Lóránt 100: megemlékezést tartottak a legendás középhátvéd szülőházánál

Vágólapra másolva!
2023.02.06. 17:45
null
Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke (Fotó: Vas Népe, Unger Tamás)
Lóránt Gyula születésének 100. évfordulóján koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak hétfőn Kőszegen, az Aranycsapat legendás középhátvédjének szülőházánál.

 

Az eseményen részt vett többek között Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Básthy Béla (Fidesz-KDNP) polgármester, Jakab János, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia felügyelő bizottságának elnöke, aki Orbán Viktor miniszterelnök koszorúját helyezte el a legendás futballista szülőházánál. Az Aranycsapat Testület tagjai közül Bozsik Péter és ifjabb Buzánszky Jenő is ott volt a koszorúzáson, a Magyar Labdarúgó Szövetséget Sipos Jenő szóvivő, a Kőszegi Lóránt Gyula Futball Clubot pedig Neudl Gábor elnök képviselte.

Lomnici Zoltán beszédében kiemelte, a Lóránttal felálló Aranycsapat olyan játékerőt képviselt annak idején, mint most a világbajnok argentin vagy a francia válogatott, olyan játékosok alkották, mint Lionel Messi vagy Kylian Mbappé, és Fabio Cappelóhoz mérhető nagyságú edzőket nevelt ki. Hozzátette, a Rákosi-rendszerben, amikor el akarták nyomni a nemzeti öntudatot, a Népstadionban a Himnusz közös éneklése egy-egy válogatott meccs előtt erőt adott a magyaroknak.

Szöllősi György beszédében Lóránt Gyula legfontosabb eredményei mellett felelevenítette, hogy Kocsis Sándor mellett ő az Aranycsapat másik tagja, aki idegen földön hunyt el és ott is temették el, de mindketten hazatértek azóta: a csatár a Szent István-bazilikában nyugszik, a védő hamvai pedig 2011-ben kerültek vissza szülővárosába.

Sokan voltak kíváncsiak a megemlékezésre Kőszegen (Fotó: Vas Népe, Unger Tamás)
Sokan voltak kíváncsiak a megemlékezésre Kőszegen (Fotó: Vas Népe, Unger Tamás)

 

Megjegyezte, hogy Lóránt Gyula a német élvonal, a Bundesliga korai éveinek egyik legnagyobb és legnépszerűbb edzői közé tartozott, Magyarországon azonban erről nem sokat lehetett tudni, hiszen a rendszer ellenségének számított, így visszatérése még akkor sem jöhetett szóba, amikor Puskás Ferenc 1981-ben hazatért. Lóránt 1981. május 31-én a PAOK Szaloniki vezetőedzőjeként hunyt el mérkőzés közben, hat nappal a Puskással fémjelzett emlékezetes öregfiúk mérkőzés előtt, amelyen a körülmények miatt amúgy sem léphetett volna pályára. Hozzátette, a lengyelek edzőlegendája, Kazimierz Gorski – aki akkor az ellenfél Olimpiakosz trénere volt – azt mondta: „katonaként a csatatéren halt meg”.

A hétfői eseményen elhangzott, hogy a Lóránt Gyula-emlékév során az Aranycsapat Testület többek között utánpótlástornát, németországi megemlékezést és konferenciát is szervez.

Lóránt Gyula 80 évvel ezelőtt, 1943-ban lett a partiumi Nagyváradi AC labdarúgója, amellyel később magyar bajnokságot is nyert. Hetven éve volt az Európa Kupa-döntő, ahol Rómában a magyar válogatott Lóránttal a soraiban 3:0-ra verte az olaszokat, és szintén 1953-ban, november 25-én rendezték az „évszázad mérkőzését”: az Anglia elleni 6:3-as győzelem során az Aranycsapat játékosaként Lóránt Gyula szintén a kezdőcsapat tagja volt.

A kiemelkedő tehetségű játékos 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben pedig világbajnoki ezüstérmes lett a nemzeti együttessel. Lóránt Gyula edzőként is jelentős eredményeket ért el, több német csapat, köztük a Bayern München trénere is volt, később Görögországban a PAOK Szaloniki csapatával bajnokságot nyert.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik