Címlapsztori: Nem félek a szerb csatároktól sem! – Willi Orbán

Vágólapra másolva!
2023.09.06. 06:42
null
Van rutinja a szerb csatárok ellen Willi Orbánnak, aki pontosan tudja, a riválisokat nem ijeszti meg az sem, ha a kelleténél keményebben lépnek oda nekik, de azt nem szabad hagyni, hogy a kapu előtt lépéselőnybe kerüljenek (Fotó: Szabó Miklós)
Belgrádban 42. alkalommal húzhatja magára a magyar válogatott mezét Willi Orbán: az együttes középső védője tudja, hogyan lehet megállítani a Milanban futballozó Luka Jovicsot és a többieket, és az Európa-bajnokság mellett már a világbajnokságról is álmodik.

– Nem hiányzik Szoboszlai Dominik, amikor belép a lipcsei öltözőbe?
– A futball már csak ilyen, vagyis ha jön egy lehetőség, azzal élni kell – felelte lapunknak adott interjújában Willi Orbán, a válogatott harmincesztendős védője, aki az elmúlt években az RB Leipzigben csapattársa volt Szoboszlai Dominiknak. – Nagy szó, hogy olyan nagy klubba szerződött, mint a Liverpool. Annak ellenére, hogy csapatot és országot is váltott, pillanatok alatt beilleszkedett és elfogadtatta magát. Mondjuk, engem nem lepett meg, tudom, milyen remek srác.

– Más kulcsjátékosok is távoztak Lipcséből: mit gondol, a hosszú idény során megérzik a hiányukat?
– Kétségtelen, Szoboszlai Dominikon kívül Josko Gvardiol vagy éppen Christopher Nkunku távozása is érzékenyen érintette a csapatot, de a klub jó pénzt kapott értük, a helyükre pedig újak érkeztek. A bajnokságban jól sikerült a rajtunk, háromból két meccset megnyertünk, egyelőre nem lehet panaszunk.

JÓ LENNE A BELGRÁDI MECCSET KAPOTT GÓL NÉLKÜL MEGÚSZNI

– A Litvánia elleni siker óta nem találkoztak a válogatott tagjaival. A hosszú nyári szünetet követően jó Telkiben lenni?
– Ide mindig öröm jönni! Valóban nem találkoztunk az elmúlt hónapokban, mégis, amikor megérkezünk, olyan volt, mintha el sem váltunk volna. Vártam már, hogy a társakkal, a szakmai stábbal újra találkozzunk, a hangulattal ezúttal sincs gond. Hét napot leszünk együtt, ami rövid idő, de a lényeg, hogy elérjük a célunkat.

– Azaz pontot szerezzünk Szerbiában?
– Minden okunk megvan a bizakodásra. Jól kezdtünk a csoportban, Bulgáriát és Litvániát is legyőztük, Montenegróban döntetlent játszottunk, három kör után hét pontunk van...

– Ezzel a hét ponttal elégedettek is lehetünk?
– Már csak azért is, mert a két hazai meccsünkön nemcsak az eredmény, hanem a játékunk is rendben volt. Jól nézett ki a csapat. Bulgária és Litvánia ellen is meggyőző teljesítményt nyújtottunk, pedig sokszor nehezebb az ilyen együttesek ellen futballozni, különösen ha idegenben játszanak. Védekeznek, tömörülnek, legfőbb céljuk megúszni kapott gól nélkül. Sikerült megbontani a védekezésüket, és magabiztosan győztünk. Montenegróban valóban nem a legjobb napunkat fogtuk ki, valahogy az energiaszintünk nem volt megfelelő, de ilyen előfordul. Végül is nem kaptunk gólt.

– Olyannyira, hogy nem csak Montenegró, az idén egyetlen csapat sem talált a kapunkba. Ha Belgrádban is megússzák gól nélkül, a nulla nullás döntetlennel is elégedett lenne?
– Elfogadnám, igen. Ha nem kapunk gólt, nagy baj már nem lehet. De amikor a védekezésünkről beszélünk, nemcsak a hátvédekre és a kapusra kell gondolni, a támadóink éppúgy besegítenek, mint a középpályások. Persze, őket elsősorban a góllövés élteti, ám egyikőjük sem olyan, aki ne lenne hajlandó visszafutni a tizenhatosunkig. Mindenki kisegíti a másikat! Nem bánnám, ha Belgrádban is megúsznánk kapott gól nélkül, már csak azért is, mert helyzeteink biztosan lesznek.

A GYORS TÁMADÓKNAK NEM SZABAD TERÜLETET HAGYNI

– Védőtársa, Szalai Attila Hoffenheimbe szerződéséhez mit szólt?
– Ideje volt! A Fenerbahce is nagy múltú klub, óriási szurkolótáborral, de Szalai Attila a török ligánál sokkal többre van hivatva. Egyértelmű volt, amint lehet, topbajnokságba kell igazolnia. A Bundesliga a lehető legjobb választás, a Hoffenheim ráadásul családias klub, ott hamar befogadják az érkezőket, arról nem is beszélve, hogy évek óta három belső védővel játszanak, ez pedig kedvez Szalai Attilának, jól illik ebbe a szisztémába. Már eddig is bizonyította, a rázós helyzetekben is megállja a helyét.

– Szerbiában is lesznek rázós szituációk... Hogyan lehet megállítani az olyan csatárokat, mint az Al-Hilalban légióskodó Alekszandar Mitrovics, a Juventus sztárja, Dusan Vlahovics, vagy éppen a Milanban játszó Luka Jovics?
– Ezen a szinten minden mérkőzés kihívás! A szerb csatárokat tényleg nem kell senkinek bemutatni, topbajnokságokban futballoznak, erősek, gyorsak, határozottak. Hozzászoktak, hogy kemény védők próbálják megállítani őket, nem jönnek zavarba, ha olykor keményebben lépnek oda nekik. Nem szabad terület adni nekik, mert ha lendületbe jönnek, gond van... De még véletlenül sem félek tőlük!

– Milyen meccsre számít? A szerbek megpróbálják majd a csapatra erőltetni az akaratukat?
– Szeretik, ha náluk van a labda, ha ők kezdeményezhetnek. Szerbia válogatottja erős, a keretében sok a kiváló játékos, de igenis látok esélyt a jó eredményre. Optimista vagyok a csütörtöki selejtezőt illetően.

– Belgrádban zárt kapuk mögött rendezik a mérkőzést, ugyanakkor gyerekek ott lehetnek a stadionban. Előny ez nekünk?
– A magam részéről nem bántam volna, ha végre egyszer nézők előtt futballozhatunk Belgrádban. Annyit hallottam már az ottani mérkőzések hangulatáról, de megtapasztalnom sosem sikerült. Hol a koronavírus-járvány szólt közbe, hol a különböző büntetések. Ezúttal legalább gyerekek ott lesznek a lelátókon, már ez is valami...

NEMCSAK AZ EB-N, HANEM VB-N IS SZERETNE FUTBALLOZNI

– Csütörtökön negyvenkettedszer lép pályára a válogatottban. Mi a cél: az ötven, vagy a száz, netán még több?
– A legfőbb cél egyelőre kijutni az Európa-bajnokságra! Túlságosan későn játszottam első mérkőzésemet a magyar válogatottban, így rekordokat aligha állítok már be. Ha nyolcvanszoros, netán kilencvenszeres válogatottként vonulhatnék vissza, elégedett lennék. A legfontosabb most tényleg az, hogy ott legyünk az Eb-n. Sőt, kicsit messzebbre is tekintek, a világbajnokságon is szeretnék ott lenni. Addigra harmincnégy éves leszek, utána akár vissza is vonulhatnék.

– A nyári Eb-t Németországban rendezik, többek között Lipcsében is lesznek meccsek. Több mint álomszerű lenne, ha a klubja stadionjában léphetne pályára a magyar válogatottal?
– Hogy őszinte legyek, jobban örültem volna, ha másik országban lenne az Eb. Persze, Németországban minden adva van a nagy torna lebonyolításához, nyilvánvalóan flottul is megy majd minden, de miután Németországhoz kötődik a klubkarrierem, jobban lázba hozott volna, ha máshol lenne az Európa-bajnokság. Ne feledjük, a legutóbbi Eb-n a németek ellen Münchenben léptünk pályára, de a Bundesliga-stadionokat egyébként is ismerem. Lipcsei játékosként nyilvánvalóan különleges lenne számomra ez az Eb, de előbb jussunk ki a tornára.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország),Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár FC), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Callum Styles (Barnsley – Anglia), Szuhodovszki Soma (Kecskeméti TE)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencváros)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Vanja Milinkovics-Szavics (Torino), Predrag Rajkovics (Mallorca), Djordje Petrovics (New England Revolution), Borisz Radunovics (Cagliari)
VÉDŐK: Nikola Milenkovics (Fiorentina), Sztrahinja Erakovics (Zenit), Nemanja Gudelj (Sevilla), Milos Veljkovics (Werder Bremen), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg), Szrdjan Babics (Szpartak Moszkva), Filip Mladenovics (Panathinaikosz)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Andrija Zsivkovics (PAOK), Nemanja Radonjics (Torino), Nemanja Makszimovics (Getafe), Uros Racsics (Sassuolo), Ivan Ilics (Torino), Filip Kosztics (Juventus), Dusan Tadics (Fenerbahce), Lazar Szamardzsics (Udinese), Sztefan Mitrovics (Crvena zvezda), Szergej Milinkovics-Szavics (Al-Hilal)
TÁMADÓK: Alekszandar Mitrovics (Al-Hilal), Dusan Vlahovics (Juventus), Luka Jovics (Fiorentina)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Dragan Sztojkovics

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Magyarország 3 2 1 5–0 +5 7
2. Szerbia 3 2 1 5–1 +4 7
3. Montenegró 3 1 1 1 1–2 –1 4
4. Bulgária 4 2 2 2–6 –4 2
5. Litvánia 3 1 2 1–5 –4 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik