Öt perc alatt elolvadt a kétgólos magyar előny Ausztrália ellen az U17-es vb-n

BABJÁK BENCE (Goiania, összefoglaló), HARMATH ÁKOS (Budapest, percről percre)BABJÁK BENCE (Goiania, összefoglaló), HARMATH ÁKOS (Budapest, percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.10.29. 23:46
null
Baráth (pirosban) szerezte a meccs első gólját (Fotó: FIFA.com)
A Brazíliában zajló U17-es világbajnokság csoportkörének második fordulójában a B-csoportban a magyar válogatott az első félidőben kétgólos előnyre tett szert, ám Ausztrália a másodikban öt perc alatt ledolgozta a hátrányt, és a végén maradt a 2–2-es döntetlen. Ez azt jelenti, hogy a továbbjutásról az utolsó forduló dönt.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG, BRAZÍLIA
2. FORDULÓ

B-CSOPORT
Magyarország–Ausztrália 2–2
(2–0)
Goiania,
Olimpiai Stadion, 233 néző. Vezette: Amin Mohamed (egyiptomi) – Attia Amszaed (líbiai), Ibrahim Mohammed Abdallah (szudáni)
Magyarország:
Hegyi K. – Buna, Balogh B., Horváth M., László D. – Posztobányi (Kosznovszky, 79.) – Zuigeber (Major S., 29.), Baráth P., Kata, Németh A. – Mester (Ominger, 73.)
Ausztrália:
Pavlesic – Abdulahi, Courtney-Perkins, Powell, Rawlins (Kirdar, 65.) – Mlinaric – Peupion (Duzel, 81.), Teague, Watts – Hammond, Botic
Gólszerző:
Baráth P. (15.), Zuigeber (21. – 11-esből), ill. Botic (69. – 11-esből), Watts (74.)
Sárga lap:
Posztobányi (22.), Baráth P. (38.), Kata (89.), ill. Hammond (57.), Powell (93.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Nigéria227–436
2. Ecuador2114–403
3. Ausztrália2113–4–11
4. Magyarország2114–6–21
A hat csoportból az első és a második helyezettek, valamint a négy legjobb harmadik jut be a nyolcaddöntőbe.
Kettő vagy több csapat pontegyenlősége esetén az alábbiak szerint rangsorolják a válogatottakat: 1. gólkülönbség, 2. szerzett gólok száma, 3. egymás elleni mérkőzéseken szerzett pontok, 4. egymás elleni mérkőzéseken elért gólkülönbség, 5. egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok száma, 6. fair play pontrendszer (sárga lap: –1 pont, két sárga után piros: –3, közvetlen piros: –4, sárga után közvetlen piros: –5), 7. sorsolás

A CSOPORT HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI
3. FORDULÓ
November 1., péntek
21.00,
Gama: Ausztrália–Nigéria
21.00, Goiania, Olimpiai Stadion: MAGYARORSZÁG–Ecuador (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ÖSSZEFOGLALÓ

Életben tartani a továbbjutás esélyt.

Ezért lépett pályára az U17-es világbajnokságon szereplő korosztályos válogatott brazil idő szerint kedd este a Goianiában felhúzott Estádio Olímpicóban, ahol a játéknap korábbi mérkőzésén Nigéria – a Magyarország elleni meccshez hasonlóan – a hajrában fordított Ecuador ellen, a 3–2-es győzelemmel pedig gyakorlatilag továbbjutott a négyesből. Preisinger Sándor együttesének a torna nyitó napján elszenvedett vereség után szintén három pontra volt szüksége, hogy nagy lépést tegyen a továbbjutás felé. A magyar fiatalok lába nem remegett meg a nyomás alatt, a 20. perc végére már két góllal vezettek.

Tény, az első percekben a rivális igyekezett beszorítani a magyar csapatot, már a saját kapuja előtt letámadta, és egyérintős, rövid passzos játékkal próbált helyzetbe kerülni. Hegyi Krisztián kapuja előtt azonban mindig akadt egy hátvéd, aki tisztázott a körömpassz vagy a beadás után, a kínálkozó eséllyel pedig azonnal élt az együttes, és miután kiszabadult a szorításból, máris előnybe került: Zuigeber Ákos szabadrúgása után Baráth Péter fejelt közelről a jobb sarokba, 1–0.

Nem kellett sokat várni az előny megduplázására, Mester Csaba a tizenhatoson belül emelte volna el a labdát, amely az egyik ausztráliai játékos kezében akadt el. Az egyiptomi játékvezető először továbbengedte a játékot, ám a VAR közbeszólt, Amin Mohamed visszanézte az esetet, és a tizenegyespontra mutatott. Zuigeber a gólpassza után góllal jelentkezett, Adam Pavlesic hiába érezte az irányt, nem tudta védeni a bal alsó sarokba vágódó labdát, 2–0.

Sajnos az MTK középpályása a továbbiakban nem lehetett társai segítéségére, az első félidő közepén bokasérülés miatt le kellett cserélni, Ausztrália pedig jelezte, nem adja fel, két fejessel veszélyeztetett, ám a léc, majd a kapufa kisegítette Hegyit – utóbbi eset után a magyar kapus a gólvonalon fogta meg a labdát. A másik oldalon az első gól szerzője átlövésből próbálkozott, az életerős löket a léc felett süvített el, majd egy szép labdaszerzést követően Mester Csaba lőtt centikkel a bal alsó sarok mellé. Az első félidő utolsó magyar kísérlete Németh Andrásé volt, az utolsó percben Noah Botic pedig hiába pörgetett a magyar kapuba, a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt – ennél jobban aligha alakulhatott volna az első félidő.

VIDEÓ A KÉT MAGYAR GÓLRÓL ITT!

A második játékrész az elsőhöz hasonlóan kezdődött, a kétgólos hátrányában lévő Ausztrália magához ragadta a kezdeményezést, igyekezett a magyar kapu előterében tartani a labdát, ám a szervezett magyar védelemmel szemben legfeljebb lövőhelyzetig jutott, lövésig már nem. A rivális olykor a jobbnál is jobb helyzetet kereste, s a magyar játékosoknak rendre sikerült közbelépniük, majd a 60. percben a gyors ellentámadás végén Németh András megpattanó átlövése süvített el a jobb alsó sarok mellett.

Bár az előny megnyugtatónak tűnt, a mérkőzés hajrája így is izgalmassá vált.

A 67. percben a bal oldali ausztrál szögletnél továbbcsúsztatták a labdát, amely Buna Gábor kezét érintette. A játékvezető videón visszanézte az esetet, majd büntetőt ítélt, Noah Botic pedig esélyt sem adott Hegyinek. Pillanatokkal később semmi sem maradt az előnyből, Caleb Watts egy remek indítást követően bántóan üresen lépett ki a védők közül, s a közeli lövésébe a magyar kapus csak beleérni tudott, hárítani nem.

A végjátékra igazi ki-ki mérkőzéssé vált a meccs – az első félidő után erre a forgatókönyvre vártunk a legkevésbé. És ha az egyenlítő gól szerzője nem rúg luftot néhány perccel később a magyar kapu torkában…

A másik oldalon egy ígéretes kontra végén Németh András lőtt fölé, majd az ausztrálok a meccs második lesgólját is megszerezték, szabályos gólból viszont nem esett több – köszönhetően Hegyi bravúrjának.

A magyar válogatott nagy esélyt szalasztott el, a kétgólos előny sem volt elég a győzelemhez, így két kör után egy ponttal áll (2–2). Ám pénteken Ecuador legyőzése elég lehet a továbbjutáshoz.

A GÓLOK – ÁTKATTINTÁSSAL

PERCRŐL PERCRE

94. perc: A felívelt szabadrúgás után a védők kifejelték labdát, az egyiptomi bíró meg lefújta a mérkőzést.

93. perc: Powell húzta vissza Majort, ez is sárga lap.

90. perc: Kirdar végezte el a sárga lap utáni szabadrúgást: 25-ről a jobb alsót vette célba, a vetődő Hegyi kezéből kicsúszott, Teague kísérletét blokkolta, aztán kisegítette a védelem.

90. perc: Négy perc lesz a hosszabbítás.

89. perc: Kata is kapott egy sárga lapot – visszahúzásért.

87. perc: Hegyi! Kirdar jó 25 méterről sistergős jobbos lökettel kínálja meg kapusunkat, óriási védéssel ment szögletre, aztán a sarokrúgás utáni fejest is lehúzza!

85. perc: Gól… de les, nincs is kérdés. Botic méteres lesen állt az ötösön belül, amikor a belőtt labdát a kapuba passzolta. Szabadrúgás kifelé.

84. perc: Németh vezette a labdát rá az ausztrál védelemre, majd 18 méterről messze a kapu mellé, fölé lőtt.

81. perc: Duzel be, Peupion le.

79. perc: Kosznovszky áll Posztobányi helyére.

77. perc: Köszönjük… Abdulahi nagyszerűen tekert jobbról Watts elé, aki üresen érkezett, de 4 méterről rosszul találta el a labdát, így az mellé gurult.

74. perc: Kétgólos hátrányból egyenlítenek az ausztrálok… Egy gyors kontra végén Watts kap remek indítást, berobog a tizenhatoson belülre, majd az őt üldöző Buna szorításában úgy lő a kapuba, hogy a labdába Hegyi kapus csak belekapni tudott, védeni már nem, 2–2.

73. perc: Csere nálunk: Ominger váltja Mestert.

71. perc: Továbbra is futószalagon jönnek az ausztrál szögletek – különösebb eredmény nélkül. Most Hegyi húzta le Watts kornerét.

69. perc:Megadta. Botic végzi el és higgadtan felvarrja a jobb felsőbe, 2–1.

68. perc: Ajjaj… Buna kezéről pattant tovább a labda a rövidnél, ezt meg fogja adni.

67. perc: Újabb ausztrál szöglet balról, a rövidnél továbbcsúsztatják, majd némi kavarodást követően egy ausztrál lövés után a középen fekvő játékosról kivágódott a labda. Az egyiptomi azonban jelezte, dolgozik a VAR.

65. perc: Rawlins helyett Kirdar a pályán.

63. perc: Abdulahi szorításában fájdult meg nagyon Mester bokája, lehet, hogy újabb kényszerű csere jön?

62. perc: Watts nyekkent nagyot az ötös bal sarkánál, visszanézik, hogy tizenegyes-e, de annyira nem, hogy vissza sem játsszák az esetet.

61. perc: A sarokrúgásból nem sikerült gólveszélyt kialakítani.

60. perc: Németh brusztolt nagyot a tizenhatos előterében, majd lőtt, az egyik védőről azonban szögletre pattant a labda.

57. perc: Balogh Botond kapcsolt le egy rossz passzt a tizenhatoson belül, majd megindult előre, míg Hammond fel nem rúgta. Sárga lap.

54. perc: Na, egy kontralehetőség, de Major kiugratása Mester felé nem jó, lefülelik a védők.

52. perc: Ezt a játékrészt is aktívabban kezdik az auszik, jóval többet van náluk a labda, de nem jutnak el gólhelyzetig.

48. perc: Ausztrál szöglet balról a rövidre, jöhet az újabb. Abból sincs veszély.

46. perc: Útjára indult a labda, csere nem volt egyik oldalon sem.

A csapatok már a pályán a mieink kezdenek majd.

A félidei statok (Forrás:FIFA.com)
A félidei statok (Forrás:FIFA.com)

1. FÉLIDŐ

45+2: perc: Egy másodpercet sem hosszabbít az egyiptomi bíró. Vége az első félidőnek!

45+1. perc: Két perc hosszabbítás lesz.

45. perc: Les, nem adják meg. Botic egy lapos bepasszra robbant a védők mögé, majd estében elpörgette Hegyi mellett. Nagyon véleményes volt, de a VAR-szobából úgy döntöttek, lesről indult az ausztrál.

44. perc: Gól! De les. Vagy nem. Visszanézik az ausztrál akciót.

43. perc: Botic játszott össze Hammoonddal, a visszakapott labdával egy cselt csinált, majd az ötös bal sarkáról a hosszú alsó mellé lőtt.

42. perc: Ezúttal Németh próbálkozott messziről, mellé.

41. perc: Mester lőtt éles szögből balról, kisodródva, Pavlesic védett.

40. perc: Helyszíni jelentés Babják kollégától: „Elkezdett esni az eső – nem is kicsit. A lelátó nélküli oldalról a nézők menekülnek.”

39. perc: Gyors kontra végén Barát 19 méterről lőtt, fölé.

38. perc: Baráth is kap egy sárga lapot, Teague-nek pakolt oda.

35. perc: Botic fejelte magasra a balról beívelt labdát, Hegyi a kapujából kirobbanva lecsapott rá.

33. perc: A csere óta nyugalmasabban telnek a percek.

29. perc: Zuigeber helyett Major folytatja.

27. perc: Zuigeber marad a földön, rosszul lépett, vagy tán meghúzta a bokáját. Mindenesetre a cipőjét gyorsan levette, ebből nem valószínű, hogy folytatás lesz.

25. perc: Ez is meleg! Teague fejese a kapufáról a vetődő Hegyi ölébe pattant, de nem lehetett látni, hogy a gólvonalon átcsúszott-e a labdával a magyar kapus, vagy sem. Takarásban volt.

24. perc: Hűha… Botic fejelt egy szöglet után, a labda ívesen a lécre hullott.

A KÉT MAGYAR GÓLRÓL VIDEÓ ITT!

22. perc: Posztobányi kapott sárga lapot, Wattsba rúgott bele.

21. perc: GÓÓÓÓÓL! Ballal, a bal alsóba, a kapusnak esélye sem volt, 2–0!

20. perc: Zuigeber lövi!

19. perc: Megnézte az egyiptomi, és megadta!

18. perc: Büntetőt kapunk? Mintha Courtney-Perkins kezére pattant volna a labda a tizenhatoson belül, dolgozik a VAR!

17. perc: Majdnem kettő! Zuigeber lekészítése után Németh megpattanó lövését bravúrral tolta szögletre Palvesic.

15. perc: GÓÓÓÓL! Zuigeber ívelt a kapu elé szabadrúgásból, az érkező Baráth jól emelkedve szép mozdulattal fejelt a kapuba, 1–0!

14. perc: "Mozogjál többet! passzoljál már hármat!" – ez hallatszott a magyar kispadtól.

13. perc: László maradt a földön, miután a levegőben ütközött Rawlinsszal a magyar kispad előtt.

12. perc: Helyszíni becslés alapján nagyjából ötszázan követik figyelemmel a meccset a lelátókon. A meccs után majd jön hivatalos nézőszám is.

10. perc: Hűha… Némi védelmi megingás után ide-oda pattogott a labda az ötösünkön belül, végül Peupion rossz visszapassza oldotta meg a helyzetet.

7. perc: A sarokrúgás a hosszúra, nem jön senki.

6. perc: Peupoion és László, a két 21-es jól meglesznek egymással, most éppen az auszi jobbról beszálló beadása ment szögletre.

4. perc: Posztobányi hosszú indítása után Zuigeber birkózott nagyot a szögletzászlónál, szabadrúgás kifelé.

2. perc:Egy hosszú indítást Horváth Milán az utolsó pillanatban fejel el Botic elől szögletre, de már harsant a sípszó, les.

1. perc: Az ausztrálok kezdték a mérkőzést!

Szól a magyar himnusz (Fotó: Babják Bence)
Szól a magyar himnusz (Fotó: Babják Bence)

ELŐZMÉNYEK

Új szokás: nemcsak a kezdőjátékosok fognak kezet a pályán, hanem a két kispad, a cserejátékosok és a szakmai stáb tagjai is lepacsiztak egymással a kispadok előtt.

A magyar himnusz végén felhangzott a lelátóról a "Hajrá Magyarok!"

Elsőként az ausztrál szól, majd a magyar.

A csapatok a melegítést már természetesen régen befejezték, s fel is sorakoztak a himnuszokhoz.

Közben előkerültek a magyar zászlók is, egy van Takács Mihálynál is.

A stadionban egyébként nagyjából „15–20 fokos hőmérséklet és kissé szeles, de amúgy kellemes idő várja a csapatokat. Van itt egy ausztrál csoport is, egy felfújható, sárga kenguru ül az egyik széken. Magyar zászlókat egyelőre nem látok” – jelentette Babják Bence a helyszínről.

„A magyar csapat egyébként ma a szállása melletti háromszintes fitneszcentrumban tartott átmozgatást, majd taktikai értekezletet is. Azt követően – helyi idő szerint – 17.40-kor indult el a stadionba” – számolt be a csapat keddi programjáról Babják kolléga.

Az ausztrál kemény mag és a kenguru (Fotó: Babják Bence)
Az ausztrál kemény mag és a kenguru (Fotó: Babják Bence)

A csoport másik mérkőzésén Nigéria kiharcolta a továbbjutást Ecuador ellen, bár nagyon sokáig egyáltalán nem úgy állt a mérkőzés, hogy végül 3–2-es győzelemnek örülhetnek az afrikaiak. A nigériaiak már az 5. percben megszerezték a vezetést, de Ecuador a 10. percben egyenlített egy öngóllal, majd a szünet után büntetőből a már a dél-amerikaiaknál volt az előny. Az afrikaiak ismét remekül hajráztak: a 85. és a 89. percben is betaláltak (3–2), ezzel máris biztosították helyüket az egyenes kieséses szakaszban.

Már melegítenek a srácok (Fotó: Babják Bence)
Már melegítenek a srácok (Fotó: Babják Bence)

A magyar válogatott első világbajnoki mérkőzésén 4–2-es vereséget szenvedett a torna rekordbajnokától, az ötszörös győztes Nigériától – holott az első félidőben kétszer is vezetett, aztán a másodikban háromszor is kapitulált.

Az ausztrálok is vereséggel kezdtek, ők Ecuadortól kaptak ki 2–1-re az első meccsen, így aki ma győz, az még továbbjuthat. A vesztes mindenképpen búcsúzik a tornától.

A mérkőzést a helyszínen tekinti meg Takács Mihály, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetője is – a magyar válogatott keretében hatan is képviselik klubot.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok: Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia), Megyeri Gábor (Bp. Honvéd), Vaits Marcell (Puskás Akadémia)
Védők: Buna Gábor (Bp. Honvéd), Posztobányi Patrik (Puskás Akadémia), Balogh Botond (Parma – Olaszország), László Dávid (Bp. Honvéd), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Horváth Milán (Bp. Honvéd), Orosz Donát (DVTK)
Középpályások: Kata Mihály (MTK Budapest), Ominger Gergő (Puskás Akadémia), Tóth Borisz (DVTK), Major Sámuel (Red Bull Salzburg – Ausztria), Kosznovszky Márk (Parma – Olaszország), Baráth Péter (DVSC)
Támadók: Zuigeber Ákos (MTK Budapest), Mester Csaba (Austria Wien – Ausztria), Komáromi György (Puskás Akadémia), Németh András (Genk – Belgium), Molnár Rajmund (Benfica – Portugália)
Tartalékok: Sipos Gábor (Puskás Akadémia), Hajdú Roland (Ferencváros)

A B-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 26., szombat
Goiania, Olimpiai Stadion: Nigéria–MAGYARORSZÁG 4–2
Október 27., vasárnap
Goiania, Olimpiai Stadion: Ecuador–Ausztrália 2–1

2. FORDULÓ
Október 29., kedd
Goiania, Olimpiai Stadion: Nigéria–Ecuador 3–2
Október 30., szerda
Goiania, Olimpiai Stadion: Ausztrália–MAGYARORSZÁG 2–2

3. FORDULÓ
November 1., péntek
21.00,
Gama: Ausztrália–Nigéria
21.00,Goiania, Olimpiai Stadion: MAGYARORSZÁG–Ecuador (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A kezdést magyar idő szerint adtuk meg. A vb-re kijutó 24 válogatottat hat darab négyes csoportba osztották, a nyolcaddöntőbe a csoportok első két helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik helyezett jut be.

A helyszínről a Nemzeti Sportot tudósítja: Babják Bence

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik