladata volt veszélyeztetni a szerb kaput.

Gólerős támadókkal alaposan megtöltötte a csapatát Dragan Sztojkovics. Alekszandar Mitrovics, Dusan Vlahovics, Dusan Tadics, Szergej Milinkovics-Szavics jól ismert az egész kontinensen, a magyar szurkolók talán kevésbé ismerik Nemanja Radonjicsot, de érdemes rákeresni, hogy a Torino játékosa vasárnap a Genoa elleni bajnoki utolsó pillanatában milyen góllal döntötte el az összecsapást…

Fantasztikus képességű játékosokkal kellett tehát szembenéznie a magyar válogatottnak és az első percek azt mutatták, mind a két csapat ideges, mindkét oldalon egy-egy meghökkentő technikai hiba zavarta a labdakihozatalt. Aztán amikor Nego elfutott a jobb oldalon és élesen középre lőtte a labdát, majd amikor egy kitűnő passzjáték után Nagy Ádám vitte végig a pályán a labdát, stabilnak, szervezettnek láttuk a magyar válogatottat. Kár, hogy az utóbbi akciónál Callum Styles, noha a bal lábán volt a labda, mégsem lőtt, sajnos cselezni próbált…

Tíz perc sem telt el a mérkőzésből, amikor a rossz előérzet beigazolódni látszott, az első kisebb hibára könyörtelenül lecsaptak a szerbek: Dibusz Dénes pontatlanul ívelt Varga Barnabás felé, és bár a válogatott megpróbált visszatámadni, Szergej Milinkovics-Szavics gyilkosan pontos passzal hozta lehetetlen helyzetbe – a magyar védelmet. A Lazio csapatából Szaúd-Arábiába szerződő középpályás káprázatos indítása után már Tadics is gólt lőhetett volna, ám ő az üresen érkező Dusan Vlahovicsot hozta helyzetbe, aki nem találta el jól a labdát, de az Szalai Attila lábáról a hálóba került. Öngól.

A negyedik Európa-bajnoki selejtezőjén ez volt az első kapott gólja a magyar válogatottnak, mégis bosszúsak voltunk, hiszen könnyen elkerülhető találat volt ez. A szerbeknek azonnal megjött a játékkedve, az általunk kevésbé ismert Radonjics hatalmas kötényt osztott ki Willi Orbánnak, de ezt szerencsére megúszta a nemzeti csapat gól nélkül. Aztán hosszú percekig nem tűnt veszélyesnek a szerb csapat, úgy festett, a házigazda megelégszik az egygólos vezetéssel és talán nem számít arra, hogy veszélyes lehet valamelyik magyar támadás.

Tévedtek!

De még mekkorát!

Tulajdonképpen néhány pillanat alatt a visongó gyereksereget elnémította a magyar válogatott, amikor két perc leforgása alatt átvette a vezetést.

Micsoda fordulat!

Micsoda reakció a balszerencsés módon kapott gólra!

Előbb Sallai Roland kuszálta össze a szerb védelmet, de a Freiburg légiósának lövését követően Vanja Milinkovics-Szavics elsőre még védett, ám az ismétlésnél már tehetetlen volt, mert a ferencvárosi Varga Barnabás jó érzékkel nyúlt bele a labdába.

Az ütés alaposan megfogta a vendéglátókat, és mire felocsúdtak volna, már hátrányban voltak. Ha valaki arra fogadott, hogy Lang Ádám passzából Willi Orbán szerez gólt, az alighanem nagyot kaszált volna, de mint a szögleteknél általában, mindkét belső védő ott volt az ellenfél kapuja előtt, és ez végül nagyszerű húzásnak bizonyult: az Omonia védője okosan keresztbe rúgta a labdát a kapu előtt, az RB Leipzig hátvédje érkezett, és gólt szerzett.

Dragan Sztojkovics a szünetben két cserével próbált frissíteni csapatán, de látszott, hogy a mieink felkészültek a hazaiak labdabirtoklására. Ha volt idő rendeződni, az öt védő lezárta szélességében a pályát, előttük a két szűrő mozgott a labda felé, három támadó pedig a védők labdajáratását próbálta azonnal megzavarni. A szerb bekkek többször hosszú előreívelésekkel próbálkoztak, azt pedig rendszerint elhárította a hátsó alakzat. A labdaszerzéseket követően válogatottunk próbált kontrázni, de a szünetet követő negyedórában nem jutottunk el a szerb kapu előterébe. Később Dibusz Dénes percei következtek, egy óra elteltével kétszer is a ferencvárosi kapus nagy mentése kellett ahhoz, hogy megmaradjon az előny. Lang Ádám kis híján második gólpasszát is kiosztotta, majd jöttek a magyar cserék is. Fiola Attila vette át Kerkez Milos szerepét a bal oldalon, az egyre több párharcot elveszítő és a játékvezetővel állandóan vitatkozó Varga Barnabás helyét Ádám Martin foglalta el, és egy váratlan húzásra is elszánta magát az olasz szakvezető, ugyanis újoncot avatott. Az MTK Budapest 21 éves csapatkapitánya, Kata Mihály szállt be a hajrára, hogy segítsen elhárítani az utolsó szerb akciókat. Bátor húzás volt! Az utolsó pillanatokban akadt egy-két szerb lehetőség, de szilárdan állt a lábán a magyar csapat. Szoboszlai Dominik már a ráadásban lezárhatta volna a mérkőzést, de eltévesztette a jobb alsó sarkot, aztán Fiola Attila dobta bele magát egy szerb lövés útjába.

Fantasztikus győzelmet aratott a magyar csapat, a Belgrádban megszerzett három ponttal a mieink óriási lépést tettek a 2024-es Európa-bajnokság felé. Hiába szerzett Szerbia vezetést, szenzációsan reagáltak a mieink, és alázatos, fegyelmezett, akaratos futballal arattak győzelmet a legnagyobb rivális otthonában!

GÓLVIDEÓK ITT!

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 4 2 1 1 6–3 +3 7
3. Montenegró 4 1 2 1 3–4 –1 5
4. Litvánia4 223–7–42
5. Bulgária 4 2 2 2–6 –4 2

 

A Nemzeti Sportot Szerbiából tudósította: Bodnár Zalán, Somogyi Zsolt, Pusztai Viola (videó), Szabó Miklós (fotó)

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A SZEPTEMBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK:
Demjén Patrik(MTK Budapest),Dibusz Dénes(Ferencvárosi TC),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Szappanos Péter(Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond(Parma – Olaszország),Fiola Attila(Fehérvár FC),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Mocsi Attila(Rizespor – Törökország),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila (Hoffenheim – Németország),Szalai Gábor(Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Kalmár Zsolt(Fehérvár FC),Kata Mihály(MTK Budapest),Kerkez Milos(AFC Bournemouth – Anglia),Nagy Ádám(Pisa – Olaszország),Loic Nego(Le Havre – Franciaország), Callum Styles(Barnsley – Anglia),Szuhodovszki Soma(Kecskeméti TE)
TÁMADÓK:Ádám Martin(Ulszan Hyundai – Dél-Korea),Csoboth Kevin(Újpest FC),Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE),Sallai Roland(SC Freiburg – Németország),Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia),Varga Barnabás(Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE A MIEINK ELLENI MÉRKŐZÉSRE
KAPUSOK: Vanja Milinkovics-Szavics(Torino FC – Olaszország),Predrag Rajkovics(RCD Mallorca – Spanyolország),Djordje Petrovics (Chelsea FC – Anglia),Borisz Radunovics(Cagliari – Olaszország)
VÉDŐK: Nikola Milenkovics
(Fiorentina – Olaszország),Sztrahinja Erakovics(Zenit – Oroszország), Nemanja Gudelj (Sevilla – Spanyolország), Milos Veljkovics(Werder Bremen – Németország), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg – Ausztria),Szrdjan Babics (Szpartak Moszkva – Oroszország), Filip Mladenovics(Panathinaikosz – Görögország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Andrija Zsivkovics(PAOK – Görögország),Nemanja Radonjics(Torino FC – Olaszország),Nemanja Makszimovics (Getafe – Spanyolország), Uros Racsics(Sassuolo – Olaszország),Ivan Ilics(Torino FC – Olaszország),Filip Kosztics(Juventus – Olaszország),Dusan Tadics (Fenerbahce – Törökország),Lazar Szamardzsics(Udinese – Olaszország),Sztefan Mitrovics(Crvena zvezda),Szergej Milinkovics-Szavics (Al-Hilal – Szaúd-Arábia)
TÁMADÓK: Alekszandar Mitrovics
(Al-Hilal – Szaúd-Arábia),Dusan Vlahovics(Juventus – Olaszország),Luka Jovics(AC Milan – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Dragan Sztojkovics

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik