Válogatott: A második félidőben megmutattuk a karakterünket – Marco Rossi

Bodnár Zalán (Kaunas)Bodnár Zalán (Kaunas)
Vágólapra másolva!
2023.10.18. 00:11
null
Nem az volt a fő oka az első félidei gyenge játékunknak, hogy Szoboszlai Dominik nem a szokott helyén játszott (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott 2–2-es döntetlent játszott Litvániában az Európa-bajnoki selejtezők 8. fordulójában, ezzel még közelebb került a kijutáshoz. A hátralévő két fordulóban egy pontot kell szereznünk ahhoz, hogy ott legyünk a németországi Eb-n. A sajtótájékoztatón Marco Rossi szövetségi kapitány értékelt.

 

„Nem az volt a fő oka az első félidei gyenge játékunknak, hogy Szoboszlai Dominik nem a szokott helyén játszott, hanem hátrébb, de vállalom a felelősséget ezért a döntésért. Rossz döntés volt, amit többé nem követek el – mondta a Litvánia elleni mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Dominik azért játszott most kicsit hátrébb a szokásosnál, mert támadóbb szellemű csapatot küldtem pályára, és elöl több hely kellett Gazdag Dánielnek. Sajnos nem vált be ez az elképzelés, az első félidőben túlságosan sok területet hagytunk az ellenfélnek, és Litvánia megérdemelten szerzett két gólt. A hazaiak folyamatos nyomás alá helyeztek minket, a labdaszerzések után azonnal megindultak a kapunk felé, és hamar átjátszották a középpályánkat. A szünetben változtattunk néhány helyen, és ennek hatására a meccs teljesen megváltozott, új irányt vett. Ugyanakkor fizikailag rendkívül megterhelő mérkőzés volt, mert a magas labdákkal gyakran fölényben volt az ellenfél.”

Az Eb-kijutás biztossá válására egyelőre várni kell, de emiatt nem bosszús a szövetségi kapitány.

„Természetesen nem vagyok elégedett az eredménnyel, de mint mindig mondom, nem világklasszisok alkotják a keretünket, folyamatosan fejlődnünk kell – fogalmazott. – A szünetben azt kértem a játékosaimtól, hogy jobban tartsuk meg a labdát, és Dominiknak azt mondtam, lépjen feljebb, játsszon úgy, mint egy tízes, egy irányító. Be kellett látnunk, arra van szükségünk, hogy közelebb helyezkedjen az ellenfél kapujához. Ez jó döntés volt, sokkal veszélyesebben és hatékonyabban játszottunk így.”

„A Szerbia elleni meccs után is azt mondtam, hogy mi mindig mindent beleadunk – folytatta Marco Rossi. – A futballban benne van, hogy ennek ellenére nem futballozol jól, és az ellenfél remek napot fog ki. Ami a mentalitást illeti, ez a meccs is megmutatta, hogy mi sosem adjuk fel. Megmutattuk a karakterünket.”

Lapunk azt kérdezte a szövetségi kapitánytól, hogy miért bontotta meg a jobb oldalon Loic Nego és Sallai Roland párosát, azok után, hogy a két játékos nagyszerűen játszott össze a szerbek ellen, tehát miért a jobb oldalra helyezkedett Gazdag Dániel, és a balra Sallai?

„A szélső támadóink szabadon mozoghatnak, nincsenek megkötve, hogy a jobb vagy a bal oldalon kell helyezkedniük, ezt rájuk bízzuk, az ő döntésük, hogyan változtatják a helyüket – válaszolta Marco Rossi. – Legfeljebb tanácsokat adunk nekik a vonalak közötti mozgásra vonatkozón, de alapvetően szabadon mozoghatnak. Az is tény, Loic Nego ma nem játszott olyan fényesen, mint legutóbb. Viszont a három védőnket kiemelném, mindhárman a legjobbjaink közé tartoztak ezen a mérkőzésen.”

Edgaras Jankauskas: Fizikailag nem tudtuk felvenni a versenyt
A litvánok szövetségi kapitánya szupersztárnak nevezte Szoboszlai Dominikot.
„Az első félidőben remekül játszottunk, sok tekintetben a magyar csapat fölé nőttünk, jó értelemben véve agresszívan futballoztunk
– értékelt a mérkőzés után Edgaras Jankauskas, a litván válogatott szövetségi kapitánya. Természetesen a legnagyobb problémánk fizikai téren volt, a magyar csapat ebben sokkal jobb volt, jobban bírta erővel a második félidőt. Próbáltuk az addigi játékunkat játszani a szünet után is, vertikálisan bejátszani a pályát, de a magyar csapat jobb fizikai állapotban volt, és nem adta fel, uralta a második félidőt. Volt néhány lehetőségünk nekünk is, amelyekből gólt szerezhettünk volna, de megérdemelten egyenlített és szerzett pontot Magyarország. Elégedett vagyok az eredménnyel, vállalható a döntetlen, mert Magyarországé a csoport legerősebb csapata, és sokáig jól futballoztunk ellene.”
Amikor Szoboszlai Dominikról kérdezték őt a litván újságírók, Jankauskas azt felelte: „Szoboszlai nagyszerű labdarúgó, egy igazi szupersztár. A magyarok nagyon büszkék lehetnek rá!”

 

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ
G-CSOPORT
Litvánia–Magyarország 2–2 (2–0)
Kaunas,Dariaus ir Girėno Stadion, 4000 néző. Vezette: Xhaja (albán)
LITVÁNIA: Zubas – Lasickas,Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 64.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (El. Jankauskas, 65.) – G. Paulauskas. Szövetségi kapitány: Edgaras Jankauskas
MAGYARORSZÁG:Dibusz – Fiola, Szalai Attila, Lang – Nego (Csoboth K., 62.), Nagy Ádám,Szoboszlai, Kerkez (Nagy Zsolt, a szünetben) – Sallai R. (Bolla, 90+2.), Gazdag (Styles, a szünetben) – Varga Barnabás (Ádám Martin, 90+2.). Szövetségi kapitány:Marco Rossi
Gólszerző:
Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai (67. – 11-esből), Varga Barnabás (82.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik