THURY GÁBOR
2023.09.17 22:59 Frissítve: 2023.09.17 23:12

Karrierépítés – Thury Gábor publicisztikája

 

Szaúd-Arábiában is lezárult a labdarúgók átigazolási időszaka, a Saudi Pro League egyik élcsapata, az Al-Ittifak megszerezte a 33 éves Jordan Hendersont a Liverpooltól, a jamaicai válogatott szélsőt, Demarai Grayt (27) az Evertontól, a PSG-től a 90-szeres holland válogatott középpályás Georginio Wijnaldum (32) jött, a Lyontól a francia csatár Moussa Dembélé (27). A klub – amelynek Steven Gerrard a szakvezetője – meg akarta kaparintani a magyar válogatott 26 éves, 44-szeres válogatott csatárát, a Freiburg együttesével a 2023–2024-es kiírásban az Európa-liga csoportkörébe jutó Sallai Rolandot is. Állítólag a Bundesligában megkereshető pénzének ötszöröséért. A csehek elleni 1–1-et követően lapunk rákérdezett a hír valóságtartalmára, a futballista a következőt válaszolta: „Igen, igaz a hír. De nem szeretnék belemenni. Szeretnék a Freiburgra és a válogatottra koncentrálni.”

Csupán tájékoztatásul: a támadó iránt az olasz Serie A-ból a Fiorentina és a Lazio is érdeklődött.

Nem könnyű ellenállni az arab csábításnak. Bizony, nem az ezeregy éjszaka meséiről van szó, hanem a valóságról, rengeteg pénzről. Az első fecske, Cristiano Ronaldo (Al-Naszr) 2023. januári érkezése óta felgyorsultak az események, mára úgy alakult a helyzet, hogy a világ tíz legjobban kereső labdarúgójából nyolc a Saudi Pro League-ben lép pályára. Ronaldo (200 millió eurót keres évente), Karim Benzema (Al-Ittihad, 200 millió), Neymar (Al-Hilal, 180 millió), N’golo Kanté (Al-Ittihad, 108 millió), Sadio Mané (Al-Naszr, 40 millió), Henderson (36 millió), Rijad Mahrez (Al-Ahli, 30 millió), Kalidou Koulibaly (Al-Hilal, 30 millió). Rajtuk kívül a teljesség igénye nélkül néhány Szaúd-Arábiába igazoló név: Alekszandar Mitrovics, Szergej Milinkovics-Szavics (mindkettő szerb, Al-Hilal), Fabinho (brazil, Al-Ittihad), Marcelo Brozovic (horvát, Al-Naszr), Roberto Firmino (brazil, Al-Ahli). A felsoroltak valamennyien idősebbek Sallainál.

Emlékezzünk: Dzsudzsák Balázs a karrierépítés címén igazolt a dagesztáni Anzsi Mahacskalához. Igaz, előző klubja, a holland PSV – amellyel holland bajnok (2008) és Szuperkupagyőztes (2008) lett, továbbá három idény alatt 114 mérkőzésen 44 gólt szerzett – úgymond visszautasíthatatlan ajánlatot kapott: az oroszok 14 millió eurót fizettek a magyar futball akkori legnagyobb ígéretéért. Huszonnégy esztendősen, 2011-ben az Oroszországba igazolása itthon nagy visszhangot váltott ki, a nagyközönség egy része szakmailag visszalépésnek tekintette, mondván, tudásának kibontakozását elősegítő, fejlődését inspiráló bajnokságot kellett volna választania. Más kérdés, tegye a szívére a kezét, aki a cirka évi egymilliárd forintos (!) fizetést képes lett volna visszautasítani. A döntés szakmaiságát a menedzsment azzal próbálta erősíteni, hogy a világbajnok Roberto Carlos is az Anzsit választotta 2011-ben – 38 évesen. Nem mellékesen brazil honfitársa, Willian a Sahtartól érkezett 2013-ban jó korban, 25 évesen, de 11 meccs után a Chelsea-hez távozott. Samuel Eto’ót 2011-ben vásárolta meg Szulejman Kerimov, a kameruni válogatott csatár 30 évesen. 2011-től két idényt húzott le, évadonként 20.5 millió euróért, ezzel akkor ő lett a világ legjobban fizetett futballistája. Az ugyancsak 2011-ben érkező orosz Jurij Zsirkov 28 éves volt. A francia válogatott középpályás, Lassana Diarra a Real Madridban eltöltött idényeket követően 2012-ben költözött Oroszországba 27 esztendősen. A legfiatalabbként, 22 évesen az orosz válogatott Alekszandr Kokorin került az Anzsihoz 2013-ban – más kérdés, hogy egyetlen találkozón sem lépett pályára. Ebben az évben aztán ki is fújt a dagesztáni lufi.
Nem zárható ki, a DVSC-től még 21. születésnapja előtt a PSV-be igazoló Dzsudzsák Balázs karrierje az Anzsinál bicsaklott meg. A 2011–2012-es évad után 19 millió euróért a Dinamo Moszkva következett – állítólag a Liverpool és az Inter is képben volt –, három idényt követően (2012–2015) a török Bursa (2015–2016), majd a jelenlegi trendet megelőzve az Arab Emírségek (Al-Vahda: 2016–2018; Al-Ittihad Kalba: 2018–2020; Al-Ain: 2020). A Wikipedia szerint az oroszországi négy idény alatt 97 meccsen 13 gólt szerzett, az arab világban 83 találkozón 23 gól a mérleg.

A fentebb felsorolt labdarúgók közül négyen (Gray, Dembélé, Willian és Diarra) állnak korban viszonylag közel Sallaihoz, a többiek idősebbek – nem egy közülük jóval, csupán Kokorin fiatalabb.

Fogalmazzunk úgy, Sallai Roland – akinek az FC Barcelona korábbi sztárja, Andrés Iniesta volt a kedvenc futballistája – karrierépítés szempontjából nem tartotta megfelelő lépcsőfoknak a szaúdi ligát. Képes volt ellenállni a pénznek. Ezt leírni egyszerűbb, mint megcselekedni.

Sallainak Dzsudzsáknál két évvel idősebben lett volna lehetősége olyan klubhoz szerződni, amelynél nemhogy kolbászból van a kerítés, hanem aranyból… A Puskás Akadémiánál nevelkedő csatár és menedzsmentje azonban rögösebb utat választott az érvényesüléshez: noha a Palermo játékosaként pályára lépett a Serie A-ban, nem tudott gyökeret ereszteni. A laikusok akár visszalépésként is felfoghatták a ciprusi APOEL-hez szerződést négy évre, csakhogy a támadó megmutathatta magát a Bajnokok Ligája csoportkörében. Az itteni teljesítményének plusz a ciprusi bajnoki címnek köszönhetően felfigyelt rá a Freiburg, s meg is vette.

A sportoló édesapja, a korábban a magyar élvonalban futballozó Sallai Tibor (az 55-szörös válogatott Sallai Sándor testvére) egy 2023. januári interjúban elmondta, fia menedzserirodát váltott – a német céggel lejárt a szerződése –, egy olasz cég képviseli az érdekeit (talán ennek is tulajdonítható az itáliai klubok képbe kerülése). A váltásban az is szerepet játszhatott, a támadó legszívesebben Olaszországban játszana. Az idősebb Sallai hozzátette, fia kikéri a véleményét, de egyedül dönt a karrierjéről.

Felvetődik a kérdés, mit is jelent a karrier? Kinek mi, persze. Jómagam a karrier alatt elsősorban szakmai előmenetelt értek, Sallai esetében azt, hogy kerüljön minél jobb bajnokságba, erősebb együtteshez. Nem lehet azt mondani, hogy a szaúdi liga színvonala nem emelkedett az odaigazoló sztárok sokaságával, de az sem mindegy, mik a labdarúgó egyéni céljai. Lehet erre azt mondani, az ottani Pro League felvirágoztatása, de ne legyünk naivak: még ha remek futballisták is, javarészt túl vannak pályafutásuk zenitjén. Elsősorban a pénz motiválhatta őket, ahhoz fogalmaztak ideológiát. Ha az ott kapott összeget jól befektetik, még az ükunokáiknak sem kell egy percet sem dolgozniuk…

De maradjunk Sallainál: meggyőződésem, a családi háttér is segít abban, hogy jó döntés(eke)t hozzon – mint ahogyan Szoboszlai Dominik, Szalai Attila esetében is ez a helyzet, de talán Csoboth Kevin, a Dárdai fiúk is ide sorolhatók, ifjabb Lisztes Krisztián pedig még az út elején tart. A szülők, visszatekintve felnőttpályafutásukra, tisztában vannak a buktatókkal, hogy meddig építhető a karrier, mikor kell meghozni a döntést, hogy jó pénzért lehúzzon még néhány idényt, majd befejezze az aktív játékot. Némi túlzással az is megjegyezhető, a szülői ház a legjobb akadémia…

S nem mellékesen még valami: 26 évesen az embert még a becsvágy hajtsa, ne pedig a pénzvágy.

Főleg úgy, hogy aki elmegy profinak, eleve nem gombokért rúgja a labdát… Nem vagyok menedzser, nem tudom megmondani, mennyi van még Sallai Rolandban. Egyet tudok, ebben a korban még fejlődhet, például azt is célul tűzheti ki, hogy válogatottsági rekorder lesz. Nyilvánvaló, mielőtt menedzsmentet váltott, döntött, nem akar karrierje végéig a Freiburgban futballozni. Ez persze nem zárja ki, hogy akkor már Szaúd-Arábiában játsszon.

De csak akkor.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.12.09 00:03:35

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Elődeink elképesztő érzelmi és gondolati gazdagsággal, a szavakkal is művészien bánva, de azokkal öncélúan – a valós tartalom hiánya elfedésének szándékával – sohasem bűvészkedve írtak. Tudtak emelkedettek lenni, de bizony földbe döngölni is. Manapság elképzelhetetlen éllel, iróniával metsző kritikákat fogalmaztak meg. Olykor eltűnődöm azon, hogyan merészelték? Ilyen hatalmasak, erősek, bátrak voltak? Aztán arra jutok, nem, hanem ilyen hitelesek.

2023.12.07 22:22:08

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Gulácsi ebbe az interjúba beletette a szívét-lelkét.

2023.12.05 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Úgy gondolkodtam, egykori tulajdonos-főszerkesztőnk, Vadas Gyula is fontosnak tartotta volna a helyemben, hogy ott legyen a Tuttosport díjátadó ünnepségén.

2023.12.02 23:31:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Most nem kellett 67 évet várni, hogy újra játszhassunk a németekkel.

2023.11.28 16:53:54

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A szerző tétele, hogy míg a magyarok nem voltak restek tanulni mástól (a Lánchidat megvalósító Széchenyi István dicsérete az első fejezet), addig az angolok nagyságukra büszkén, „fényes elszigeteltségben” ültek a fenekükön, a felsőbb osztályok által amúgy sokáig lenézett futballjátékot illetően is. Jólesik e reánk nézvést hízelgő gondolat.