BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2016.09.21 10:00

Marozsán Dzsenifer: A szívem mindig magyar lesz

A 24 esztendős Marozsán Dzsenifer, a német válogatott olimpiai bajnok csatára sérülés miatt nem lépett pályára a gyirmóti Eb-selejtezőn (0–1), de szívesen beszélt a Nemzeti Sportnak a magyar szálakról, a magyar futballról és a meccsre járásról.

Marozsán Dzsenifer (10-es mezben) kedden magyar válogatott mezben a csapattal – sajnos csak egy fotó erejéig (Fotó: Facebook/Dzsenifer Marozsan)

 

– Mindig is futballistának készült?
– Inkább úgy mondanám, hogy mindig is futballozni szerettem a legjobban. Kicsiként anyukám olykor vett nekem babákat is, de sohasem kötöttek le, mindig focizni akartam. A bátyám nagy tehetség volt, mindig rajta csüngtem, el lehet képzelni, mennyire örült neki... De sohasem terveztem, hogy profi vagy éppen olimpiai bajnok leszek, mindig azért játszottam, mert imádtam ezt a játékot. A többi pedig jött magától. Ez ma sincs másként.

– A német és az angol nyelv mellett magyarul is kiválóan beszél, pedig négyéves kora óta Németországban él.
– A családban mindig magyarul beszéltem, és persze a Bökönyben élő nagymamámmal is. Sajnos többnyire csak év végén, az ünnepek idején tudom meglátogatni a szeretteimet, ezért sajnáltam, hogy a keddi meccset nem Debrecenben rendezték, akkor ugyanis belefért volna a rokonlátogatás. Bár kevés időt tölthetek Magyarországon, mindig imádok hazajönni, sohasem tagadtam, hogy a szívem mindig magyar lesz. Persze tudom, hogy nem beszélem tökéletesen a nyelvet, időnként nem jut eszembe egy-egy szó, de büszke vagyok a gyökereimre.

– Ezt Németországban is elfogadták?
– Kénytelenek voltak. Gyerekkorom óta kint élek, ám sohasem feledem, hol születtem. A nyári Európa-bajnokság idején is magyar mezben járkáltam, de ezen senki sem akadt fenn Németországban, pontosan tudják, mit jelent számomra Magyarország.

– Sohasem mutatkozott esély arra, hogy a magyar válogatott színeiben szórja a gólokat?
– Ha itthon marad a családom, vélhetően akkor is futballista vált volna belőlem, de talán nem lenne ennyi sikerélményem. Németországban viszont arról sem tudtam, hogy Magyarországon egyáltalán létezik női válogatott. Így aztán reális esély a magyar címeres mezre nem mutatkozott.

– Ön szerint hogyan lehetne jobbá tenni a magyar női labdarúgást?
– Nem élek Magyarországon, ezért nem szeretnék okoskodni, csak arról beszélhetek, amit látok. Mondjuk arról, hogy a meccset kedd délután négykor rendezték. Ez egyáltalán nem kedvez a nézőknek, Németországban mindig figyelnek az időpontra. Hatezren szinte mindig vannak a meccseinken, de futballoztunk már huszonkétezer néző előtt is. A lényeg, hogy a televízióban és úgy általában a médiában folyamatosan népszerűsíteni kell a sportágat, reklámozni, hogy minél szélesebb rétegekhez eljusson.

– Szurkolóként jár mérkőzésekre?
– Furcsa, de meccsre járni sohasem szerettem. Játékosként imádok a stadionban lenni, nézőként kevésbé. Nagy a tömeg, az esti találkozókról pedig későn érek haza. Otthon, a kanapén kényelmesen feküdve sokkal jobb meccset nézni.

MIT ÖRÖKÖLT ÉDESAPJÁTÓL, A NÉGYSZERES MAGYAR VÁLOGATOTT MAROZSÁN JÁNOSTÓL A CIPŐJÉRE MAGYAR ZÁSZLÓT HÍMZŐ, A RIÓI OLIMPIA DÖNTŐJÉBEN (A MAGYAR ZÁSZLÓTÓL MEGFOSZTVA) GÓLT SZERZŐ CSATÁR? TÖBBEK KÖZÖTT ERRE IS VÁLASZT KAP A SZERDAI NEMZETI SPORTBAN MEGJELENT INTERJÚBAN!

2021.09.25 09:04:36

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Az 1952-es első, moszkvai meccs 1:1-re végződött, az utolsó 2–2 lett, szintén a birodalom fővárosában.

2021.09.24 23:53:04

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Az nem lehet, hogy legyőznek minket.

2021.09.24 10:14:20

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

Tóth Potya Istvánnal az volt a gond, hogy „dribler”, azaz a Nemzeti Sport szerint ügyeskedő.

2021.09.22 23:05:45

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Már a látszatra sem ügyelnek, vérlázító cinizmussal sújtanak bennünket.

2021.09.22 23:09:45

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Leginkább szurkolók ők, kellő fanatizmussal, óriási lelkesedéssel, némileg azért fejleszthető énektudással, és kifejezetten előnyös lesz mindenkinek, amikor azt a néhány tucatnyi problémásabb egyént végre kihajítják maguk közül. Ötven ember miatt kitiltani ötvenezret, legalábbis szemétség.