Válogatott: Aki így vélekedik, az nem ismeri a modern labdarúgást – Kalmár

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2021.03.21. 10:28
null
Kalmár Zsolt a nemzeti csapatban is szeretné hozni jó formáját (Fotó: Szabó Miklós)
A nemzeti csapatban is szeretné hozni jó formáját a Dunaszerdahely középpályása, Kalmár Zsolt, aki bízik benne, hogy sikerrel veszik a világbajnoki selejtező első akadályait.

 

– A Spartak Trnava vagy a Lengyelország elleni mérkőzés jár gyakrabban a fejében?
– Természetesen még a bajnoki, elvégre vasárnap fontos meccset játszunk, az ilyen találkozók pedig a körülmények ellenére is kiemelten fontosak – felelte lapunknak Kalmár Zsolt, a DAC és a magyar válogatott 25 esztendős középpályása. – Kemény mérkőzésre számítok, és mivel nem mondtunk le a bajnoki címről, muszáj lesz begyűjteni a három pontot. Természetesen mi is látjuk a tabellát és a Slovan előnyét, de elég erős a mezőny ahhoz, hogy egy-két csapat meglepje a listavezetőt, az esetleges botlást pedig szeretnénk kihasználni. Szóval, egyelőre minden idegszálammal a vasárnapi bajnokira koncentrálok, az idegenbeli meccsről viszont már Telki felé veszem az irányt, és ha minden jól megy, este tíz órára megérkezem az összetartásra.

– Eddig tízszer szerepelt a Fortuna Liga-fordulók után közzétett álomcsapatban. Mondhatjuk, hogy remek formában érkezik a válogatott összetartására?
– A visszajelzések alapján igen, és bízom benne, hogy a nemzeti csapatban is tartom a formát. Nyilván az sem lenne hátrány, ha győztes bajnoki után csatlakoznék a válogatott edzőtáborához, szeretnék olyan teljesítményt nyújtani, amilyet az utóbbi fél évben többször is. Bízom benne, hogy kilenc pontot szerzünk az első három világbajnoki selejtezőn, de tudom, hogy mindhárom találkozón meg kell izzadnunk a sikerért.

– Mi kell ahhoz, hogy Lengyelország ellen ott folytassák, ahol Törökország ellen abbahagyták?
– Egyfelől a hit, mert a Nemzetek Ligája legutóbbi kiírásában megmutattuk, hogy azokat a meccseket is megnyerhetjük, amelyeken nem minket tartanak esélyesnek. Emellett az utóbbi időben minket jellemző összhang és küzdőszellem vezethet eredményre. A bizonyításra mindjárt itt van a topligás játékosokat felvonultató lengyel válogatott, bízom benne, hogy sikerrel vesszük az első akadályt.

– Kijelenthetjük, hogy a csoport első két helyének megszerzéséhez csak a győzelem jöhet szóba Lengyelország ellen?
– Nem szeretnék ilyesmit kijelenteni, sok múlik azon is, milyen forgatókönyv szerint zajlik a találkozó, és mit mutat a meccs képe. Egyelőre csak annyit ígérhetek, hogy minden mérkőzésen a három pontért lépünk pályára, és az összes vetélytársnak kellemetlen ellenfél leszünk.

– Robert Lewandowski futballja káprázatos, szombaton a Stuttgart ellen parádézott, három gólt szerzett – ez mennyire foglalkoztatja?
– A török, a szerb és az orosz válogatottban is több topcsapatban futballozó játékos szerepelt, mégis olyan teljesítményt nyújtottunk, amellyel a csoportunk első helyén végeztünk. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy jobban járunk, ha nem az ellenféllel, hanem saját magunkkal foglalkozunk. Robert Lewandowski képességeit senkinek sem kell bemutatni, szerencsére Willi Orbán és Gulácsi Péter a Bundesligában már testközelből találkozott vele, a tapasztalatuk sokat segíthet abban, hogy csapatként képesek legyünk megállítani a Bayern támadóját.

Álomszerű lenne, ha Kalmár Zsolt a lengyel kaput is bevenné csütörtökön (Fotó: Szabó Miklós)
Álomszerű lenne, ha Kalmár Zsolt a lengyel kaput is bevenné csütörtökön (Fotó: Szabó Miklós)

– Miben nőhet a magyar válogatott a lengyel fölé?
– Erre azért nehéz válaszolni, mert még sosem játszottam a lengyel válogatott ellen. Ráadásul új szövetségi kapitány, Paulo Sousa ül a kispadon. Az NB I-ből emlékszem rá, de a klubcsapatot nyilván nem lehet összehasonlítani a válogatott irányításával. A lényeg, hogy bátran futballozzunk, kezdeményezzünk, ha nálunk van a labda, kellő önbizalommal lépjünk pályára, és mindenki arra a feladatra koncentráljon, amit Marco Rossi szövetségi kapitány kér tőle. Ha mindez megvalósul, olyan nagy baj már nem történhet.

– Mi kell ahhoz, hogy utána Andorra és San Marino ellen se érje kellemetlen meglepetés a válogatottat?
– A legutóbbi, keserű emlékű Andorra elleni meccs óta szinte teljesen kicserélődött a válogatott, egészen más a csapatszellem, mint akkor volt. Ezzel együtt többektől hallottam már, nincs miért izgulnunk, csak elutazunk, és könnyed öt nullás győzelmet aratunk. Csakhogy aki így vélekedik, az nem ismeri a modern labdarúgást. Válogatott szinten eddig sem voltak könnyű meccsek, a járványhelyzet idején főleg nincsenek, és ma már minden együttes megszenved azzal, ha az ellenfél mélyen visszahúzódik, és szögletek, valamint szabadrúgások utáni helyzetekből próbál gólt szerezni. Úgyhogy teljesen mindegy, hogy egy nullára, kettő nullára vagy éppen öt nullára nyerünk, csak a három pont számít, semmi más.

A MAGYAR VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPA
AZ I-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
20.45: Anglia–San Marino
20.45: Andorra–Albánia
2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–Anglia
20.45: San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45: Lengyelország–Andorra
3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA

20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45: Anglia–Lengyelország
20.45: San Marino–Albánia
4. FORDULÓ, SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Andorra–San Marino
20.45: Lengyelország–Albánia
5. FORDULÓ, SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Anglia–Andorra
20.45: San Marino–Lengyelország
6. FORDULÓ, SZEPTEMBER 8., SZERDA
20.45:
MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino
7. FORDULÓ, OKTÓBER 9., SZOMBAT
20.45:
MAGYARORSZÁG–Albánia
20.45: Andorra–Anglia
20.45: Lengyelország–San Marino
8. FORDULÓ, OKTÓBER 12., KEDD
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Andorra
20.45: Albánia–Lengyelország
9. FORDULÓ, NOVEMBER 12., PÉNTEK
20.45:
MAGYARORSZÁG–San Marino
20.45: Andorra–Lengyelország
20.45: Anglia–Albánia
10. FORDULÓ, NOVEMBER 15., HÉTFŐ
20.45:
Lengyelország–MAGYARORSZÁG
20.45: San Marino–Anglia
20.45: Albánia–Andorra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik