Juhász helye bizonytalan, Szalait bírálják - ki játszik és mennyit?

Vágólapra másolva!
2012.09.04. 09:46
null
Juhász Rolandnak (4) az Anderlechtben már nem biztos a helye, de a válogatottban számít rá Egervári Sándor <br />(Fotó: Action Images, archív)
Magabiztos Koman, felszabadult Dzsudzsák, elégedetlen Szalai és Bogdán, meglepően bizonytalan Juhász – ezeket a tapasztalatokat szűrhettük le hétfőn Telkiben a válogatott játékosokkal beszélgetve a vb-selejtezők előtt, amikor a klubcsapatuk jött szóba. A labdarúgók válogatottbeli produkcióját nagyban meghatározhatja a klubjukban betöltött szerepük, az ott mutatott teljesítményük. Az Andorra elleni pénteki és a hollandok elleni jövő keddi vb-kvalifikációs meccs előtt azt vizsgáljuk meg, kinek hogyan sikerült a szezonkezdet és ez miként hathat ki az egyes futballisták játékára a nemzeti együttesben.

 

BOGDÁN ÉS KIRÁLY JÁTSZIK, MEGYERI NEM – KAPUSOK

Egervári Sándor szövetségi kapitány jelenlegi keretében három kapus található. Közülük a 36 éves Király Gábor képviseli a rutint, ő az a játékos, akire mindig lehet számítani, ha szükség van rá. A klubjában folyamatosan játékban van, a jelenlegi szezonban az 1860 München mind a négy bajnokiját végigjátszotta, így az ő esetében biztosan nem kell meccshiánytól tartani.

SZAVAZÁS

Pénteken, majd jövő kedden – Andorra, illetve Hollandia ellen – megvívja első két vb-selejtezőjét Egervári Sándor válogatottja: ön szerint meddig jut el az együttes?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Szerencsére ugyanez a helyzet a jelenleg a válogatottban első számú kapusnak nevezhető Bogdán Ádámmal is, aki a Championship első négy fordulójában végigvédte a Bolton találkozóit – más kérdés, hogy a feljutásra pályázó csapat eddigi szereplésével nem lehet elégedett, hiszen csak négy pontot szereztek.

„A klubomban nem kezdtük jól a szezont, de most lesz tíz nap a csapatnál a hibák kijavítására, remélem, amikor visszatérek, elkezdjük nyerni a meccseket” – mondta ezzel kapcsolatban Bogdán.

Harmadik számú kapusunk, az Olympiakoszban futballozó Megyeri Balázs múlt héten beszélt a Nemzeti Sportnak arról, mennyire váratlanul érte, hogy az új edzőnél, Leonardo Jardimnál elveszítette a biztos helyét a gárdában. Megyeri most még inkább azzal a céllal szerepel a keretben, hogy szokja a válogatott légkörét. Aligha szán neki meghatározó szerepet a kapitány, de ezzel együtt is szomorú, hogy csapata eddigi két bajnokiján nem védhetett, és tekintve, hogy mindkétszer nyertek, s a rivális Roy Carroll csak egy gólt kapott, a helyzet rövid távon nem valószínű, hogy változik.

JUHÁSZNAK NINCS BIZTOS HELYE, AHOGY LACZKÓNAK SEM, VARGA PEDIG NEM JOBBHÁTVÉD A LOKIBAN – VÉDELEM

A Haladásban a több poszton bevethető Halmosi Péternek, a Győri ETO-ban Lipták Zoltánnak, a Debrecenben Mészáros Norbertnek és a Sionban Vanczák Vilmosnak biztos helye van – más kérdés, hogy közülük talán csupán Korcsmár Zsolt (Brann Bergen) tekinthető kulcsembernek a válogatottban.

Biztos helye van a DVSC-Tevában Varga Józsefnek is, csak éppen nem azon a poszton, amelyiken majd Egervári Sándor feltehetően számol vele. A Debrecenben védekező középpályásként, a nemzeti csapatban azonban inkább jobbhátvédként játszó labdarúgó korábban elmondta, természetesen minden poszton áll a kapitány rendelkezésére, de a pálya centrumában, a középpályán érzi igazán otthon magát. Korábban menedzsere, Filipovics Vladan is úgy vélte, védekező középpályásként nagyobb segítségére lehetne legjobbjainknak. Egervári Sándor szerint azonban mindkét posztot képes válogatott szinten megoldani, és az utóbbi szempontjából nem jelent problémát, ha a klubjában hétről hétre nem védőként futballozik.

„Varga két poszton is képes válogatott szintű teljesítményre, mindig a pillanatnyi szakmai szempontok döntik majd el, hogy hol szerepel. Nem probléma, ha a klubjában nem ugyanazon a poszton szerepel, mint a válogatottban" – nyilatkozta hétfőn Telkiben Egervári a Nemzeti Sport Online kérdésére Vargával kapcsolatban, aki vírusos betegség miatt kihagyhatja a pénteki, Andorra elleni vb-selejtezőt.

A védelem alapemberének számít még Juhász Roland is, aki a nyári sérülése után látszólag elveszítette korábban kirobbanthatatlannak tűnő helyét klubcsapata, az Anderlecht hátsó alakzatában a holland Bram Nuytinck átigazolásával.

„Az én helyemre rekordigazolás érkezett egy holland védő személyében, ezért nem látom világosan a jövőmet a csapatban. Nehéz a helyzetem, de megpróbálok megbirkózni ezzel, mert a válogatottban is szeretnék játszani, és ehhez szükség van arra, hogy a klubomban is szerepet kapjak. Úgy érzem, kellett nekem, hogy ismét meg kelljen küzdenem a helyemért. Huszonkilenc éves profi játékos vagyok, és miként az elmúlt hét évben, most is mindent megteszek azért, hogy helyem legyen a csapatban" – nyilatkozta Juhász, aki az Anderlecht eddigi hat bajnokijából csak egyszer lépett pályára.

A legutóbbi három válogatott meccsből kettőt végigjátszó balhátvédnek (bár neki sem ez az eredeti posztja), Laczkó Zsoltnak a Sampdoriában két forduló alatt még egyetlen perc sem jutott a Serie A-ban. Az olasz sajtóban már az is megjelent, hogy hosszú távon nem számol vele Ciro Ferrara vezetőedző.

ELEK MEGVISELT, DZSUDZSÁK FELSZABADULT, KOMANNAL MINDEN RENDBEN – KÖZÉPPÁLYA

A középpályások tekintetében az összkép mindenképp pozitív, még akkor is, ha vannak kérdőjelek.

Ilyen kérdőjel lehet például Gera Zoltán szerepe a West Bromwichban, hiszen a Liverpool ellen kezdett, bombagólt szerzett, az azt követő két bajnokit viszont a kispadról kellett végignéznie, és ennek nem tudja az okát. Mindenesetre nem bánja, hogy tavaly visszament a korábbi klubjához.

„Nagyon örültem az első mérkőzésnek. Hosszú idő után játszhattam ismét, gólt is rúgtam. Azt nem tudom megmondani, hogy az elmúlt meccsen miért nem léphettem pályára, de jó erőben vagyok és teljesen egészségesen várom a folytatást. Úgy érzem, jó döntést hoztam, hogy visszatértem a West Bromba" – mondta a válogatott hétfői sajtótájékoztatóján Gera Zoltán.

A kérdőjelek közé sorolható Elek Ákos is, aki Diósgyőrben ugyan már rendszeresen játéklehetőséget kap, de nagyon megviselte a tavaszi törökországi mellőzés és a nyári bizonytalanság, hiszen sokáig nem tudta, hol folytathatja a pályafutását, ezért saját bevallása szerint sincs kirobbanó formában.

„Nagyon megviselt az elmúlt időszak. Kiszolgáltatottnak éreztem magam a nyáron, és idővel már el is ment a kedvem attól, hogy külföldre szerződjek. A Diósgyőr ajánlatát ezért rögtön elfogadtam, ám még nem vagyok megfelelő állapotban" – értékelte a helyzetét a középpályás.

Ellenben Koman Vladimirnek láthatóan bejöttek az elmúlt fél év váltásai. Télen a Sampdoriától szerződött a francia Monacóhoz, amelynél végigjátszotta a tavaszt, majd az orosz FK Krasznodarhoz került a nyáron, ahol ugyancsak biztos kezdőnek számít – az eddigi hét bajnokin mindig ott volt a kezdőcsapatban.

„Még ismerkedem az orosz bajnoksággal, de egyelőre minden rendben van. Az összes meccsen kezdőként kaptam szerepet, komoly céljai vannak a csapatnak, úgy érzem, jó helyen vagyok. Folyamatosan játékban lehetek, ami jót tesz az önbizalmamnak" – fogalmazott Koman.

Hozzá hasonlóan Dzsudzsák Balázs is egyre jobban érzi magát. Alakulata ugyan továbbra is szenved, utolsó helyen áll a Premjer-ligában, de a magyar szélső a két gólja és két gólpassza után úgy érzi, a Dinamóban is képes vezéregyéniséggé válni.

„Felszabadultabb lettem, miután egy év után sikerült bajnokin gólt szereznem, és a Lokomotiv ellen bizonyítottam, hogy tudok vezéregyéniség lenni. Bízom benne, hogy ennek a válogatott tekintetében is meglesz az eredménye, és jó játékkal sikerül hozzájárulnom a csapat teljesítményéhez" – mondta az elmúlt hetekről Dzsudzsák.

Ami a többieket illeti: Pintér Ádám a legutóbbi két bajnokin már kezdett a Zaragozában (az első fordulóban nem játszott), Hajnal Tamás a Stuttgart eddigi mindkét meccsén kezdő volt a Bundesligában, míg az itthon játszók közül Gyurcsó Ádám a Videotonban, Koltai Tamás a Győrben, Szakály Péter Debrecenben számít fontos láncszemnek.

SZALAIK JÁTÉKÁN SOKAT LENDÍTHET EGY GÓL – CSATÁRSOR

Németh Krisztián láthatóan megtalálta a helyét a Rodában (a hétvégén már gólt is szerzett), ahogy Priskin Tamás is az Alanyijában, amelynél tavasszal már szerepet játszott a feljutásban, az orosz élvonalban pedig hét meccsen három találatnál tart.

„Úgy érzem, sikerült beilleszkednem, amiben sokat segít, hogy az előző szezonban is már a csapatban szerepelhettem. Azért dolgozom mindennap, hogy válogatott lehessek, örülök, hogy ez sikerült" – nyilatkozta Priskin Tamás, aki a februári, bolgárok elleni meccs után játszhat ismét a nemzeti együttesben.

Szabics Imre az osztrák bajnokság hét fordulójából ötször futballozott a Sturm Grazban, egy gólt szerzett, de bokasérülése miatt nem biztos, hogy pályára lép pénteken Andorrában.

Hogy a fentiekre milyen szerep hárul majd, azt nehéz megjósolni, az viszont szinte biztos, hogy a szakvezetés és a szurkolók elsősorban Szalai Ádámtól várják a gólokat a vb-selejtezőkön. Attól a Szalaitól, akivel kapcsolatban éppen hétfőn nyilatkozta azt a Bildnek Thomas Tuchel, a Mainz vezetőedzője, hogy nem megy neki a játék.

A csatár elmondta, nem olvasta trénere nyilatkozatát, és nem érzi magán a visszaesést: „Az, hogy az első két mérkőzés nem sikerült, még nem azt jelenti, hogy nem vagyok formában."

AZ ÖSSZKÉP VEGYES

A védelemben eddig meghatározónak számító játékosok közül nem mindenki van játékban, míg a középpályások fokozatosan egyre fontosabb szerepet töltenek be klubjaikban, de gyakori formaingadozást fedezhetünk fel náluk.

A támadósorban az első válogatott góljára pályázó Németh Krisztián, a nemzeti csapatba hosszabb kihagyás után visszatérő Priskin Tamás és az első két bajnokin gólképtelen Szalai Ádám is fontos szereplővé léphet elő, de ehhez gólra, gólokra lenne szükségük – a hollandok elleni meccs előtt mindegyikük önbizalmán sokat javíthatna egy Andorra elleni találat.

Ha mérleget készítünk, akkor azt is ki kell emelni, hogy a korábban stabil kerettagnak számító játékosok közül Rudolf Gergelynek, Lázár Pálnak és Vadócz Krisztiánnak sincs klubja, ami azért szűkíti Egervári Sándor lehetőségeit.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETTAGOK SZEREPLÉSE KLUBJAIKBAN
Kapusok:
Bogdán Ádám (Bolton Wanderers) 4 meccs/360 perc
Király Gábor (1860 München) 4/360
Megyeri Balázs (Olympiakosz) 0/0
Védők:
Halmosi Péter (Szombathelyi Haladás) 6/540
Juhász Roland (Anderlecht) 1/90
Korcsmár Zsolt (Brann Bergen) 19/1710
Laczkó Zsolt (Sampdoria) 0/0
Lipták Zoltán (Győri ETO) 6/540
Mészáros Norbert (DVSC-Teva) 4/360
Varga József (DVSC-Teva) 3/270
Vanczák Vilmos (Sion) 8/720
Középpályások:
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva) 6/515
Elek Ákos (DVTK) 6/349
Gera Zoltán (WBA) 1/67
Gyurcsó Ádám (Videoton) 5/329
Hajnal Tamás (VfB Stuttgart) 2/90
Koltai Tamás (Győri ETO) 5/384
Koman Vladimir (FK Krasznodar) 7/470
Pintér Ádám (Real Zaragoza) 2/157
Szakály Péter (DVSC-Teva) 5/405
Támadók:
Németh Krisztián (Roda JC) 4/346
Priskin Tamás (Alanyija Vlagyikavkaz) 7/584
Szalai Ádám (Mainz) 2/175
Szabics Imre (Sturm Graz) 5/407

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik