nemzetisport.hu 2016.06.22 11:11 Frissítve: 2016.06.22 11:14

Eb 2016: recept a mieink ellen – Portugália „kémet” talált

Filipe Oliveira nagyon örül a magyar válogatott jó Eb-szereplésének, de természetesen azt szeretné a legjobban, ha a szerda esti ellenfél, vagyis hazája nemzeti csapata a lehető legtovább jutna a franciaországi tornán – többek között ez derült ki abból a terjedelmes interjúból, amelyet a Maisfutebol abban a reményben készített, hogy a Videoton portugál labdarúgója elmondja: hogyan győzhetők le a mieink.

 

Filipe Oliveira, akit a honlap „a Maisfutebol kémjeként” szólaltatott meg, az infrastrukturális fejlesztéseket, a magyar futballban bekövetkezett változásokat is megemlítette, amikor válogatottunk jó szereplésének titkairól faggatták.

Ami konkrétan a csapatunkat illeti, az egységességet, Dárdai Pál és Bernd Storck selejtezők során hozott jó döntéseit, egészséges szemléletét emelte ki a portugál játékos. Kiderült, mennyire nagyra tartja korábbi és jelenlegi klubtársait, Juhász Rolandot, Lang Ádámot, Kleinheisler Lászlót, és beszélt arról is, milyen sokat jelent Magyarországnak a régóta várt kijutás – ez jelentős érzelmi pluszt ad a csapatnak is.

„Az utcán járva-kelve szinte minden lépésnél szembesülök azzal, milyen nagy lelkesedéssel figyeli az ország a válogatott szereplését – mondta Oliveira, majd rátért a szakmára. – A magyar játékosok technikailag képzettek, de taktikai szempontból lemaradásban vannak a portugálok mögött. Óriási, amit eddig elértek, csakhogy játékosai korábban nagy tornákon még nem szereztek kellő tapasztalatot, és ez a folytatásban éreztetheti hatását. Az is igaz persze, hogy a futball tele van meglepetésekkel…”

A Videoton portugál légiósát arról is kérdezték, szerinte mi várható a mieinktől, és mivel lephető meg a magyar válogatott.

„A selejtezők során is látható volt, hogy az erősebb csapatok ellen a magyar válogatott a szervezett védekezésre összpontosít, ellentámadásokkal operál, majd gyorsan visszarendeződve zárja a területet. A labda gyors járatásával azonban megbontható a magyar védőfal, megtalálhatók az üres területek, kihasználhatók a szélek, ahol erős a portugál csapat. Persze nyilvánvalóan ők is számítanak erre a stratégiára. S volt példa arra is, a norvégok ellen (a pótselejtező első meccsén), amikor a szerencse melléjük állt, és a játék képe ellenére megszerezték a vezetést. Szóval különösen fontos lenne, hogy Portugália rúgja az első gólt.”

Az interjúból az is kiderül, hogy a szerda esti mérkőzés érzelmileg különleges lesz a Vidi játékosa számára.

„A családommal együtt nagyon jól érezzük magunkat Magyarországon, azonosulni tudok a klubom filozófiájával. Nagyon szeretném, hogy a magyarok jól szerepeljenek az Európa-bajnokságon. Azt hiszem, nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen némely válogatottjukat közelről ismerem, négy-öt éve együtt vagyunk jóban, rosszban. Szóval a legjobbakat kívánom a magyar csapatnak, de Portugália a hazám, szeretném, ha válogatottja a lehető legmesszebbre jutna.”

A Portugália–Magyarország Eb-csoportmeccs szerda este 18-órakor kezdődik. Mint ismert, a mieink az eredménytől függetlenül már bejutottak a nyolcaddöntőbe.

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.