Válogatott: A pályán kell megmutatni, ki mit tud – Kleinheisler

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 07:21
null
Kleinheisler László (Fotó: Szabó Miklós)
Sikerélménnyel érkezett a magyar válogatotthoz Kleinheisler László: a horvát bajnokságot bronzérmesként záró NK Osijek szurkolói az idény legjobbjának választották. A 28 esztendős középpályás nemcsak erről beszélt lapunknak, hanem arról is, mit szeretne bizonyítani társaival a következő két hétben.

 

– Ha az évad játékosát keresem, jó helyen járok?
– Igen! – válaszolta Klein­heisler László, a 28 éves, 41-szeres válogatott középpályás. – Boldog voltam, amikor az utolsó hazai bajnoki mérkőzésünk előtt kiderült, a szurkolók szerint én voltam az idény legjobbja. Megtisztelő, hogy rám esett a választásuk, büszke vagyok erre az elismerésre. Annak ellenére sem számítottam rá, hogy ami tőlem telt, megtettem a bajnokságban is.

– Mivel járt a díj, életre szóló bérlettel a helyi kemény magba?
– Azt nem kaptam, de egy-egy szép sálat és kis kupát igen. Nagy becsben tartom, ott van a helye a többi fontos ereklye között.

– Egyetért a drukkerekkel abban, hogy jó éve volt?
– Nem érheti kritika a teljesítményemet. Voltak jó és kevésbé jó meccseim, ha valami nem úgy jött össze, ahogyan szerettem volna, abból igyekeztem tanulni, hiszen tanulni mindig lehet. Összességében elégedett lehetek, habár nem bántam volna, ha több gólt lövök, jóllehet nem ez az elsődleges feladatom. A legfontosabb, hogy a csapatom hasznára legyek – ezen a téren szerintem nem lehetett rám panasz.

– Az utolsó bajnoki mérkőzés és az első telki edzés között egy hét telt el. Frissen érkezett meg az edzőtáborba?
– A hét napból négyen edzettem… A másik három nap volt csak a pihenésé, egyelőre ennyi elég. Legutóbb októberben játszhattam a válogatottban, örülök, hogy újra itt lehetek. Hogy mások ilyenkor nyaralnak, nem érdekel, csak az hajt ebben a két hétben, hogy jól szerepeljünk a csapattal. Más kérdés, hogy fel kell kötnünk a gatyát, mert négy pokoli nehéz meccs vár ránk.

– A sajtónak negyedóráig nyilvános hétfői edzésen feltűnt, milyen jó hangulatban veselkedtek neki a munkának, ön vidáman kocogott Szalai Ádám mellett.
– A bemelegítésnél még belefér a mosolygás, utána már nem. Tudjuk, mikor lehetünk lazábbak, és mikor kell maximálisan odatennünk magunkat. Lényeges, hogy a csapatszellem jó legyen. Ezzel nincs is gond, az évek során remek közösség alakult ki. Egyebek mellett ezért is juthattunk odáig, hogy Angliával, Németországgal és Olaszországgal küzdhetünk meg a Nemzetek Ligája A-ligájában. Ezek azok a mérkőzések, amelyekért érdemes futballistának lenni! Ilyenkor lemérhetjük, mire elég a tudásunk. Mindenesetre nagy szó, hogy a magyar válogatott már ott tart, hogy a világ legjobbjai ellen készülhet. A legtöbbet kell kihoznunk magunkból, hogy megálljuk a helyünket az angolokkal, a németekkel és az olaszokkal szemben. Izgatottan várom, mire leszünk képesek ellenük.

– Esélyekről érdemes beszélni?
– Nem hinném. A papírforma alapján a négy csapatból a miénk a leggyengébb, ezzel mindenki tisztában van. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy feltartott kézzel megyünk ki a pályára, sőt! Meg akarjuk mutatni, nem véletlenül jutottunk fel az A-ligába. Szerintem manapság már senki sem becsül le minket, az elmúlt egy-két évben kivívtuk mások tiszteletét a teljesítményünkkel. Nincs más feladatunk, mint újra és újra bizonyítani, a legerősebb válogatottaknak is méltó ellenfelei tudunk lenni. Amellett, hogy feltérképezzük őket, próbálunk abból erőt meríteni, amit eddig elértünk. Remélem, amikor befejeződik a csoportkör, pozitívan nyilatkozhatunk a hat mérkőzésről.

– A bennmaradás inkább álom, mint elvárás, nem?
– Csodás eredmény lenne, de messze van a realitástól. Nem árt hangsúlyozni, a legjobb válogatottakkal találkozunk, de talán azt is hozzátehetjük, nekünk is jó csapatunk van. Egy biztos, a szakmai stáb mindenre felkészít bennünket, mi pedig megtesszük, ami tőlünk telik.

– A harmadik június negyedikei mérkőzését játszhatja címeres mezben. Hat éve kettő nullás vereséget szenvedtek Németországban, tavaly egy nullára legyőzték Ciprust ezen a napon. Anglia ellen jöhet a döntetlen?
– Az Európa-bajnoki ezüstérmes ellen nem hangzik rosszul az egy pont, de a győzelem még szebb lenne... Ugyanakkor a meccsek előtt nem szoktam ígérgetni, nem is szeretek, ezúttal végképp nem lenne szerencsés. Egyébként is úgy vagyok vele: a kezdést megelőzően mondhat bárki bármit, a pályán kell megmutatni, ki mit tud.

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

A CSOPORT JÚNIUSI PROGRAMJA
Június 4., szombat
18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia, Budapest
20.45: Olaszország–Németország, Bologna
Június 7., kedd
20.45:
Németország–Anglia, München
20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG, Cesena
Június 11., szombat
20.45:
Anglia–Olaszország, Wolverhampton
20.45: MAGYARORSZÁG–Németország, Budapest
Június 14., kedd
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG, Wolverhampton
20.45: Németország–Olaszország, Mönchengladbach

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik