R. Gy.
2022.03.29 15:48 Frissítve: 2022.03.31 17:54

Az utolsó pillanatban buktuk el a győzelmet az U21-es Eb-selejtezőn

U21-es Eb-selejtezőn a B-csoport negyedik helyén álló magyar válogatott a 3. helyezett Lengyelországgal találkozott Zabrzéban. Bár az első félidőben sikerült vezetést szereznie Gera Zoltán csapatának, amely egészen az utolsó pillanatokig őrizte az előnyt, a hazaiak tizenegyesből egyenlítettek (1–1). Ezzel lényegében eldőlt, ami egy ideje már sejthető volt, hogy Magyarország nem lesz ott az U21-es Eb-n.

Németh András jól játszott, gólt is lőtt (Fotó: Földi Imre, archív)

 

U21-ES EB-SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 8. FORDULÓ

LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1 (0–1)
Zabrze
LENGYELORSZÁG:
 Miszta – Skóras, Platkowski, Poreba, Kiwior, Karbownik – Zalewski (Fornalczyk, a szünetben), Zurawski (Marchwinski, a szünetben), Kozlowski (Kubica, 81.), Kaminski – Benedyczak (Bialek, 66.). Szövetségi edző: Maciej Stolarczyk
MAGYARORSZÁG: Hegyi – Csongvai (Skribek, 76.), Balogh Bo., Mocsi, Iyinbor, Kerkez (Hidi S., 86.) – Szendrei (Radics, 80.), Baráth, Kata, Kiss T. (Tamás O., 76.) – Németh A. Szövetségi edző: Gera Zoltán
Gólszerző: Skóras (90+5. – 11-esből), ill. Németh A. (35.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Kevés esélye maradt a magyar válogatottnak a továbbjutásra az U21-es Eb-selejtezőn, ennek ellenére igyekezett megragadni az utolsó szalmaszálat Lengyelország ellen. A hazaiaknak is minden pont számított, ezért aktív letámadással kezdtek. Az első 15 perc nagyon nehéz volt, de sikerült kivédekezni, és innentől kiegyenlítődött a játék. Ennek ellenére a 19. percben Benedyczak lövése után örülhettünk, mert a kapufa mentett. Egyre bátrabban támadott a magyar csapat, és a 35. percben remek góllal meg is szerezte a vezetést.

Baráth szerzett labdát harcosan, Kiss Tamással kényszerítőzött, és egyből tette középre jobbról, a legjobb ütemben érkezett Németh András, aki öt méterről igazítás nélkül a kapuba lőtt. 0–1

A lengyelek azonnal egyenlíteni szerettek volna, nagyon beszorultunk, de Skóras kapáslövése a bal kapufáról jött ki. Valahogy sikerül kihúzni kapott gól nélkül a maradék játékidőt, így magyar vezetéssel következett a szünet.

A második félidő elejét megint meghúzták a lengyelek, a szorult helyzet ellenére azonban jól védekeztünk, ami elbizonytalanította a hazaiakat. Egészen a 70. percig nem sok minden történt, ekkor azonban újabb rohamra indultak a lengyelek. A lövéseik és a támadásaik azonban nélkülözték a fantáziát, így sikeresen romboltak a magyar védők.

Az utolsó percekben többször is helyzetbe került Gera Zoltán csapata, újabb gólt viszont nem sikerült szereznie. Nagy kár volt érte, mert a 93. percben tizenegyest kapott a lengyel csapat, miután Bialek elesett a Radiccsal történő ütközése után. A tizenegyest Skóras belőtte, így döntetlen lett a vége. 1–1

Ez az eredmény igazából egyik csapatnak sem jó, és a hátralévő meccsek alapján a magyar válogatott lényegében elvesztette esélyét a továbbjutásra.

„Nem igazán láttam az esetet, de akik igen, azt mondják, hogy véleményes volt. Sajnos mindegy, hogy jogos vagy sem, nem tudunk mit tenni, mert a játékvezető megadta. – kezdte Gera Zoltán a Sportrádiónak adott meccs utáni nyilatkozatában – Két ellentétes félidőt láttam. Az elsőben nagyon jól tudtunk átmenni védekezésből támadásba, kontrolláltuk a mérkőzést, a mi akartunk érvényesült. A másodikban már többet kockáztatott az ellenfél, jöttek is tőlük a lehetőségek, de ekkor is jól álltuk a sarat.”

Az U21-es válogatott szövetségi edzője csalódott a végeredmény miatt: „Ha azt nézem, hogy a második félidő vége fele volt két lehetőségünk, amivel eldönthettük volna a meccset, akkor nyilvánvalóan csalódottak vagyunk az eredményre nézve. A mérkőzés előtt lehet, hogy elfogadtuk volna a döntetlent, de így... nyilvánvalóan csalódás.” 

A CSOPORT TÖBBI MAI TALÁLKOZÓJA
Izrael–Németország 0–1
San Marino–Lettország 0–0

A B-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Németország 8 7 1 26–8 +18 21
2. Izrael 8 5 1 2 17–9 +8 16
3. Lengyelország 8 4 3 1 20–7 +13 15
4. MAGYARORSZÁG 8 3 2 3 14–13 +1 11
5. Lettország 8
1 1
6 4–17 –13 4
6. San Marino 8
1
7 0–27 –27 1

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. perc: Vége a meccsnek, az utolsó pillanatokban csúszott ki a kezünkből a győzelem. 1–1 

90+6. perc: Tamás kapott sárga lapot.

90+5. perc: GÓL! Skóras végezte el a tizenegyest, jobbal a jobb alsóba lőtt, úgy, hogy Hegyi még beleért a labdába. 1–1

90+3. perc: Tizenegyest kaptak a lengyelek, ráadásul Hegyi sárgát kapott reklamálásért. Bialek ütközött Radiccsal, és elesett. Fura.

90+2. pec: Hidi ütötte el a labdát időhúzó szándékkal, ez sárgát ért. 

90+1. perc: Marchwinski lőtt keményen jó 23 méterről, Hegyinek kellett nagyot védenie. 

90. perc: Négy perc a hosszabbítás. 

90. perc: Szögletre szögletet rúghatott a magyar csapat, majd Baráth lőtte el 24 méterről, a lapos lövés jócskán mellégurult. 

89. perc: Hidi két remek csellel már a tizenhatoson belül járt, Némethhez játszott, akitől visszakapta a labdát, majd jobbal a jobb fölsőt vette célba, Miszta szögletre mentett. 

87. perc: Hű, a lengyelek bal oldali szöglete után két lengyel is egymást zavarta az ötösünkön, így lett kirúgás.

86. perc: Cserélt Magyarország. Kerkez helyett Hidi Sándor a pályán. 

84. perc: Ezt is sikerült megúszni... Hiába vezette be a labdát a lengyel játékos a magyar tizenhatoson belülre, Tamást nem tudta becsapni.

80. perc: Újabb magyar csere, Szendrei helyére jött Radics.

76. perc: Kettőt cserélt a magyar csapat. Lejött Csongvai és Kiss, bejött Skribek és Tamás Olivér.

74. perc: Óriási Hegyi-védés! Bialek kapta a labdát 6 méterre a kaputól, szép csellel ráfordult, a lövését azonban Hegyi lábbal védte.

73. perc: Kata hozta ki remekül a labdát a magyar kapu előteréből, indult a kontra, amely el is jutott a lengyel tizenhatosig, innen Kata balra tette a labdát Némethnek, aki 15 méterről nem sokkal lőtt mellé. 

71. perc: Belehúztak a lengyelek... Jobb oldalról érekezett a beadás, Kiwior tűnt fel a magyar kapu előtt, de 5 méterről a jobb kapufa mellé fejelt a védő. 

69. perc: Kaminski lőtte el messziről, de ez semmilyen veszélyt nem jelentett a magyar kapura. 

66. perc: Balogh adta el a labdát veszélyes helyen, így vissza kellett húznia Kaminskit. Villant a sárga. 

62. perc: Lengyel szöglet után indult a magyar kontra, de végül nem sikerült helyzetbe kerülni, mert Kiwior fejjel hazaadott.

60. perc: Az utóbbi percekben letámadnak a lengyelek, de egyelőre álljuk a sarat.

52. perc: Iyinbor kapott sárgát, miután rátartott Fornalczyk lábára. 

50. perc: Nagy a lengyel nyomás, az imént Skóras szabadrúgása után került a labda Kozlowskihoz, aki jól rápörkölte, Hegyi viszont remekül védett.

49. perc: Kaminski maradt egyedül, beetört a tizenhatoson belülre, a lövésébe viszont az utolsó pillanatban belelépett Balogh, így Hegyi könnyen megfogta a labdát.

47. perc: Karbownik cselezgetett a magyar tizenhatos bal oldalánál, majd élesen középre lőtt, de a labda mindenki előtt-mellett elgurult.

46. perc: Kettőt is cseréltek a lengyelek, Zurawski és Zalewski már nem jött ki, Marchwinski és Fornalczyk játszik a helyükön.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, vezetünk. 0–1 

45. perc: Piatkowski hepciáskodott még egy sárgáért.

42. perc: Baráth nem engedte elvégezni a szabadrúgást, kapott érte egy sárgát. 

40. perc: Kiss adta el hajmeresztő módon a labdát a tizenhatosunk előterében, így kerülhetett helyzetbe Kozlowskit, akinek a lövésébe sikerült belelépni.

38. perc: EZ IS KAPUFA! Nagyon nyomtak a lengyelek, beszorultunk. Így jutott el a labda Skórashoz, aki 11 méterről, kissé jobbról, kapásból a bal kapufát találta el. 

 

35. perc: GÓÓÓÓL! VEZET MAGYARORSZÁG! Baráth szerzett labdát remekül a jobb oldalon, Kiss remek sarkazással adta vissza Baráthnak, aki a tizenegyesponttal egy magasságból azonnal középre tette, érkezett Németh András, aki 5 méterről kapásból a kapuba lőtt. 0–1

30. perc: Magyar helyzet! Kerkez húzta meg remekül a bal oldalon, elment a védője mellett, majd kiválóan gurított közélpre, Kiss egyből lőtt, a labda Kiwiorról pattant oldalra. 

29. perc: HŰHA! Kaminski adobb be remekül balról, egyedül maradt a másik oldalon Zalewski, aki 2 méterre a kaputól szerencsére az oldalhálóba lőtt.

26. perc: Ígéretesnek tűnő kontrát vezetett a magyar csapat, Németh tört előre, már a tizenhatoson belül járt, amikor utolérték, nem lőtt, inkább passzolt volna, de a megpattanó labda a kapus zsákmánya lett.

24. perc: Kiss Tamás indult meg a kipattanóval, nagyon egyedül volt, de Kiwior így is lebirkózta, sárga lapot kapott érte. 

23. perc: Kiwior állt a labda mögé, de szerencsére a sorfalba lőtt. 

22. perc: VESZÉLY! Kiss Tamás lökte fel Zalewskit a tizenhatos jobb sarka közelében, de még veszélyes helyről.

19. perc: KAPUFA! Szép kényszerítőzés után Benedyczak lőhetett 17 méterről, remek lövése kipattant a jobb kapufáról, éppen Zurawski elé, aki nem tudta rendesen levenni, így megúsztuk.

18. perc: Kiss gondolta úgy, hogy 22 méterről rálövi, a gondolat jó volt, a kivitelezés nem annyira. Könnyen fogta a labdát Miszta kapus.

15. perc: Kontrával indult volna előre Baráth, Kozlowski visszahúzta, sárga lap. 

13. perc: Kerkez vette észre maga előtt a folyosót, és mivel senki sem ment ki szerelni őt a lengyelek közül, betört a tizenhatoson belülre, és 14 méterről nem sokkal lőtt fölé. 

12. perc: Ígéretesnek tűnő lengyel támadás futott a bal oldalon, ráadásul Karbownik beadása lepattant a Csongvai kezéről a tizenhatoson belül, de a bíró nem adott tizenegyest...

8. perc: Bal oldali beadás után Kiss Tamás próbálta meg kapásból a lengyel kapura küldeni a labdát 12 méterről, de rosszul találta el...

5. perc: Kiss vesztett labdát a saját tizenhatosunk közelében, szerencsére Iyinbor szögletre tudott menteni. A szögletből nem alakult ki veszélyhelyzet.

4. perc: A lengyelek letámadták a magyar csapatot, és helyzetbe kerülhettek, Zurawski lőhetett 14 méterről, Szendrei lába azonban közbelépett.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a magyar csapat tiszta pirosban, a lengyel tiszta fehérben játszik.

 

2023.03.18 22:51:28

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.03.18 00:13:25

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Toldi persze nem boldog. Kérdezem, hogy van, mire ő: »Nem mondok semmit, mert, ha megmondanám, ami a szívemen fekszik, akkor megbüntetnének.« Hogy Szendy Károly, Budapest polgármestere hozott-e »politikai« üzenetet, nem tudom, azt mondják a kollégák, hogy hagyjam már el az örökös gyanakvásomat, nincs itt semmiféle összeesküvés.

2023.03.11 07:48:38

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Száz éve Lausanne-ban rommá verte futballválogatottunk a svájciakat.

2023.02.18 23:21:17

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.02.09 20:40:44

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A csapat legmagasabbra nőtt játékosa Lóránt Gyula volt. Szálfatermetet mutatott a kor mércéje szerint, s dús szőke hajával, izmos testével férfiidolnak számíthatott. Érdemes megnézni a csapatról készült fölvételeket, hogy állt ő a Himnuszt hallgatva például.