BABJÁK BENCE (ZÁGRÁB) 2017.05.04 20:40 Frissítve: 2017.05.04 21:52

U17-es Eb: támadónkat nem nagyon érdeklik a kommentek

Regeneráló edzéssel, és a fogadási csalásokról szóló előadással telt az U17-es magyar labdarúgó-válogatott csütörtöki napja, délután pedig egy könnyed séta is belefért Zágráb belvárosában.

Torvund Alexanderhez a magyaros stílus közelebb áll, mint a norvég (Fotó: MLSZ)

 

A franciák legyőzése (3–2) után a csütörtöki napot edzéssel kezdte az U17-es magyar válogatott. A szakmai stáb két részre osztotta a keretet: a szerdai meccsen nagy terhelést kapó játékosok az edzőteremben, a többiek pedig az edzőpályán dolgoztak. Utóbbiak csoportjába tartozott Szoboszlai Dominik is, a bokasérüléssel bajlódó csapatkapitány továbbra sem százszázalékos, és nem tudni, pályára léphet-e a szombati, Skócia elleni második csoportmeccsen. A szerdai találkozón a magyar válogatottban első tétmeccsét játszó Torvund Alexander csütörtök reggel értelemszerűen az edzőteremben dolgozott.

„A franciák az elejétől kezdve igyekeztek a saját kapunk elé nyomni minket, többet kellett védekeznünk, és bár a labdakihozatalnál akadtak nehézségek, a technikás játékosainknak köszönhetően kontrákból, és felépített támadásból is sikerült gólt szerezni – mondta Torvund Alexander. – Tudtuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, ettől függetlenül végig hittünk a három pont megszerzésében. A skótok ellen is hasonló játékkal készülünk, sőt, ha lehet, ráteszünk még egy lapáttal.”

A Norvégiában született támadó nyolc hónapos kora óta Magyarországon él, ám csak márciusban kapta meg a magyar állampolgársághoz szükséges papírokat, nem csoda, ha a norvég válogatotthoz is hívták. Végül mégis a magyar színek mellett döntött, a franciák ellen pedig debütált is az együttesben.

„A magyaros stílus közelebb áll hozzám, ráadásul kiskorom óta itt élek, eddig csak magyar klubokban szerepeltem. Csak hát amíg nem voltam magyar állampolgár, a válogatottság nem jöhetett szóba. De szerencsére ez már a múlt.”

A reggeli gyakorlás után közös ebéd következett, majd az UEFA illetékesei tartottak előadást a játékosoknak a csapat szálláshelyéül szolgáló Panorama Hotelben, fogadási csalások, valamint antidopping témakörben. Az előadások után csendes pihenő következett, majd délután Zágráb belvárosában néztek szét a fiúk, eddig ugyanis nem sokat láttak a horvát fővárosból, legfeljebb csak az edzőpályákat, valamint a szállásukat.

Péntek délelőtt ismét egy rövid, könnyed séta szerepel a programban, amelyet ebéd, majd csendes pihenő követ. Aztán délután négykor, a másnapi, Skócia elleni találkozó időpontjában vezényel edzést játékosainak Szélesi Zoltán szövetségi edző, a gyakorlást pedig közös megbeszélés, majd vacsora követi.

TORVUND ALEXANDER

A nyelvtanulásról
„Miután megszülettem, a norvég édesapám próbált megtanulni magyarul, de egy hét után feladta. Ami azt illeti, én sem a nyelvkönyvekből tanultam a norvégot, a hétköznapi beszéd és kommunikáció során ragadt rám.”

A példaképéről
„Egyértelműen Thierry Henry-t említeném. Az Arsenal a kedvenc csapatom, kisgyerekként is néztem a meccseiket, és bár Henry már visszavonult, számomra a mai napig ő a legkiválóbb támadó.”

A kommentekről
„Megnéztük őket a csapattársainkkal, de nem tulajdonítok ezeknek nagy jelentőséget. A buzdítás és a gratuláció természetesen nagyon jólesik és erőt ad, de a negatív hangokkal nem foglalkozunk.”

A kabaláról
„Nincs olyan tárgy, amit mindenhova magammal hurcolnék, inkább a zenét mondanám kabalának. Az ugyanis mindig elkísér, szinte állandóan szól valami a fülemben. Kifejezett kedvencem nincs, mindenfélét szívesen hallgatok.”


AZ U17-ES MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS SZŰK KERETE
KAPUSOK: Ásványi Balázs
(Puskás Akadémia), Oroszi István (FTC)
VÉDŐK: Kovács Krisztián (ETO FC Győr), Opavszky Balázs (Vasas), Mocsi Attila (ETO FC Győr), Arday Dominik (Vasas), Bolla Gergő (Illés Akadémia), Majnovics Martin (Mattersburg – Ausztria)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Csonka András (FTC), Szoboszlai Dominik (Salzburg – Ausztria), Schön Szabolcs (Ajax – Hollandia), Kiss Tamás (Illés Akadémia)
TÁMADÓK: Szerető Krisztofer (Stoke City – Anglia), Csoboth Kevin (Benfica – Portugália), Tímári Norman (Puskás Akadémia), Bencze Márk (Vitesse – Hollandia), Szendrei Norbert (Honvéd-MFA), Torvund Alexander (Vasas)

A magyar válogatott programja
Május 3.: Magyarország–Franciaország 3–2
Május 6.: Magyarország–Skócia, Zágráb,16 óra
Május 9.: Magyarország–Feröer, Zágráb, 16 óra

A Nemzeti Sport Online a magyar válogatott összes Európa-bajnoki mérkőzéséről élő, szöveges tudósítással jelentkezik!

A torna adatbankját itt tekintheti meg!

 

2021.09.13 19:04:52

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az egyetlen magyar aranylabdás futballistára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

2021.09.14 21:26:46

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Volt idő, amikor szinte naponta együtt utaztunk a metrón a ma nyolcvan esztendeje született Albert Flóriánnal. Ő a Fradi-pályára ment, én a szerkesztőségbe. Beszélgettünk sok mindenről, de hiába éreztem, hogy elfogad, éppen olyan elfogódottság volt bennem, mint amikor egy kisgyerek találkozik az ideáljával.

2021.09.13 15:06:13

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

VIDEÓS ELEMZÉS. Válogatott tanulságok és az előrelépés lehetőségei a szeptemberi vb-selejtezők fényében.

2021.09.10 09:15:11

Magyar válogatott SZABÓ GÁBOR

Közeledett az olaszországi világbajnokság, és küszöbön állt az angolok elleni budapesti mérkőzés, amelyet okkal illethetünk a hiánypótló jelzővel.

2021.09.08 23:28:49

Magyar válogatott S. T. J.