Balakov: Előre is elnézést kérek Lisztestől és Szabicstól

Vágólapra másolva!
2020.10.06. 18:47
null
Balakov biztos a bolgár válogatott továbbjutásában (Fotó: Getty Images)
Az egykori 92-szeres válogatott bízik benne, hogy nem romlik meg a barátsága Lisztes Krisztiánnal és Szabics Imrével, amiért azt várja, a bolgár válogatott csütörtökön legyőzi a magyart a szófiai Eb-pótselejtezőn.

 

– Ott lesz csütörtökön a magyarok ellen a Vaszil Levszki Stadionban?
– Természetesen, ott a helyem – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Kraszimir Balakov, egykori 92-szeres válogatott labdarúgó, korábbi szövetségi kapitány. – Rendkívül fontos mérkőzés vár ránk, nem hiányozhatok a lelátóról. A helyszínen szorítok a játékosoknak, akikkel nem is olyan régen még együtt dolgoztam.

NÉVJEGY: KRASZIMIR BALAKOV
Született: 1966. március 29., Veliko Tarnovo (Bulgária)
Nemzetisége: bolgár
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól (1988–2003): 92/16
Klubjai profiként: Etar Veliko Tarnovo (bolgár, 1982–1990), Sporting CP (portugál, 1991–1995), VfB Stuttgart (német, 1995–2003), VFC Plauen (német, 2005)
Csapatai edzőként: VfB Stuttgart (másodedző, német, 2003–2005), Grasshoppers (svájci, 2006–2007), St. Gallen (svájci, 2007–2008), Csernomorec Burgasz (bolgár, 2009–2010), Hajduk Split (horvát, 2011–2012), 1. FC Kaiserslautern (2012), Liteksz Lovecs (bolgár, 2014–2015), Etar Veliko Tarnovo (bolgár, 2018–2019), Bulgária (szövetségi kapitány, 2019), CSZKA 1948 (bolgár, 2020–)
Jelentősebb sikerei, elismerései játékosként: vb-4. (1994), Portugál Kupa-győztes (1995), Német Kupa-győztes (1997), 2x Intertotó-kupa-győztes (2000, 2002), 2x Az év bolgár labdarúgója (1995, 1997)

– Mit üzenne korábbi stuttgarti csapattársainak, Lisztes Krisztiánnak és Szabics Imrének?
– Azt, hogy ne haragudjanak rám, de ezt a párharcot a bolgár válogatott nyeri meg. Remélem, nem árt meg hosszú évekre nyúló barátságunknak, hogy mi lépünk tovább a csütörtöki Eb-pótselejtezőn. Előre is elnézést kérek tőlük.

– Klubcsapata, a szófiai CSZKA 1948 egy játékost ad a bolgár keretbe, Galin Ivanovot.
– Tudom, miért éppen őt hozza fel, Galin ugyanis másfél éve még Magyarországon futballozott.

– Igen, a Haladásban.
– Rendkívül hasznos, rutinos középpályás. Sokat segít a fiataloknak abban, hogy megszokják a bolgár élvonal légkörét. Számítok a tapasztalatára, örülök, hogy bennünket választott. Újonccsapatunk nyolc forduló után a hatodik helyen áll a bolgár élvonalban. A legutóbbi két bajnokinkon szép eredményt értünk el, ettől még reálisan értékeljük a helyzetünket. Igyekszünk hazai nevelésű, fiatal tehetségekre építeni, akik később a válogatottban is megállhatják a helyüket. Szép szakmai kihívás, ezért is vagyok itt.

– Mit gondol, mi a jelenlegi bolgár válogatott erőssége?
– Jól ismerem a csapatot, remek, hatékony játékkal képes kirukkolni, de ugyanolyan váratlanul tud rosszul is teljesíteni. Biztosra veszem viszont, hogy a magyarok elleni mérkőzésen a szebbik arcát mutatja a társaság. A nagy tét ugyanis nem nyomasztólag, hanem serkentőleg hat rá. Hazai pályán irányítanunk kell, uralni a meccset. Tudom, nem lesz könnyű, mert a magyar együttest technikás labdarúgók alkotják. Szóval jár az elismerés Krisztiánnak és Imrének: büszkék lehetnek a csapatukra, kérem, ezt feltétlenül adja át nekik.

Balakov előre is elnézést kért Lisztestől (Fotó: AFP)
Balakov előre is elnézést kért Lisztestől (Fotó: AFP)

– Előnyt jelenthet hazája válogatottjának, hogy tizenkétezer bolgár szurkoló ott lehet a lelátókon?
– Ez ugyanannyira jelent előnyt a hazai csapatnak, mint a vendégnek. Üresen kongó lelátók előtt egyszerűen nem lehet futballozni, a csend megöli a játékot. Szerintem mindkét felet feldobja, hogy szurkolók előtt, hamisítatlan futballhangulatban mérheti össze az erejét.

– Szakvezetőként eddig kétszer irányított magyar csapat ellen: tizennégy éve, a svájci Grasshoppers kispadján az FC Fehérvár elleni UEFA-kupa-selejtezőn, kétezertizennégyben pedig a Liteksz Lovecs élén a Diósgyőr ellen játszottak Európa-liga-selejtezőt. Emlékszik még?
– Ez utóbbi párharc élénkebben él az emlékezetemben. Hazai pályán kettő nullára alulmaradtunk, így aztán hiába nyertünk az idegenbeli visszavágón kettő egyre, az nem volt elegendő a továbbjutás kivívásához. Azt hiszem, valamivel jobbak voltunk az ellenfelünknél, mégsem mi készülhettünk a következő körre.

– Szövetségi kapitányként hat mérkőzésen irányított, az emlékezetes Anglia elleni nulla hat után nyújtotta be a lemondását, amikor a bolgár szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt kétszer is meg kellett szakítani a játékot az Eb-selejtezőn.
– Ahogy akkor is elmondtam, erkölcsi felelősséget éreztem, ezért döntöttem a távozás mellett.

– Egy éve azt is mondta, hogy a bolgár labdarúgásnak mindent elölről kell kezdenie. Most is tartja?
– Az újrakezdés sikeres volt: a kedvező folyamatok eredménye, hogy az Európa-bajnoki szereplés kivívásában bízhatunk. A mi munkánk is ennek a folyamatnak a része, a CSZKA 1948-nál igyekszünk olyan labdarúgókat nevelni, akik később a nemzeti csapat erősségei lehetnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik