Puskás Aréna: felejthetetlen avató, Szalai-góllal és uruguayi sikerrel

Vágólapra másolva!
2019.11.15. 18:30
null
Micsoda hangulat volt! (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott 2–1-re kikapott Uruguaytól a Puskás Aréna nyitó mérkőzésén. Az új létesítmény első magyar gólszerzője Szalai Ádám, aki a találkozó 24. percében talált a kapuba.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Uruguay 1–2 (1–2)

Budapest, Puskás Aréna, 65 114 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
MAGYARORSZÁG:
Dibusz – Bese, Baráth (Szalai A., 71.), Lang, Korhut (Nagy Zs., 75.) – Vida M. – Dzsudzsák (Kovács I., 54.), Kalmár (Holman, 83.), Szoboszlai (Nagy Á., 67.), Varga R. – Szalai Á. (Feczesin, 60.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
URUGUAY: Muslera – G. González, Coates, Godín, Vina (Laxalt, 68.) – Valverde (Torreira, 67.), Bentancur (Vecino, 53.), B. Lozano – B. Rodríguez (Pereiro, 82.), Cavani (Stuani, 74.), L. Suárez (Maxi Gómez, a szünetben). Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez
Gólszerző: Szalai Á. (24.), ill. Cavani (15.), B. Rodríguez (21.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÉLŐ FELVEZETÉSÜNK A NAGY MÉRKŐZÉSRŐL ITT!

Ez a nap, ez a pillanat is elérkezett.

Napra pontosan hatvanhat évvel azután, hogy 1953. november 15-én a magyar válogatott először lépett pályára a Népstadionban (a Svédország elleni összecsapás 2:2-es döntetlennel ért véget), az elbontott építmény helyére épített Puskás Aréna játékoskijárójában előbukkant Dzsudzsák Balázzsal az élen a magyar és a Diego Godín vezette uruguayi válogatott, hogy aztán a szurkolók hangorkánjától valósággal felrobbanjon a stadion: 65 114 drukker üvöltött boldogan a levegőbe, már csak azért is, mert történelmi pillanatnak lehettek a szemtanúi.

Ők voltak a szerencsések, akik ott lehettek Európa legújabb és egyik legmodernebb stadionjának nyitó meccsén, ráadásul a kedvencek rangos ellenfél, a világranglistán ötödik helyezett Uruguay ellen avathatták fel az arénát.

A kezdő rúgást a válogatottól elbúcsúztatott Gera Zoltán, valamint egy „fiatalember”, a 93 esztendős Nyikita Szimonyan végezte el: a hússzoros szovjet válogatott legenda ott volt a Népstadionban 1953. augusztus 20-án, mi több, gólt is szerzett a Honvéd–Szpartak Moszkva 3:2-es nyitó mérkőzésen.

2019. november 15-én 19 óra 5 perckor új időszámítás kezdődött a nemzeti együttes életében, és amikor Luis Suárez útjára indította a labdát, alighanem sokakban megfogalmazódott, remélhetőleg a 2020-as Európa-bajnokságon is láthatják itt a kedvenceket.

Szalai és Dzsudzsák küzd Godínnal
Szalai és Dzsudzsák küzd Godínnal

Ami az összeállítást illeti, Marco Rossi már korábban kijelentette, Uruguay ellen Dibusz Dénes áll a kapuban, de a kezdő tizenegyben találta magát Bese Barnabás, a sérüléséből felépülő és azóta a DAC-ban jó teljesítményt nyújtó Kalmár Zsolt, valamint a Ferencváros jó formában lévő szélsője, Varga Roland is. Sokat nem kellett várni, hogy kiderüljön, a rivális nem véletlenül tartozik a világ futballjának élvonalába. Nagyjából három és fél perce tartott a mérkőzés, amikor rövid passzos adogatásból felépülő támadás végén a legnagyobb sztár, a Barcelona támadója, Luis Suárez éles szögből lőhetett, Dibusz Dénesnek bravúrra volt szüksége, hogy lábbal hárítson.

Azonnal látható volt, az uruguayi labdarúgók más sebességi fokozatban közlekednek a pályán, és egy-egy ritmusváltással, „erre nézek, arra passzolok” átadással pillanatok alatt létszámfölényt tudnak kialakítani, a védelem mögé kerülni.

Hatvanhat évvel korábban, a Népstadion első válogatott meccsén a svéd Henry Källgren szerezte az első gólt, a Puskás Aréna avatásán pedig a PSG sztárja, Edinson Cavani (0–1). Tegyük hozzá, a gól előzményeként Matías Vina bántóan könnyedén csapta be Bese Barnabást, úgy adott középre, hogy a labda mindenkit kikerült, Cavani pedig bevetődve a hálóba lőtt. Mindenki tisztában van vele, a magyar válogatott hátsó alakzatából két meghatározó futballista, Willi Orbán és Kádár Tamás is hiányzott, ezért is volt kulcskérdés, távollétükben miként működik ez a csapatrész.

Nos, amit a magyar szurkolók láttak, aligha nyugtatta meg őket, és ez még akkor is igaz, ha azt is tudni lehetett, az uruguayi játékosok más szintet képviselnek, mint a keddi ellenfél, Wales labdarúgói. Még a játékrész felénél sem jártunk, amikor megint Bese oldalán futott a vendégek támadása, Brian Rodríguez lendületből érkezve, könnyedén cselezte ki a Le Havre védőjét, majd elegáns mozdulattal, a balösszekötő helyéről, jobbal a bal sarokba tekert (0–2). Meglehet, akadt szurkoló a stadionban, akinek megfordult a fejében, ebből nagyon sima vereség is lehet, ám szinte azonnal érkezett a szépítés: Varga Roland Dzsudzsák Balázzsal háromszögezett a jobb oldalon, mintaszerűen adott középre, Szalai Ádám pedig megszerezte az arénában az első magyar gólt! 1–2

A félidő hajrájában az egyenlítés is összejöhetett volna, hiszen jó helyről, húsz méterről szabadrúgást rúghatott a magyar válogatott. Volt, aki azt gondolta, a Szlovákia ellen parádés gólt szerző Szoboszlai Dominik lő majd, ám végül a kapitány, Dzsudzsák Balázs próbálkozott – labdája sajnos nem találta el a vendégek kapuját.

A közelmúltban még sérüléssel bajlódó Suárez nem jött ki a második félidőre, de hogy a helyére beálló Maxi Gómez is remek futballista, hamar kiderült: pimasz lövőcselt csinált a büntetőterületen belül, majd lőtt, szerencsére a próbálkozásába Vida Máté önfeláldozóan belevetődött.

Természetesen számítani lehetett arra, hogy Marco Rossi több alapemberét is lecseréli a második félidőben, így lehetőséget adott többek között az Újpest remek bajnoki formát mutató támadójának, Feczesin Róbertnek, aki napra pontosan nyolc évvel korábban, 2011. november 15-én a Lengyelországban 2–1-re elveszített találkozón játszott legutóbb a nemzeti együttesben. Rossi a folytatásban két újoncnak, Szalai Attilának és Nagy Zsoltnak is bizalmat szavazott, és mert utóbbi, a Puskás Akadémia játékosa került a védelem bal oldalára, arra is következtethetünk, hogy Walesben (ahol Korhut Mihály eltiltás miatt nem futballozhat) is szerephez juthat.

A hajrában még Cristhian Stuani ziccerét védte Dibusz, majd Vida bravúros fejese járt közel az egyenlítéshez, az eredmény azonban nem változott.

A Puskás Arénát tehát vereséggel avatta fel a nemzeti együttes, ám sokan bíznak benne, a folytatásban olyan sikereket élhetnek meg itt a szurkolók, mint egykoron a Népstadionban. Noha az eredmény sohasem mindegy, senki sem bánkódik a pénteki vereség miatt, ha kedden Cardiffban a magyar válogatott olyan eredményt ér el, amely Eb-részvételt jelent...

Vállalható volt-e a mérkőzés? Kikaptunk, így nem – Szalai Ádám

Szalai Ádámé az első magyar gól a Puskás Arénában (Fotó: Földi Imre)
Szalai Ádámé az első magyar gól a Puskás Arénában (Fotó: Földi Imre)

A MÉRKŐZÉSRŐL TUDÓSÍTOTT: SOMOGYI ZSOLT, ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), TUMBÁSZ HÉDI, FÖLDI IMRE, SZABÓ MIKLÓS, TÖRÖK ATTILA (fotó), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

ÉLŐ FELVEZETÉSÜNK A NAGY MÉRKŐZÉSRŐL ITT!

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik