DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2021.10.13 23:13 Frissítve: 2021.10.14 19:29

Hamu és gyémánt – Deák Zsigmond jegyzete

 

Nem klasszikustól, hanem magamtól idéznék: „Megígérem, váratlan bravúr esetén az első leszek, aki hamut szór a fejére” – írtam ugyanezeken a hasábokon labdarúgó-válogatottunk keddi, londoni vb-selejtezője előtt. Ez tehát itt a hamu a fejemen, mert jelen helyzetünkben az 1–1 valóban váratlan bravúrnak számít. De tegye mindenki a szívére a kezét, hányan mondták volna meg (előre, nem utólag okoskodva!), hogy Lang leveszi pályáról Kane-t, Nagy Zsolt Sterlinget, Nego Shaw-t, akivel még egy tizenegyest is összehozat? A többiek nevét is sorolhatnám, s melléjük téve a hiányzókét, kijelenthetjük: tartalékos magyar csapat tréfálta meg a Wembleyben a nagyjából kompletten kiálló, regnáló Eb-ezüstérmest, vb-elődöntőst. Az viszont nem tréfa, hanem komoly: a világ- és Európa-bajnoki selejtezőket együttesen nézve sorozatban 21 győzelem, illetve kilenc év után kényszerítette valaki döntetlenre otthon Angliát. S az sem kis fegyvertény, hogy Marco Rossi irányításával a legutóbbi, 2018-as vb elődöntősei közül hárommal játszottunk, s mindegyiktől szereztünk pontot.

 
Micsoda mérkőzés volt: bravúrdöntetlen Angliában!
21 meccses angol győzelmi sorozatot szakítottunk meg!
Ez az angol csapat talán nem volt a csúcson – Rossi
Magyarország nagyon jól játszott – Southgate

A sors furcsa fintora, hogy közben kiderült, ezzel a gyémántnál is értékesebb eredménnyel sem megyünk semmire, már ami a továbbjutást illeti, mivel előtte összehasonlíthatatlanul gyengébb teljesítménnyel oda-vissza kikaptunk az angolokhoz nehezen mérhető albánoktól. A rejtély megfejtését már maguk a futballisták is pedzegették, én valahogy úgy fogalmaznám meg, hogy nem az ellenféltől tartanak a mieink, hanem a téttől. Az Albánia feletti esetleges győzelmekkel reális közelségbe került volna a pótselejtező, erre a mieinknek összeakadt a lábuk, nem mertek kezdeményezni. Most viszont, hogy elment a vb-vonat, már bátran, félelem nélkül (így mondta Gulácsi Péter csapatkapitány) álltak helyt az angol sztárokkal szemben. Hasonló lehetett a motiváció az Eb-n a franciák és a németek elleni bravúrdöntetlen esetén is, hiszen ott sem volt reális elvárás a továbbjutás.

Szóval le a kalappal a fiúk előtt, akikről kiderült, lelki puttony nélkül a legjobbakat is képesek megszorítani, s ezt a bizonyos terhet főképp a szövetségi kapitány veszi le a vállukról. Marco Rossi beleáll minden vélt vagy valós konfliktusba, védve a csapatot, a kohéziót, s hároméves ténykedését nézve nincs más, aki ezt jobban csinálná nála. Posztját ráadásul megtiszteltetésnek veszi, nem edzői pályafutása ikszedik állomásának. Azt mondom, a két további vb-selejtező eredményétől függetlenül továbbra is itt a helye a kispadunkon, hiszen már „csak” azt kell megoldania, hogy nagy tétnél is menjen a foci, de legalább jöjjön a siker, mint például az Eb-pótselejtezőn Bulgária és Izland ellen. Azok sem voltak gyengébbek, mint Albánia…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!  

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.

2021.10.15 22:40:42

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Ha a mostanában oly kényes angolok legfőbb ütőkártyája egy minitranszparens az áthúzott térdeléssel, és ennek eltávolítására ők képesek szakmailag, de erkölcsileg is megkérdőjelezhető döntéseket hozni, azt nem biztos, hogy a magyar szurkolótábor nyakába kellene varrni.

2021.10.14 23:42:33

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

Az MLS-ben elért 16 gólja bravúros teljesítmény, köszönhetően az elővételezési képességének – videós elemzés.