U21: Lisztes Krisztián győztes góllal mutatkozott be Gera Zoltánéknál

Vágólapra másolva!
2023.06.15. 19:26
null
Lisztes Krisztián győztes góllal mutatkozott be az U21-es válogatottban (Fotó: MLSZ)
Szlovákia ellen vívott felkészülési mérkőzést a 2025-ös Európa-bajnokság szeptemberben kezdődő selejtezőire készülő magyar U21-es válogatott Nagyszombatban, s Gera Zoltán együttese Lisztes Krisztián góljával győzött 1–0-ra.

 

Amikor az utazó Komáromnál átlépi a magyar-szlovák határt, s ahogy távolodik a Dunától, úgy fogynak az egykor történelmi Magyarország területéhez tartozó települések tábláiról a magyar nyelvű feliratok. Nagyszombatba érve pedig már el is tűntek, sőt, magyar szavakat csak elvétve hall az anyaországból érkező, pedig a város nem akármilyen személyekkel kötődik Magyarországhoz, hiszen 1382-ben itt halt meg Nagy Lajos király, s itt érettségizett 1900-ban az egyik legnagyobb zeneszerző, Kodály Zoltán is.

Persze, a modern kori futballnak is van magyar vonatkozása: Szlovákia hetedik legnagyobb városának labdarúgócsapatát ugyanis az egykor az ETO-nál is dolgozó Pecze Károly edzette, mégpedig először 1994 és 1997 között, s bár irányításával közel állt a klub a bajnoki cím megszerzéséhez, ám az utolsó fordulóban a Rózsahegyen rendezett találkozó úgy végződött – az itteniek elbeszélése alapján a játékvezető, s néhány beavatott nagyszombati játékos hathatós közreműködésével –, hogy az 1. FC Kosice végezzen az élen. Tíz évvel később visszahívták a magyar nemzetiségű vezetőedzőt, de akkor már csak egy szezon jutott számára a nagyszombati kispadon. Aztán öt évvel ezelőtt végre bajnoki címet is ünnepelhetett a nagy múltú klub, s ezt már a csodálatosan felújított Anton Malatinskyről elnevezett stadionban tehette, amelyről nem árt tudni, hogy a középkori városfal, illetve egy minden igényt kielégítő bevásárló központ ölel át. Nem titok, a bérleti díjak egy részét a stadion fenntartására fordíthatják a helyiek.

Nos, ide érkezett meg a Gera Zoltán szövetségi edző vezette U21-es válogatott, s a játékosok magyar szavakkal csak akkor találkoztak, amikor a Dunaszerdahelyről átirányított biztonsági emberek sok sikert kívánva megszólították Kocsis Dominikékat. A fiatalok csütörtökön felkészülési mérkőzést játszottak a szlovák korosztályos válogatottal. A kezdőben csupán három külföldön játszó játékos kapott lehetőséget, a kapuban a West Hamnál légióskodó Hegyi Krisztián, a belga Lommelnél pallérozódó Vancsa Zalán, valamint a Sturm Graz amatőr együttesében gólerős formát mutató Tóth Milán. A magyar fiatalok fölényben játszottak az első félidőben, s a tudatosság, szervezettség látszott a játékukon a második félidőben is. Aztán a 60. percben négyet cserélt Gera Zoltán, s alighogy pályára küldte Lisztes Krisztiánt, az FTC játékosa hatalmas helyzetet dolgozott ki, ám Benczenleitner Barna közelről a kapu fölé lőtte a labdát. Kicsivel később már nem passzolt a Ferencváros labdarúgója, maga oldotta meg a helyzet, győztes gólt szerzett, így jól sikerült a főpróba első mérkőzése, s teljesen érthető, hogy a meccs után magyar torokból felcsendülő örömkiáltásoktól volt hangos a nagyszombati stadion.

U21, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Szlovákia–Magyarország 0–1 (0–0)
Nagyszombat, Anton Malatinsky Stadion, 711 néző. Vezette: Sebastian Gishamer (osztrák)
SZLOVÁKIA: Belko – Micák (Divis 53.), Jakubo (Morel 65.), Obert (Luka 72.), Javorcek (Selecky 65.) – Fasko (Gomola 53.) – Nebyla (Rigo 53.), Veszelovszky (Mojzis 65.) – Kaprálik (Hanes 53.), Trabalík (Cserepkai 53.), Tucny (Jendrek 65.). Szövetségi edző: Jaroslav Kentos
MAGYARORSZÁG: Hegyi K. – Eördögh, Szabó A., Iyinbor, Debreceni, Benczenleitner – Kovács B. (Kata 60.), Kosznovszky (Bényei a szünetben) – Kocsics D. (Komáromi 60.), Tóth M. (Lisztes K. 60.), Vancsa Z. (Kerezsi 60.). Szövetségi edző: Gera Zoltán
Gólszerző: Lisztes K. (82.)
MESTERMÉRLEG
Jaroslav Kentos: −
Egyenlő erők küzdelmében a szerencsésebb csapat győzött.
Gera Zoltán: – Időnként jól futballoztunk, megtartottuk a labdát, úgyhogy voltak biztató jelek. Folytatás hétfőn Kispesten Izland ellen.


AZ U21-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia), Molnár Zsombor (Dorog), Dúzs Gellért (Bp. Honvéd)
Védők: Szabó Alex (Bp. Honvéd), Vas Gábor (Paksi FC), Iyinbor Patrik (Vasas FC), Horváth Milán (BFC Siófok), Debreceni Ákos (BFC Siófok)
Középpályások: Kovács Mátyás (MTK Budapest), Eördögh András (Bp. Honvéd), Bényei Ágoston (Diósgyőri VTK), Kosznovszky Márk (Kozármisleny), Kata Mihály (MTK Budapest), Kovács Barnabás (ZTE FC), Komáromi György (Puskás Akadémia), Kerezsi Zalán (Bp. Honvéd)
Támadók: Vitális Milán (ETO FC Győr), Kocsis Dominik (Bp. Honvéd), Lisztes Krisztián (Ferencváros), Tóth Milán (Sturm Graz – Ausztria), Németh Dániel (Zalaegerszegi TE FC), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Vancsa Zalán (Lommel – Belgium)
Szövetségi edző: Gera Zoltán
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik