nemzetisport.hu 2014.01.21 10:54 Frissítve: 2015.03.31 02:58

„Nagytakarítás” az MLSZ-ben! Róthot és Bothot is menesztették, Nyilasi „népszerűsít”

Ahogy arról a Nemzeti Sport tegnap beszámolt, ma elkezdődött a „tisztogatás” a magyar utánpótlás válogatottaknál: információink szerint az U15-ös, az U16-os és az U17-es szövetségi edzőt már menesztette a Magyar Labdarúgó-szövetség. A női válogatott szövetségi edzője, Vágó Attila magától mondott le. Később a nap folyamán folytatódtak a menesztések: az U21-es válogatottat irányító Róth Antaltól is megvált a szövetség, amely megköszönte Both József munkáját is. Nyilasi Tibor sportigazgató továbbra is a szövetség kötelékében marad, de munkájára a továbbiakban más területen, a labdarúgás népszerűsítésében számít a szövetség. Az MLSZ koradélután hivatalos közleményben erősítette meg értesüléseinket.

Új korszak kezdődik az U-válogatottaknál (Fotó: mlsz.hu)

Tuboly Frigyes (U17), Szepessy László (U16) és Korolovszky György (U15) szövetségi edző már nem áll a szövetség alkalmazásában, miután ma délelőtt a Magyar Labdarúgó-szövetség megköszönte nekik a munkát. A menesztések azonban ezzel még nem értek véget.

Tegnap megírtuk, hogy az U-csapatok nagy részének szakmai stábjaiban változás várható, és értesüléseink szerint az MLSZ vezetői keddre be is rendeltek néhány szövetségi edzőt, akinek a sorsáról döntenek. Ez történt ma.

A szakemberek szerződése meghatározatlan időre szólt, így különösebb akadályba nem ütközött a menesztésük. A menesztések oka az, hogy az MLSZ vezetői szerint 2010 óta semmilyen előrelépés nem tapasztalható az U-csapatoknál.

A nap folyamán aztán később folytatódtak a menesztések: az U21-es szövetségi edzőtől, Róth Antaltól is elköszönt a szövetség, míg Both József utánpótlás szakmai igazgató munkáját is megköszönték. Nyilasi Tibor sportigazgató továbbra is a szövetség kötelékében marad, de áthelyezik (munkájára a továbbiakban más területen, a labdarúgás népszerűsítésében számít a szövetség). Távoznia kellett Lippai József központi kapusedzőnek is. Míg a női válogatott szövetségi edzője, Vágó Attila magától mondott le

„Természetesen nem örülök a változásnak, de az élet már csak ilyen. Mivel az utánpótláscsapatainknál átgondolt szerkezeti és szervezeti átalakítás lesz, ezért megértem és tudomásul veszem, hogy ez a feladat már egy új csapatra hárul – idézte Nyilasi Tibort az mlsz.hu. – Azért annak nagyon örülök, hogy a kollégák közül Mészöly Géza, valamint Pisont István marad az MLSZ kötelékében, és továbbra is ők készítik fel az U19-es csapatunkat a nyári, hazai rendezésű Eb-re. Őszintén hálás vagyok a sorsnak, hogy három évet együtt dolgozhattam a képzési és szakmai igazgatóval, Both Józseffel, aki hihetetlenül komoly szakmai tudással rendelkezik, rengeteget dolgozott, és olyan munkatempót diktált a kollégáknak, ami felért egy önálló edzői kurzussal.”

„Az utánpótlás-válogatottjaink körül olyan kollektíva alakult ki az elmúlt három esztendőben, amelyben öröm volt dolgozni. Ami a személyemet illeti, Vági Márton főtitkár úr jelezte, hogy az eddigi szerteágazó feladataimból több is megmarad, így az OTP Bank Bozsik-programban, a Grassroots területén, az UEFA Futball Bizottságában és a Magyar Labdarúgás Fejlesztésért Alapítványban végzendő tevékenységem is, ez utóbbi főként az infrastruktúra-fejlesztésekkel összefüggő feladat, úgyhogy unatkozni a jövőben sem fogok. Egyúttal bízom benne és azt kívánom, hogy az utánpótláscsapatainkat érintő változások nyomán a korábbinál sikeresebb és eredményesebb legyen a magyar futball utánpótlása, hiszen mindannyian ezért dolgozunk!” – mondta Nyilasi.

Információink szerint az utánpótlásban gyakorlatilag az U19-es válogatottal az idei hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő Mészöly Géza, illetve az U18-as korosztályt irányító Pisont István maradhat a posztján. 

CSAK MÉSZÖLY ÉS PISONT MARAD – AZ MLSZ KÖZLEMÉNYE

Az elmúlt hároméves időszak lezárását követően értékelte az utánpótlás-válogatottak mellett végzett szakmai munkát a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése, és a jövőbeni sikerek reményében személyi változásokról döntött.

 A tavalyi év végén az MLSZ elnöksége előtt részletesen beszámolt Nyilasi Tibor sportigazgató, Both József szakmai és képzési igazgató, valamint Róth Antal az U21-es válogatott szövetségi vezetőedzője. A beszámolókat meghallgató elnökség értékelése szerint:

„...bár az elmúlt három évben a korosztályos válogatottak játékszínvonala és eredményessége egy-egy mérkőzésen, vagy tornán időnként elfogadható és reménykeltő volt, de kiváló eredménnyel járó lényeges vagy tartós változás a megelőző időszakhoz képest nem történt. Mivel a csapatok mellett dolgozó vezetők és szakemberek elhivatottsággal, ambicionáltan végezték munkájukat, ezért a Szövetség vezetése hosszú ideig türelemmel kezelte a szakágat, azonban az elvárt - sikerességben is mérhető - előrelépés három esztendő letelte után sem történt meg. Sajnálatosan arra is akadt példa, hogy a korosztályos válogatottak az elvárásoknál lényegesen gyengébben teljesítettek mind az eredményesség, mind a fegyelem terén..."

Valós tény, hogy a jelenlegi versenyrendszerben roppant nehéz bejutni a korosztályos Európa-bajnokságok döntőibe, hiszen a házigazdák mellett csak hét-hét csapat kvalifikálhatja magát, de ez nem ment fel az alól, hogy három év alatt egyetlen korosztálynak (U17, U19) sem sikerült az Eb-döntőbe jutás, sőt, tavaly a fiatalabb generáció tagjainál még a selejtező elitkörbe (azaz a legjobb 28-ba) jutás is elmaradt.

Hasonlóképpen az U21-es válogatott sem tudott eredményes selejtezősorozatot teljesíteni. Az U21-es válogatottat vezető Róth Antal kettős feladattal irányította korosztályát. Egyrészt feladata volt a tehetséges fiatalok felkészítése a felnőtt válogatottságra, hiszen ez a korosztály az A-válogatott közvetlen „előszobáját" jelenti, másrészt cél volt a minél eredményesebb nemzetközi szereplés. Róth Antal és stábja az első feladatkörben jelentős, és a mindenkori szövetségi kapitány számára hasznos munkát végzett a korosztály mellett, ám a teljes időszakot tekintve sikertelenség jellemezte hároméves működését. Ami a tavalyi évet illeti, a csapatnak négy selejtező mérkőzést követően minimális esélye maradt az Eb-kvalifikációt jelentő helyek megszerzésére, miközben Albánia ellen, hazai pályán elfogadhatatlanul gyenge teljesítménnyel szenvedett fájó vereséget.

A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében az elvárások igen magasak a korosztályos válogatottakkal szemben, hiszen a közvélemény és a szakma is várja a terület eredményességét, ezért a Szövetség vezetése úgy döntött, hogy egy korosztályt kivéve az utánpótlásszakág teljes személyi állományát megújítja. Ebből következően az Elnökség eddigi munkájuk megköszönése mellett, felmentette Nyilasi Tibor sportigazgatót, Róth Antal U21-es vezetőedzőt, továbbá kezdeményezte Both József szakmai-képzési igazgató, valamint a férfi utánpótlás szakág összes szövetségi edzőjének felmentését.

Az U19-es korosztály ez év júliusában rendező jogán részt vesz a hazai rendezésű Eb-döntőben. Tekintettel a felkészülésre rendelkezésre álló idő rövidségére, az Elnökség az U19-es korosztályt több mint egy éve felkészítő edzőpáros esetében nem kezdeményez változást, a csapatot változatlanul Mészöly Géza és Pisont István vezeti az Eb-döntőben. A felmentett személyek mindegyike elhagyja az MLSZ-t, kivéve a hetvenszeres válogatott Nyilasi Tibort, akinek munkájára a továbbiakban más területen, a labdarúgás népszerűsítésében számít a szövetség.

Az MLSZ vezetése a változtatás ellenére elismeréssel mond köszönetet Nyilasi Tibornak, Róth Antalnak, Both Józsefnek és szakmai stábjának az elmúlt három esztendőben végzett elkötelezett, jobbító szándéktól vezérelt, odaadó munkájáért.

Az MLSZ a megüresedő tisztségekre várhatóan a következő, februári elnökségi ülésen, és az azt követő napokban jelöli ki az új szakembereket, akikkel szemben magas elvárásokat fogalmaz meg a magyar labdarúgás fejlődése érdekében.

 

 

2021.05.09 00:02:14

Magyar válogatott BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A lényeg azonban mindezek mellett, sőt előtt az, hogy újra országos üggyé vált a kerethirdetés. Visszakaptuk egyik kedvenc játékunkat, amelyet már örökre elveszettnek hittünk.

2021.05.07 16:17:57

Magyar válogatott P. K.

Megnéztük Marco Rossi bő keretét, ki mennyire van játékban – többen is kiemelkednek.

2021.05.07 16:40:42

Magyar válogatott THURY GÁBOR

A két vb-selejtező után a jugoszlávok elleni idegenbeli futballmeccset megkülönböztetett figyelem kísérte.

2021.05.07 12:15:36

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Bécsben olyan ihletett állapotban védett, hogy nemcsak országos népszerűségre tett szert…