Schäfer András: Nem a kapuson múlt, hogy beakad-e a lövésem

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.03.26. 07:11
null
Ennél a lövésnél tényleg csak centiméterek hiányoztak ahhoz, hogy egyenlítsen a válogatott (Fotó: Árvai Károly)<br />
Schäfer András révén majdnem egyenlített a válogatott Szerbia ellen, Szoboszlai Dominikot pedig senki sem hibáztatta a kipattanó után adódó nagy helyzet elpuskázásáért.

 

– Bent látta a labdát a lövését követően a meccs utolsó pillanataiban?
– Amikor ellőttem, és felnéztem, egyből éreztem, a kapus szemszögéből kellemetlen helyre megy a labda – válaszolta lapunknak a 22 esztendős Schäfer András, a német Union Berlin 16-szoros válogatott középpályása, aki a csütörtök esti, Szerbia elleni felkészülési mérkőzésen a magyar csapat egyik legjobbja volt. – Nem a kapuson múlt, hogy beakad-e a lövésem vagy sem. Ahol én álltam, onnan úgy tűnt, a kapufáról nem kifelé, hanem befelé pattan. Sajnos nem így történt.

– Azért így sem pattant rossz helyre...
– Valóban, de nem volt könnyű dolga Szoboszlai Dominiknak. Egyikünk sem hibáztatta az elpuskázott lehetőség miatt, hirtelen kellett döntenie, rontott, van ilyen a futballban. Biztos vagyok benne, ha legközelebb lesz hasonló lehetősége, kihasználja.

– Hogy aludt a mérkőzés után?
– Akkor sem szoktam jól aludni, ha nyerünk, hát még ilyenkor. Még nehezebben jön álom a szememre, sokáig forgolódok, peregnek a képkockák a szemem előtt, mit hogyan kellett volna másképpen csinálni. Ráadásul mérges is voltam a vereség miatt, több volt ebben a mérkőzésben.

– Nevezhetjük balszerencsésnek a kudarcot?
– Azért volt különösen frusztráló, mert szerencsés góllal nyertek a szerbek. Könnyedén lehetett volna döntetlen is, és itt nem csak az utolsó pillanatban lőtt kapufámra gondolok. A találkozó más periódusaiban is akadtak lehetőségeink, szép támadásaink. Nem volt könnyű túljutni a masszívan, keményen védekező szerbeken, de harcoltunk, küzdöttünk, nem adtuk fel. Addig mentünk előre, amíg meg nem találtuk a rést a pajzson. A látottak alapján ha egy egy a vége, netán nyerünk, most mindenki arról beszél, milyen jó mérkőzés volt. Azt se feledjük, ki volt az ellenfél, Szerbia egyenes ágon jutott ki a világbajnokságra, a csoportjában Portugáliát is maga mögé utasítva. A mai labdarúgásban csak a legjobb csapatok lehetnek ott a vébén. A csütörtöki vereség miatt nem kell ekézni magunkat, szerintem ezzel együtt is fejlődtünk. Jó mérkőzést játszottunk, felkészülési találkozónak tökéletes volt.

– A meccs előtt Marco Rossi szövetségi kapitány fő feladatként az előrelépést jelölte meg a labdabirtoklásban. A pályán hogy érezték, sikerült?
Ha összehasonlítjuk a két évvel ezelőtti, szerbek elleni két Nemzetek Ligája-csatát a mostanival, mindenképpen léptünk előre. Akkor az egy egyes döntetlennel és az egy nullás győzelemmel jobb eredményt értünk el, ám egyik mérkőzésen sem volt ennyire kiegyenlített a játék. A statisztikák is azt mutatják, pariban voltunk velük. Nyugodtan mondhatom, jó úton járunk, ha csütörtök este nem is sokkal, mindössze két százalékkal, de nálunk volt többet a labda. Így nem kell annyit futni labda nélkül, és örök igazság: jobb úgy mozogni, ha nálunk van a labda. A jövőre nézve nagy haszna lehet a labdabirtoklás javulásának.

– Azért így is kellett futnia: hol az ellenfél szögletzászlójánál szerelt, hol a saját tizenhatosán belül csúszott be. Elfáradt a végére?
– Eléggé. Azért is volt megterhelő ez a mérkőzés, mert a Bundesligában egyelőre alig játszom, remélem, az idő előrehaladtával ez is változik. Örültem, hogy a magyar válogatottban ezúttal végig pályán lehetettem, úgy éreztem, a második félidőre bele is lendültem a játékba. Keddig van idő pihenni, a magam részéről már nagyon várom az északírek elleni összecsapást.

– Belfastban mi lesz a legfontosabb?
– Az előttünk álló időszakban nyilván szót ejtünk a Szerbia elleni csata legfontosabb tapasztalatairól, illetve arról, mi az, amit mindenképpen át kell mentenünk a keddi összecsapásra. A bátor, labdabirtokláson alapuló játékunknak meg kell maradnia, és fontos lesz, hogy ezen a téren tovább fejlődjünk.

 

Marco Rossi kapitány a Ferencvárossal példálózott

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint előremutató volt csapata szerbek elleni játéka, kérdés, Észak-Írországban milyen összeállításban futballozik az együttes, illetve hogy pályára léphet-e Willi Orbán.

Számos tanulsága volt a Szerbia ellen 1–0-ra elveszített felkészülési mérkőzésnek. A lefújást követően Marco Rossi szövetségi kapitány rámutatott a ki nem kényszerített hibákra, illetve pozitívumként említette a javulást a labdabirtoklásban.

VÁLTOZÁSOK

„Kedden már Észak-Írországban lépünk pályára, nyilván lesznek változások a csapatban. Addig elemezzük a helyzetet, megnézzük, milyen állapotban vannak a játékosok. Az ellenfélhez is alkalmazkodnunk kell, hiszen az északírek teljesen más stílusban futballoznak, mint a szerbek. Jól használják ki a szabadon hagyott területeket, ezekre mindenképpen oda kell figyelnünk. Belfastban hasonlóan fontos lesz, hogy mennyire tudjuk uralni a játékot.”

ÚJONCOK

„Elégedett vagyok az új játékosokkal. Callum Styles és Ádám Martin is bemutatkozott, közülük Callum többet volt játékban, de mindketten helytálltak. Styles a mi rendszerünkben védekező középpályás, de bal oldali támadó is lehet az első ék mögött, továbbá bal oldali szárnyvédőt is tud játszani, ahogyan láthattuk tőle Szerbia ellen. Bizonyította, hogy gyors játékos, jó benyomást tett ránk.”

VÉDELEM

„A keretben itt volt velünk az elmúlt néhány napban Willi Orbán is, a bölcsességfog-operációja után egyre jobb állapotban van. Miután az északírek ügyesen használják ki az üres tereket, és erre fel kell készülnünk, bízom benne, hogy Belfastban már rá is számíthatok. Ez a következő egy-két napban dől el.”

KÖZELGŐ KIHÍVÁSOK

„Szerbia és Észak-Írország ellen a nyári Nemzetek Ligája-találkozókra készülünk, márpedig ha valaki azt várja, hogy ott egymás után arassuk a győzelmeket, akkor valami baj van a fejében... A realitás az, hogy Magyarországtól a tisztes helytállás várható el, de amilyen bivalyerősek a riválisok – Olaszország, Németország és Anglia –, a papírforma alapján nem nekünk áll a zászló. De hadd kérdezzek én is egyet! Melyik volt az elmúlt tíz év legerősebb Ferencvárosa? A Szerhij Rebrov-féle, ugye, amely bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol többek között a Barcelona és a Juventus ellen is pályára lépett. És hány pontot szerzett a csoportkörben a két topcsapat ellen? Egyet sem. A nyáron ránk is hasonló kihívás vár.” (B. B.)

SZERB LAPSZEMLE
Blic
A Blic is kiemelte, hogy a szövetségi kapitány átrendezte a csapatot, ennek is köszönhetően SZERBIA LEGYŐZTE a magyar válogatottat, amelytől 2020 októberében Belgrádban még vereséget szenvedett.
Nova
Szerbia VAR-megszakításokkal tarkított ŐRÜLT MECCSEN győzte le Magyarországot, írja a portál. A szerző kicsit értetlenkedett amiatt, hogy a 67. percben a játékvezető miért nem ítélt tizenegyest Szerbiának, mert szerinte egyértelmű volt, hogy Botka Endre kezezett.
Szportszki Zsurnal
Egy öngólnak köszönhetően TOVÁBB TART A JÓ SOROZAT, írja a napilap, amely megjegyzi, Dragan Sztojkovics sérülés miatt nem számíthatott Dusan Vlahovicsra, Darko Lazovicsra és Filip Djuricsicsre, Predrag Rajkovics pedig a családjában történt haláleset miatt hiányzott.
N1 TV
Az N1 Televízió összegzése szerint Szerbia képes a magyar nemzeti csapat ellen nyújtott teljesítménynél jobb játékra is, s ezt a közeljövőben BIZONYÍTANIA IS KELL. A szerb válogatott gyors passzos játékából semmit sem láthattak a nézők.
Pannon RTV
A vajdasági portál is beszámol a mérkőzésről, és kiemeli, a magyar válogatott ELŐSZÖR KAPOTT KI az önálló Szerbiától, amellyel harmadik alkalommal csapott össze (és ezt megelőzően egyszer nyert, egyszer döntetlent játszott).
Szabad Magyar Szó
A vajdasági internetes portál rövid tudósításában felidézte a mérkőzés fontosabb pillanatait, kiemelve, hogy a magyar csapat előtt is MEGVOLT AZ EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG, de Schäfer András a kapufát találta el, majd Szoboszlai Dominik az üres kapu mellé lőtt.

 

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–SZERBIA
0–1 (0–1)
Budapest, Puskás Aréna, 30 000 néző. Vezette: Glova (szlovák)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka (Kecsés Á., 80.), Lang, Fiola – Nego (Bolla, 59.), Schäfer, Nagy Á. (Gazdag, 59.), Nagy Zs. (Styles, 70.) – Sallai R. (Vécsei, 80.), Szalai Á. (Ádám, 70.), Szoboszlai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
SZERBIA: V. Milinkovics-Szavics – Veljkovics (Racsics, 77.), Nasztaszics (Terzics, 65.), Pavlovics (Sz. Mitrovics, 55.) – Lukics (Radonjics, a szünetben), Gudelj – Zsivkovics (Jovics, a szünetben), Tadics, Sz. Milinkovics-Szavics, Kosztics (Risztics, a szünetben) – A. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics
Gólszerző: Nagy Zs. (35. – öngól)

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

Március 29.
20.45: Észak-Írország–MAGYARORSZÁG, Belfast, Windsor Park (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik