Mi lesz a Storck-csapattal? Több mint 20 német szakember jövője válhat kérdésessé

Vágólapra másolva!
2017.10.16. 08:30
null
Ha Bernd Storck szedheti a sátorfáját, sokan követhetik stábjából (Fotó: Földi D. Attila, archív)
Kedden MLSZ elnökségi ülés! A Magyar Labdarúgó-szövetség elöljárói az egyebek napirendi pontban Bernd Storck jövőjéről is döntenek, a helyzet viszont korántsem olyan egyszerű, hogy a német szakember megy vagy marad... Bernd Storck szövetségi kapitány menesztése alapos átalakításokkal járna a szövetség szakmai stábjában is, hiszen a legtöbb fontos pozíciót német szakemberek töltik be. Összesen legalább húsz német MLSZ-alkalmazott jövőjét befolyásolhatja a sportigazgató és szövetségi kapitány jövője.

 

A döntéshozók helyzetét bonyolítja, hogy Bernd Storcknak 2018. június 30-ig van szerződése, tétmérkőzést legközelebb egy év múlva játszik a válogatott, a szövetségi kapitány egy személyben sportigazgató is.

Különös felállás ez a világ futballjában, így hát adódik a kérdés: ha Bernd Storck marad(hat) sportigazgató, de a válogatott szakmai munkáját másra bízzák, az a rendhagyó helyzet állna elő, hogy az új szövetségi kapitánynak éppen Bernd Storck lenne a felettese…

Hogy miként dönt a Csányi Sándor által vezetett MLSZ-elnökség, egyelőre nem tudni, azt ellenben igen, ha nem Bernd Storckkal képzelik el a jövőt, most kell váltani. Novemberben Luxemburg és Costa Rica ellen már az új szövetségi kapitány irányíthatna, ha éveket nem is, heteket, hónapot nyerhet a lépéssel a nemzeti együttes.

A német szakember gyakorta hangoztatta, fiatal csapatunk van, amelynek időre van szüksége, és ebben a felvetésben van a lényeg. Az Európa-bajnokságon huszonnyolc év volt a válogatott átlagéletkora, legutóbb, Feröer ellen pedig egyetlen fiatal futballista volt a kezdőben, az Olaszországban légióskodó Nagy Ádám.

Okkal kérdezheti bárki, hol vannak a fiatalok, kikről beszél a szövetségi kapitány, az elmúlt másfél évben egyetlen olyan tehetség sem bukkant fel, aki a selejtezősorozatban stabil, meghatározó tagja lett volna a válogatottnak.

Sokan mondják, Bernd Storck jobban jár(t volna), ha látva a gyenge eredményeket, elengedi a világbajnoki selejtezőt, és új csapat építésébe kezd, amelynek a következő, 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjére kellett volna összeállnia. Ezzel egyszer próbálkozott a kapitány, akkor a világ összes zónájának összes selejtezőjét figyelembe véve a legnagyobb meglepetést szolgáltatta a csapat azzal, hogy 1–0-s vereséget szenvedett Andorrában.

Csányi Sándor korábban kijelentette, hogy 2020 nyarán Európa-bajnoki résztvevőként a magyar válogatottnak is ott kell lennie a felújított Puskás Ferenc Stadionban, kifogást hallani sem akar. Ehhez azonban csapat kell, méghozzá sokkal ütőképesebb, mint amilyet az utóbbi időszakban láttunk.

De mi lesz Bernd Storckkal?

Ha az MLSZ meneszti a német szakembert, akkor dönti a dominókat is. Az 54 esztendős német tréner kinevezése óta körbevette magát a saját embereivel, információk szerint az MLSZ-ben húsz fölötti a német edzők, alkalmazottak száma. A jéghegy csúcsát segítője, Andreas Möller és az U21-es csapat edzője, Michael Boris jelenti, de a kapitány fia, Alexander Storck is a szövetség alkalmazásában áll, erőnléti edzőként dolgozik. Olyan tréner is akadt, aki munkába állt, ám néhány hét után vissza is tért Németországba.

A STORCK-CSAPAT LEGISMERTEBB TAGJAI

VICTOR MOORE
A fiatal erőnléti edző nemcsak a felnőttcsapat fizikai állapotáért felel, több korosztály munkáját is koordinálja. Bernd Storck nagy támasza, miután a szövetségi kapitány által előszeretettel alkalmazott teszteket rendre Victor Moore vezényli le. Felkészült szakember, aki olyan különleges eszközön dolgoztatja a labdarúgókat, mint például a Speed Court elnevezésű rendszer, amellyel a mozgási és szellemi gyorsaságot lehet ellenőrizni, fejleszteni.


MICHAEL BORIS

A 42 esztendős trénert 2016 augusztusában nevezték ki a magyar U19-es válogatott szövetségi edzőjének. Munkájával olyannyira elégedett volt Bernd Storck, hogy előrébb léphetett, és manapság már az U21-es korosztályt irányítja. Edzői karrierjét a Kickers Emden együttesénél kezdte 2004-ben, majd a Schalke U23-as labdarúgócsapatát vezette, ezt követően több alacsonyabb osztályú együttesnél dolgozott.


MARCUS JAHN

A 30 éves tréner február elsejével állt munkába Magyarországon, jelenleg az U19-es együttes felkészítéséért felel. A luckenwaldei születésű edző 2015-ben szerezte meg a pro licencét, pályafutása során az FSV Frankfurt, a Dynamo Dresden, a Regensburg, a Rot-Weiss Erfurt és az FSV Zwickau utánpótlásában tevékenykedett igazgatóként, utóbbi gárda U19-es együttesének vezetőedzője is volt.


JÖRG DANIEL
A magyar edzőképzés vezetője. A 65 éves szakember kapusként 1979-ben a Düsseldorf színeiben KEK-döntőben is szerepelt, s hosszú évekig a Német Labdarúgó-szövetség alkalmazásában állt, 1999 és 2004 között az U15-ös és az U17-es korosztály képzéséért felelt, emellett a német válogatott kapusedzői teendőit látta el. 2004 óta a német szövetség tehetségkutató és -gondozó programjának volt a vezetője, aktív szereplőként vett részt a német futball megújulásában. Az ő pozícióját aligha érintené Bernd Storck menesztése.

ANDREAS MÖLLER
A korábbi világ- és Európa-bajnok német labdarúgó 2015 októberében érkezett Magyarországra, hogy segítse a Norvégia elleni Eb-pótselejtezőre készülő válogatott munkáját. A sikerrel megvívott párharc után hosszabb távra kötelezte el magát az MLSZ-szel, Bernd Storcknak szüksége volt valakire, aki nap mint nap segíti a munkában. A két tréner jó barátságban van, kérdés, mi lenne Andreas Möllerrel, ha felettese távozna Magyarországról.

HOLGER GEHRKE
A válogatott kapusedzője játékos-pályafutása során nyolcvanhat Bundesliga-mérkőzésen lépett pályára a Blau-Weiss Berlin, a Schalke és a Duisburg színeiben. Edzőként a Köln kispadján rövid időre kipróbálhatta magát a német másodosztályban, az MLSZ alkalmazásában 2015 vége óta áll. A majd' két méter magas tréner az elküldött Andrusch József helyét vette át a stábban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik