Válogatott: Abszolút nem helyezem magam senki fölé, de... – Dzsudzsák

Vágólapra másolva!
2022.11.18. 16:28
null
A meccs után sörcsapolós ünneplést is terveznek Dzsudzsákék a szurkolókkal (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar nemzeti csapattól a görögök elleni felkészülési mérkőzésen búcsúzó Dzsudzsák Balázs sajtótájékoztatót tartott a telki edzőközpontban. A vasárnapi meccsen a válogatottsági ranglista élére ugró játékos arról beszélt, zavarják a búcsúmeccse jogosságát megkérdőjelező kommentek, de szót ejtett egykori bemutatkozásáról, a várható hangulatról és Szoboszlai Dominik csapatkapitányi kinevezéséről is.

Dzsudzsák Balázs a sajtóesemény elején elárulta: kicsit jobban ver a szíve a mérkőzés miatt a megszokottnál.

„Természetesen jobban izgulok, mint egy átlagos meccs előtt. Mégiscsak nagyon komoly tíz-tizenhárom évet zárok le. Jólesik újra itt lenni a csapatban, bár a keret kicsit változott, de a hangulat semmit sem. Gyermeki rajongással vagyok itt, szeretném minden pillanatát megélni, minden edzést, minden hülyéskedést.”

Kérdésre válaszolva elárulta: a portugálok elleni 3–3-as Európa-bajnoki csoportmeccset tudná megemlíteni, mint a legemlékezetesebb találkozóját.

„Hosszú idő után tudtuk a generációnknak azt az élményt adni, hogy kijutottunk egy Eb-re, és nem akármilyen csapat ellen sikerült két gólt lőnöm. Ha pedig a rosszat is ki kell emelni, akkor csak Andorrára tudok gondolni. Kvalitásban és hozzáállásban sem hoztuk az elvárt színvonalat. Ez rossz emlék, de nem törölném ki, mert sokat tanultam belőle. Sokkal erősebb lettem, még akkor is, ha a meccs után sírtam el magam.”

A Nemzeti Sport ezután arról kérdezte: milyen fogadtatásra számít, hiszen a közösségi médiában azért azt lehet érzékelni, nem mindenki lelkes a búcsúmérkőzés miatt.

„Mielőtt válaszolnék, azzal szeretném kezdeni, hogy óriási hála és köszönet az MLSZ-nek, Csányi Sándornak, Vági Márton és Berzi Sándornak is. Sok mindent kaptam tőlük, sok feltételt megteremtettek, hogy fejlődjön a futballunk. A kérdésre válaszolva pedig: kicsit zavarnak, kicsit idegesítenek ezek a kommentek, mert nem szeretem az igazságtalanságot. Amikor kettőt rúgtam a portugáloknak, akkor az volt a baj, hogy az egyik szabadrúgás volt, a másik megpattanó lövés. Az idei év tökéletes volt a válogatott szempontjából, nem hiszem, hogy ennek a Dzsudzsák-búcsúmeccsnek el kellene mennie abba az irányba, hogy valaki ezt megkérdőjelezze. Nem kell hangsúlyoznom, hogy senkinek sem adnak száznyolc meccset ajándékba. A számok, az évek, a gólok és a gólpasszok, mindig elérhető voltam bárki számára – szerintem ezt sokkal többen respektálják, mint akik nem. Úgyhogy jó a szájízem, és az lesz a mérkőzés után is.”

Kollégánk kérdésére válaszolva azt is elárulta, hogy hány jegyet vett saját maga a mérkőzésre.

„Most hatszáznál tartok, csak Nyírlugos kétszáztíz fővel képviselteti magát. Én abszolút nem helyezem magam senki fölé, de az, hogy ilyet viszek véghez Nyírlugosról, sok embernek kívánom, hogy átélje. Ez nem arról szól, hogy Dzsudzsák Balázs búcsúmeccse, ez a válogatottról szól. Nem a rekord megdöntése a lényeg, hanem hogy elértem valamit, és ezt átadjam a következő generációnak. Legyen követendő példa, hogy most már nem száznyolc, hanem százkilenc meccset kell megdönteni. Remélem, ez hamarosan be is következik.”

Arról is kérdezte lapunk, hogy Szoboszlai Dominikot mint csapatkapitányt hogyan fogadta, illetve milyen tanácsokkal látta el.

„Már régebb óta kapcsolatban vagyunk, abszolút a szárnyaink alá vettük annak idején Szalai Ádámmal. Illik rá ez a feladatkor, talán ő a legkarakteresebb ebben a generációban. Meg is érdemli, illetve ahhoz a jövőhöz, amit neki szánnak, kell ez a felelősség, hogy egy válogatott csapatkapitánya lehet. Fontos ez a folyamat az életében. Nagyon alázatos, próbál mindent alávetni ennek a feladatkörnek. Próbálom neki átadni azt, amit az évek során itt tennem kellett. Remélem, kivezetheti komoly eseményre kapitányként a válogatottat.”

Dzsudzsák végezetül elárulta, hogy a meccs lefújása után ünnepelni tervez a szurkolókkal, illetve kapott már meghívást a teljes kerettel együtt sört csapolni (mint történt az a magyar–olasz után is), ahol nem elképzelhetetlen, hogy ismét megjelenik.

A TELJES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A NOVEMBERI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce FK – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Baráth Péter (Debreceni VSC), Dárdai Pál (Mol Fehérvár), Csongvai Áron (Újpest FC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Schön Szabolcs (Mol Fehérvár), Callum Styles (Millwall FC – Anglia), Dzsudzsák Balázs* (Debreceni VSC)
TÁMADÓK:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Kalmár Zsolt (DAC 1904 – Szlovákia), Németh András (Genk – Belgium), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország)

*Dzsudzsák Balázs Luxemburgba nem utazott el a kerettel.

A GÖRÖG VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Vaszilisz Barkasz (Utrecht – Hollandia), Alexandrosz Paszhalakisz (Olympiakosz), Jorgosz Atanasziadisz (AEK Athén)
VÉDŐK: Jorgosz Cavellasz (AEK Athén), Pantelisz Hacidiakosz (AZ – Hollandia), Dimitrisz Jannulisz (Norwich – Anglia), Panosz Recosz (Olympiakosz), Jorgosz Kiriakopulosz (Sassuolo – Olaszország), Lazarosz Rota (AEK Athén), Dimitrisz Gutasz (Sivasspor – Törökország), Dinosz Kulerakisz (PAOK)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Petros Mantalosz (AEK Athén), Andreas Buhalakisz (Olympiakosz), Dimitrisz Kurbelisz (Panathinaikosz), Dimitrisz Pelkasz (Hull City – Anglia), Manolisz Sziopisz (Trabzonspor – Törökország),Szotirisz Alexandropulosz (Sporting – Portgál), Jannisz Papanikolau (Raków Czestochowa – Lengyelország)
TÁMADÓK: Anasztasziosz Bakaszetasz (Trabzonspor – Törökország), Jorgosz Maszurasz (Olympiakosz), Anasztasziosz Duvikasz (Utrecht – Hollandia), Taxiarhisz Funtasz (D. C. United – Egyesült Államok), Anasztasziosz Hacijovanisz (Ankaragücü – Törökország), Fotisz Jannidisz (Panathinaikosz)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
November 20., vasárnap
20.15:
Magyarország–Görögország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik