Szélesi Zoltán: Senkinek sem adok ajándékba játékperceket

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.03.21. 11:41
Szélesi Zoltán irányításával készül az U21-es válogatott (Fotó: MLSZ)
Az U21-es válogatott élén első, Moldova elleni előkészületi mérkőzésére készülő Szélesi Zoltán elmondta, a három–öt–kettes felállásra voksolt, és természetesen győzelmet vár együttesétől.

AZ UTOLSÓ SIMÍTÁSOKAT végezte el szerdán a Moldova elleni csütörtöki felkészülési mérkőzést megelőzően az U21-es válogatott, amelyet március elseje óta a Gera Zoltán helyébe lépő Szélesi Zoltán irányít szövetségi edzőként. A 42 éves szakember immár kilenc éve tartozik az MLSZ kötelékébe, ám először felel szövetségi edzőként az utánpótlásfutball legidősebb korosztályáért. Helyzete aligha kedvező, hiszen Eb-selejtezősorozat kellős közepén vette át a stafétabotot, első kerethirdetése után többen sérülés miatt kidőltek, Gruber Zsomborra, Komáromi Györgyre, Vas Gáborra és Katona Bálintra sem számíthat. Ráadásul csak néhány napos összetartásra van módja, hogy elképzeléseit átadja futballistáinak az első meccse előtt.

Szélesi Zoltán (Fotó: Dömötör Csaba)

„Kialakítottuk a belső szabályokat, a játékosokkal megtaláltuk a közös hangot, beleálltak a munkába, jól fogadták a változásokat   – mondta Szélesi Zoltán. – Szeretném, ha ott folytatnánk, ahol az edzéseken abbahagytuk, és megfelelő alaptudással vágnánk neki a csütörtöki meccsnek. Sajátossága a válogatott munkának, hogy a sérülések beleszólnak a keret véglegesítésébe. Voltak kiesőink, voltak, akik nem tudtak csatlakozni hozzánk, de az U20-as válogatottból felhívhattam játékosokat, s amúgy is bő keretet jelöltem ki, hogy ha problémánk adódik, tudjunk reagálni. Azt szeretném, ha könnyű mérkőzésen legyőznénk Moldovát – remélem, meg tudjuk valósítani. Ellenfelünk vélhetően erőteljes játékra, hosszú ívelésekre, gyors kontratámadásokra rendezkedik be, ezt szem előtt tartva készítettük fel a csapatot. Játékunk stabil, zárt védekezésen alapul, szeretnénk feltörni az ellenfél hátsó sorát. Biztatom a játékosaimat, legyenek bátrak, pontosak, hatékonyak, és gólszerzési vággyal próbáljanak belemenni az akciókba. A korábban gyakran alkalmazott három–négy–hármas felállás helyett a három–öt–kettesre voksoltam.”

Rákérdeztünk, vajon a jövő héten esedékes kazahsztáni Eb-selejtezős túra miatt elképzelhető-e, hogy nem a legerősebb csapatát küldi pályára a tesztmeccsen.

„A korosztályos válogatott élén az első mérkőzésem következik, amely ugyan­olyan fontos nekem, mintha tétmérkőzés lenne. Aki ismer, aligha gondolja, hogy a kezemet feltéve, nem a legerősebb összetételű társaságot küldöm a pályára. A kazah túra előtt azt tudom mérlegelni, ki az, aki sérült, ki az, aki nincs százszázalékos állapotban és ki az, akit jobb, ha nem vetek be csütörtökön például Csinger Márk játéka a korábbi sérülése miatt kérdéses. Olyan kezdő tizenegyet jelölök ki, amely a győzelemért küzd.”

Azt is firtattuk, fontos szempontnak tartja-e, hogy a klubjukban kevés szerepet kapó labdarúgóknak minél több lehetőséget adjon – Németh Andrásnak, Baráth Péternek vagy Yaakobishvili Antalnak löketet adhat a sok játékperc.

„Ajándékot nem adok senkinek, távol áll tőlem, hogy szeretetből, barátságból kínáljak játéklehetőséget. A csapat összeállításakor a labdarúgó tudását, egyéniségét vizsgálom, figyelembe veszem, milyen közegben és szinten edz, játszik, mennyi időt tölt a pályán, külföldön szerepel-e vagy sem. A pályán nyújtott teljesítmény és a játékosban rejlő tudás fontos szempont, valamint a hozzáállás és a labdarúgók közötti összhang is lényeges. A napokban egyéni beszélgetéseket tartottam, jutott időm edzésen kívül beszélgetni a srácokkal. Mindenki őszintén megoszthatta az érzéseit, beavathatott a helyzetébe, ami nekem roppant fontos, mert így minél közelebbi, őszinte kapcsolat alakulhat ki közöttünk. Igyekeztem tanácsokat adni az egyéni gondokra, de a játékoson múlik, hogy a klubjában kilábaljon a nehezebb helyzetből, a válogatottnál ki kell zárni a problémákat.”

„A csapat vevő az újdonságokra” – Bényei Ágoston

– Milyen volt eddig a felkészülés?
– Nyilván kevés idő áll rendelkezésünkre, de hasznos és jó − válaszolta lapunknak Bényei Ágoston, az NB I-ben szereplő Diósgyőri VTK U21-es válogatott középpályása. − Most ismertem meg igazán Szélesi Zoltán szövetségi edzőt, jó benyomást tett rám az elmúlt napokban. Azt tapasztaltam, nyerni akaró, tudatos, magabiztos edző, aki igyekszik a hozzáállását átültetni a csapatba, úgyhogy jó hatással van ránk.

– A taktikája mennyiben tér el elődje, Gera Zoltán elképzeléseitől?
– Az elmúlt időszakban sok szakemberrel dolgoztam együtt, s azt tapasztaltam, mindegyikük azon volt, hogy a saját képére formálja csapatát, úgyhogy természetesen kicsit mást szeretne, mint Gera Zoltán. Szerintem ez úgy az igazi, hogy megvannak a saját elképzelései, új elemeket próbál beépíteni, de nagyjából megmaradt az a játékrendszer és felfogás, amelyet korábban erőltettünk. Elmondhatom, a csapat vevő az újdonságokra.

– Mennyiben más úgy a korosztályos válogatotthoz érkezni, hogy a tavasszal játékban, illetve jó formában van?
– Egészen más így itt lenni Telkiben. Úgy érzem, akkor sem volt probléma, amikor nem kaptam sok lehetőséget a klubomban, de amióta érzem a bizalmat, megkapom a játékperceket és lendületbe jöttem, sokkal magabiztosabb vagyok, ami az itteni teljesítményemre kedvező hatással lehet.

– Mit lehet tudni Moldováról, milyen meccsre számíthatunk?
– Masszívan védekező, pontrúgások révén veszélyeztető csapat benyomását keltette a videózás alkalmával. Párharcokban kemény lesz, ezért nehéz meccs vár ránk. Győzni akarunk, emellett pedig az a cél, hogy a játékunk csiszolódjon, közelítsen a szakmai stáb elképzeléseihez. Ugyanúgy készülünk, mintha tétmeccs várna ránk, s próbáljuk kihasználni, hogy a moldovaiak hasonlóan játszanak, mint keddi Eb-selejtezős ellenfelünk, Kazahsztán.

 

Az U20-as együttes győzött, az U17-es kikapott

Izland ellen játszott felkészülési mérkőzést szerdán a magyar U20-as válogatott Gyirmóton. A Babó Levente irányította, Simon Barnabás – Stefan Raul Martin, Dragóner Áron, Markgráf Ákos, Farkas Bendegúz (Bodnár Gergő, 90.) – Tóth Alex (Vingler László, 65.), Tóth Rajmund (Pető Milán, 90.) – Molnár Ádin (Helmich Pál, 81.), Dénes Csanád Vilmos (Klausz Milán, 81.), Krajcsovics Ábel (Babos Bence, 65.), Dénes Adrián (Kovács Patrik, 90.) összeállítású magyar együttes mindkét félidőben egy-egy gólt szerezve nyert 2–0-ra. Az első tizenegyesből született a 40. percben, a kezezés után jogosan megítélt büntetőt Molnár Ádin (jobbra) jobbal laposan a kapu közepébe lőtte, majd a 86. percben Klausz Milán fejesével alakult ki a végeredmény.
Az U17-es válogatott az Eb-selejtező elitkörében Londonban mérkőzött meg Franciaországgal szerda este, és 1–0-s vereséget szenvedett. A csoport másik mérkőzésén Anglia 5–1-re legyőzte Észak-Írországot. (B. Z.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik